IEDER MENS IS GELIJK

Search

Nieuwsbrief 3

Facebook
Twitter
Email
Print

Editoriaal : Obama, 2 verloren jaren

Het is al 2 jaar geleden dat Barack Obama als president van de Verenigde Staten werd verkozen. Zijn zachte methode van rechtstreekse onderhandelingen tussen de Palestijnse president Abbas en de Israëlische eerste minister Netanyahu zonder inmenging van Amerika in de gesprekken is mislukt.

Netanyahu weigerde de bouwstop van de joodse kolonies in Oost-Jeruzalem en op de rest van de Westelijke Jordaanoever te verlengen zodat elke discussie over de grenzen van een eventuele Palestijnse staat overbodig werd.

Obama zal het op een nieuwe boeg moeten gooien wil hij enig resultaat bereiken. Hij kan best een eigen vredesplan aan Netanyahu en Abbas voorleggen. Indien er na het verstrijken van een opgelegde termijn geen akkoord over dit plan wordt bereikt, zou hij zijn plan door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kunnen laten goedkeuren. Er bestaat trouwens al een vredesplan van de Liga van de Arabische Staten dat als basis zou kunnen dienen en door de partners van het routeplan (VN, VS, EU en Rusland) zou kunnen overgenomen worden.

Maar het ziet er niet naar uit dat Obama van methode veranderd is. Hij wil opnieuw onrechtstreekse gesprekken opstarten. Voor Netanyahu betekent dit tijd winnen om nog meer voldongen feiten te creëren (versterking van de bezetting en de repressie, uitbreiding van de kolonies, uitstel van de uitvoering van het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk, …).

En wat doet Europa? De Europese Unie … maakt zich zorgen over het Pakistaanse kernarsenaal en vindt het prioritair om sancties tegen Ivoorkust te treffen!

De burgers zullen dus de druk voort moeten zetten door het voeren van een economische, culturele en academische boycot van Israël en door een daadwerkelijke steun aan de Palestijnse bevolking via bijvoorbeeld de actie “Belgium to Gaza”, die in 2011 met andere Europese verenigingen een humanitaire vloot naar Gaza wil sturen.

Het redactieteam Brussel, 20 december 2010

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be