IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

NSO: Israëlische spionage met behulp van Pegasus

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto: © Palestina Solidariteit – Geautomatiseerde Checkpoint Hebron

Midden juli werd onthuld dat een programma van de Israëlische firma NSO genaamd Pegasus wereldwijd meer dan 50 000 personen heeft gevolgd via de telefoonnummers van hun smartphone. Het programma Pegasus geeft toegang tot alle gegevens die op de gsm zijn opgeslagen en kan ongemerkt ook geluids- en video-opnames maken. Forbidden Stories kon dit met behulp van het veiligheidslab van Amnesty International vaststellen.
In mei 2020 schreven wij eerder over dit programma en dat Palestijnse arbeiders, die in Israël de kost verdienen, verplicht zijn de app Pegasus te downloaden bij de verificatie van hun verblijfsvergunning.
Nu is onthuld dat 180 journalisten in de wereld een met Pegasus besmette gsm hebben. We wisten eerder dat de vrouw van Kashoggy en Jeff Bezos slachtoffer waren. Maar nu blijkt dat NSO vrij gewetenloos zijn software voor veel geld verkoopt aan niet-democratische landen: Saoedi-Arabië, Rwanda, Libië.

Medewerkers van Navalny, de dochter van Paul Rusesabagina, die door Rwanda gekidnapt is, en vele anderen zijn slachtoffer.
Haaretz deed onderzoek naar de verspreiding van het programma Pegasus, meer info hier. Op grond van 100 bronnen in 15 landen stelt Haaretz vast dat het programma gebruikt is om mensenrechtenactivisten op te pakken en lgbt-mensen te vervolgen.

In Bahrein werd het programma gebruikt om protesten tegen te gaan. In Zuid-Soedan, waar systematisch bloedbaden worden aangericht en verkrachtingen plaatsvinden, werd Pegasus gebruikt voor bewaking. In Azerbaijan diende Pegasus om homo’s op te sporen, in Mexico om mensenrechtenactivisten te lokaliseren en in Indonesië om homo’s en religieuze minderheden te vervolgen.

De gebruikers van Pegasus hebben echter een geheimhoudingsclausule ondertekend.
Landen kunnen beweren dat het programma gebruikt wordt tegen terrorisme, stroperij, ontvoeringen e.d. Maar niemand heeft controle op het gebruik van het programma.
De mogelijkheden van misbruik zijn ook dichtbij in de producten van een andere firma met 1000 werknemers in Israël is Verint systems. In Azerbeidzjan werd het gebruikt om homo’s en transgenders op te sporen.
Veel blijft verborgen over het misbruik van spionagesystemen.
Ook is het commercieel een voordeel om niet een Israëlische firma te zijn, maar een firma uit bijvoorbeeld Bulgarije. Daarom kiest men er geregeld voor om zich buiten Israël te vestigen.
Toch stappen sommigen om morele redenen uit de sector zoals Gal en Roy.
Maar Cyber blijft booming business.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be