IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Israëlische killer drones -gepromoot als ‘getest’ op Palestijnen- gaan Europese grenzen bewaken.

Facebook
Twitter
Email
Print

Israëlische killer drones -gepromoot als ‘getest’ op Palestijnen- gaan Europese grenzen bewaken.

Om te vermijden dat vluchtelingen via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken heeft de EU een contract van € 100 miljoen afgesloten met Airbus en 2 Israëlische wapenbedrijven. Meer specifiek gaat het over luchtbewaking met drones, onbemande vliegtuigen van Israel Aerospace Industries (IAI) en Elbit drone services.

Enkele jaren geleden had het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid al eens 2 Hermes 900 drones van het Israëlische Elbit geleased, Israëls grootste militaire bedrijf. Elbit ontwikkelt drones in samenwerking met IAI en promoot haar drones als ‘getest’ op Palestijnen. De drones van Elbit worden voortdurend ingezet voor militaire aanvallen, buitengerechtelijke executies en de belegering van Gaza.

Zo was een Israëlische Hermes drone verantwoordelijk voor de dood van 4 spelende kinderen op het strand van Gaza.

In het verleden waren er ook Belgische bedrijven die componenten leverden aan Elbit: Barco uit Kortrijk (beeldschermen) en OIP uit Oudenaarde (optische sensoren) dat ondertussen onderdeel is van het Israëlische Elbit.

Door internationale druk en de campagne ‘Stop Israeli killer drones’ van World Without Walls Europe heeft het Portugese bedrijf CeiiA het leasecontract met het Israëlische Elbit voor Europese grensbewaking stopgezet. Het bewijst dat publieke druk wel degelijk een verschil kan maken. Het nieuwe contract met Airbus en IAI toont echter aan dat blijvende druk door burgers  nodig blijft om Europa’s onmenselijke migratiepolitiek en financiering van de Israëlische militaire industrie te stoppen. 

De afgelopen jaren stijgt het aantal Palestijnse vluchtelingen in België en de rest van Europa omwille van Israëls wurgende beleid. Enerzijds je grens hermetisch afsluiten voor vluchtelingen en dan een miljoenencontract afsluiten met een staat die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van deze vluchtelingen, is hallucinant. 

De campagne ‘Stop Israeli killer drones’ loopt nog steeds en je kan de petitie hier nog steeds tekenen!

Bronnen:
https://www.eccpalestine.org/faced-with-public-pressure-the-eu-reshapes-use-of-israeli-military-drones-in-the-mediterranean/

https://www.defensenews.com/home/2015/09/10/two-competitors-remain-to-supply-france-with-uav/

https://www.theguardian.com/business/2020/oct/20/airbus-to-operate-drones-searching-for-migrants-crossing-the-mediterranean

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be