IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Explosief VN-rapport 

Facebook
Twitter
Email
Print

Israël begaat oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid en gebruikt uithongering als oorlogswapen. Een nieuw VN-rapport documenteert die realiteit in detail. ‘Zulke destructie hebben we nog nooit gezien.’

Het citaat is van Navi Pillay, voorzitster van de onafhankelijke internationale onderzoeks­commissie voor de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en Israël. Op 19 juni presenteerde die de resultaten van het eerste diepgaande VN-onderzoek naar de aanval van Hamas op 7 oktober 2023, en het daaropvolgende Israëlische geweld in Gaza en op de Westbank tot 31 december 2023.

Het rapport wordt nader uitgewerkt in drie aparte, gedetailleerde documenten. Het eerste deel (59 pagina’s) beschrijft de aanval van Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen op plaatsen in Zuid-Israël, alsmede het Israëlische militaire tegenoffensief. Het tweede deel (126 pagina’s) beschrijft de Israëlische militaire campagnes en aanvallen van kolonisten in Gaza en op de Westbank (inclusief Oost-Jeruzalem). Een apart thematisch rapport (16 pagina’s) belicht het willekeurige en disproportionele geweld dat Israël in Gaza gebruikt.

De documenten beschrijven de facts on the ground en schetsen het juridische kader. Op grond daarvan worden de Israëlische en Palestijnse schendingen van de rechtsorde vastgesteld. Ook bevatten ze talloze voorbeelden van opruiing door Israëlische politici en militairen. Samen vormen ze de meest gedetailleerde weerslag van het geweld dat tot dusver is gepubliceerd. Intussen werkt de commissie aan rapporten over onder meer de vernietiging van de gezondheidszorg en het onderwijs in Gaza.

Volgens Pillay is niet alleen de mate van destructie ongekend, maar geldt dat ook voor de tegenwerking van de VN-commissie door Israël. De commissie diende bij Israël vier verzoeken om informatie in, naast zes verzoeken om te worden toegelaten tot Israël en de bezette Palestijnse gebieden voor onderzoek en het spreken van getuigen. Alle tien werden genegeerd. De Palestijnse Autoriteit werkte wél mee, maar Israël verbood de commissie de toegang tot Palestina. In haar rapport beschuldigt de commissie Israël van obstructie van het VN-onderzoek. Eerder beschreven we hoe Israël de VN ten onrechte beschuldigde geen oog te hebben voor het seksueel geweld van Hamas op 7 oktober 2023.

Bron: https://rightsforum.org/explosief-vn-rapport-kan-grote-gevolgen-krijgen-voor-israel/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be