IEDER MENS IS GELIJK

Search

Europa: Subsidie voor bedrijven op zwarte lijst

Facebook
Twitter
Email
Print

Op 12 februari 2020 publiceerde de VN Mensenrechtenraad (UNHRC) het jaarlijkse rapport van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, met een database van 112 bedrijven die betrokken zijn bij zakentransacties in illegale Israëlische nederzettingen.

De European Coordination of Commitees and Associations for Palestine ontdekte dat vier bedrijven die genoteerd staan vanwege hun directe medeplichtigheid aan illegale Israëlische nederzettingen geld ontvingen van de Europese belastingbetaler via twee onderzoeksprogramma’s: het 7de Kaderprogramma (KP7) van 2007 tot 2013, en het Horizon 2020-programma van 2014 tot 2020.

Het eerste bedrijf is JC Bamford Excavators Ltd, bekend als JCB, een Britse firma die voornamelijk bouw- en landbouwapparaten distribueert. JCB levert apparatuur voor de bouw en uitbreiding van nederzettingen en de muur en bijbehorende infrastructuren. Het bedrijf ontving tussen 2013 en 2015 een subsidie van € 6 600 via KP7 voor een innovatieproject rond voertuigcomponenten.

Een ander bedrijf, Motorola Solutions Israel Ltd. nam deel aan twee projecten gefundeerd door FP7 met meer dan een miljoen euro aan subsidie en vier projecten gefundeerd door Horizon 2020 voor een totaal van bijna drie en een half miljoen euro. Ondanks hun medeplichtigheid bij het leveren van controle- en identificatie-apparatuur aan illegale nederzettingen en aan de muur en checkpoints die direct gekoppeld zijn aan de nederzettingen, ontving Motorola Solutions Israel Ltd. bijna vier en een half miljoen euro van de Europese Unie.

In 2019 verlengden de European Investment Fund en Bank Leumi een leningsproject voor tech bedrijven in Israël. Het project genaamd LeumiTech werd in 2016 gestart met in eerste instantie 100 miljoen dollar. Onder het uitgebreidere project leverde het European Investment Fund van de EU garanties tot maximaal 620 miljoen dollar aan LeumiTech leningen als onderdeel van Horizon 2020, het EU-wetenschapsprogramma. Bank Leumi financiert illegale Israëlische nederzettingen en hun infrastructuur over de hele bezette Westbank.

Ten slotte, Mekorot Water Company Ltd, de Israëlische nationale waterleverancier, verantwoordelijk voor het gebruik van waterbronnen op Palestijns land en voor de bevoorrading van illegale nederzettingen, ontving een gecumuleerde subsidie van bijna twee miljoen euro in het kader van beide Europese onderzoeksprogramma’s. Dankzij die financieringen voerde het bedrijf acht verschillende projecten op het gebied van watertechniek uit en was het in staat om technische vooruitgang te boeken.

De UNHRC-database benadrukt ook de verantwoordelijkheid van bedrijven die medeplichtig zijn door hun status als moedermaatschappij van bedrijven met directe medeplichtigheid bij het bouwen en onderhouden van nederzettingen. De ECCP merkt op dat twee beursgenoteerde Franse groepen, Alstom en Egis, profiteerden van uitgebreide Europese onderzoeksbeurzen.

Alstom en Alstom Transport hebben centraal gestaan in een rechtszaak onder leiding van Association France Palestine Solidarité (AFPS) met andere Franse mensenrechtenorganisaties over de aanleg en exploitatie van een tramlijn in Oost-Jeruzalem. Onder druk besloot de firma zich terug te trekken uit het project.

Maar ze zijn nog steeds medeplichtig door de levering van diensten en voorzieningen die het onderhoud en het bestaan van de nederzettingen ondersteunen. Ondanks deze geschiedenis van medeplichtigheid aan schendingen van het internationaal recht, kreeg Alstom Transport SA 46 onderzoekssubsidies onder zowel FP7 als Horizon 2020, alles bij elkaar achtentwintig en een half miljoen euro.

Egis is medeplichtig aan de activiteiten van haar dochter Egis Rail. In 2007 kreeg Egis Rail een contract van 11,9 miljoen euro van het Jerusalem Transportation Master Plan Team (JTMT) voor hulp bij het bouwen en uitbreiden van het lightrail project in Jeruzalem. Het bedrijf is nog steeds algemeen adviseur voor het uitbreidingsproject. Hoewel Egis Rail nooit Europees geld heeft gekregen, profiteerde de Egis Groep en haar verschillende takken van meer dan zevenhonderd duizend euro sinds 2013, verdeeld over 8 verschillende onderzoeksprojecten.

Hoewel de Europese Unie de soevereiniteit van Israël over de OPT niet erkent en de Israëlische annexatiepolitiek veroordeelt, financiert het de bedrijven die helpen bij het bouwen en onderhouden van illegale nederzettingen. Door deze ondersteuning wordt de EU medeplichtig aan ernstige inbreuken op het internationaal recht.

https://bdsnederland.nl/briefing-de-eu-financiering-van-bedrijven-op-de-zwarte-lijst-van-de-vn/

pixabay free images : CC BY-SA (https-::creativecommons.org:licenses:by-sa:4.0)

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be