IEDER MENS IS GELIJK

Search

Leven als jongere in Sheik Jarrah

Facebook
Twitter
Email
Print

©DCIP / Ahmad Alsharif

Sheik Jarrah is de wijk van Oost-Jeruzalem waar verwoede pogingen worden gedaan om Palestijnen uit hun huizen te zetten.
Khalil Samir Khalil Abdulatif is 17 jaar en woont in Sheik Jarrah. Hij heeft eigenlijk constant een gevoel van bezorgdheid en angst. Want de situatie in de wijk is onstabiel. Er is vaak de dreiging van aanvallen door de politie en door kolonisten. Dat gevoel heeft hij zijn leven lang gehad. Vooral gedurende feestdagen kunnen de spanningen toenemen. Bij joodse feestdagen is er voor Palestijnen geen vrijheid van beweging meer. Alleen met een speciale vergunning kunnen Palestijnen de wijk in of uit.

Toen in april 2021 Palestijnen uit hun huis dreigden gezet te worden, kwamen Palestijnen uit andere wijken naar Sheik Jarrah om dit te voorkomen. Vervolgens zette de Israëlische politie controleposten in bij de ingang van de wijk om dit te voorkomen. Khalil kreeg bij die controleposten het gevoel dat hij in een gevangenis is.
Op 27 juni 2021 was de situatie erg gespannen. De politie probeerde de activisten uit andere wijken te verwijderen. Op een gegeven ogenblik werd Khalil aangesproken door een paramilitaire agent van de grenspolitie. Khalil reageerde niet.

Toen werd Khalil in een militair voertuig geplaatst. Hij werd een nacht vastgehouden en 40 minuten ondervraagd. Ze beschuldigden hem ervan dat hij een agent had aangevallen. ‘Ze schreeuwden voortdurend naar mij, maar ik gaf niets toe’. Later moest Khalil voorkomen in de rechtbank van Jeruzalem. Uiteindelijk werd Khalil 2 dagen vastgehouden en moest er omgerekend 473 dollar betaald worden als borg.

Khalil kreeg huisarrest. Hij mocht niet naar buiten om zich bij Palestijnse activisten te voegen.
Khalil vreest dat de nederzettingenorganisatie Nahalat Shimon zal proberen Palestijnen in de wijk uit hun huizen te verdrijven. Als er kolonisten in de wijk komen, zal het leven er niet makkelijker op worden…

https://www.dci-palestine.org/sheikh_jarrah_from_a_palestinian_child_s_perspective

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be