IEDER MENS IS GELIJK

De Palestijnse hongerstaker Khader Adnan in zijn cel achterlaten zonder medische zorgen is een beslissing om hem te doden.

Facebook
Twitter
Email
Print

Gisteren stierf de 45-jarige Palestijn Khader Adnan, na 87 dagen in hongerstaking in een Israƫlische cel. Hij werd bewusteloos in zijn cel gevonden en later dood verklaard in het ziekenhuis. De Israƫlische autoriteit beweerde dat Adnan medische onderzoeken en behandeling weigerde.

Palestijnse mensenrechtenorganisaties houden de IsraĆ«lische autoriteiten volledig verantwoordelijk voor zijn dood. Ze roepen de internationale gemeenschap op om onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de omstandigheden van zijn dood. Ā Khader Adnan ging eerder al vijf keer in hongerstaking uit protest tegen eerdere administratieve detentie, hij werd elke keer vrijgelaten nadat zijn gezondheidstoestand verslechterde.

In totaal werd Adnan 14 keer gearresteerd en zat hij meer dan 8 jaar in IsraĆ«lische gevangenissen. Adnan is de 2e gedetineerde die dit jaar in een IsraĆ«lische gevangenis is overleden. Ahmed Abu ‘Ali (48) zat gevangen in de Negev-gevangenis en stierf op 10 februari 2023 in het Soroka Medical Center, nadat zijn gezondheid achteruitging.

ā€œ Het IsraĆ«lische leger was zich terdege bewust van zijn verslechterde gezondheidstoestand. Hij had reeds verschillende hongerstakingen achter de rug en men wist van zijn medische noden.Maar na bijna drie maanden hongerstaking zat hij nog steeds zonder medische zorg in de cel. Ā Hem in deze tragische omstandigheden achterlaten is immoreel, onmenselijk en illegaal, de IsraĆ«lische autoriteit heeft hem op deze manier met voorbedachte rade om het leven gebracht.Ā We roepen de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) op om zijn dood onmiddellijk te onderzoeken en de IsraĆ«lische autoriteit verantwoordelijk te houden voor deze misdaad. ā€œ Advocaat Raji Sourani, directeur van PCHR.

De Israƫlische luchtmacht heeft gisteravond een reeks luchtaanvallen uitgevoerd in de belegerde Gazastrook. Volgens verschillende bronnen is er enorme schade aan meerdere militaire doelen en huizen van Palestijnse burgers in de Gazastrook. De Israƫlische bezettingsmacht rechtvaardigde de aanvallen als reactie nadat het Palestijnse verzet raketten had afgevuurd op de Israƫlische nederzetting in de buurt.

Op 30 april 2023 riep het Palestijnse NGO-netwerk (PNGO) het Palestijnse middenveld op om de viering van Europadag te boycotten, en ontmoetingen met delegaties van de Europese Unie in mei 2023 af te gelasten.

Dit uit protest tegen ā€œde beledigende verklaringā€ door Ursula von der Leyen, de voorzitter van de EU-commissie op de IsraĆ«lische ā€œonafhankelijkheidsdagā€.Ā  PNGO hekelde en verwierp de “beschamende verklaring” die racistisch en anti-Palestijns was en de Palestijnse geschiedenis ontkent. PNGO voegt eraan toe: “Deze opmerkingen wijken af ā€‹ā€‹van fundamentele politieke en diplomatieke principes en bevoordelen schaamteloos de IsraĆ«lische illegale bezetting van Palestina.ā€

Bronnen:

https://en.pngoportal.org/post/3671/More-than-120-Palestinian-NGOs-denounce-EU-Commission-Statement

https://www.mezan.org/en/post/45827/Palestinian-NGOs-Network-%28PNGO%29-and-Human-Rights-Organizations-Call-for-a-Boycott-of-Europe-Day-Celebrations

https://pchrgaza.org/en/leaving-palestinian-hunger-striker-khader-adnan-in-his-cell-without-healthcare-is-a-decision-to-kill-him/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be