IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Westbank: intimidaties en geweldpleging

Facebook
Twitter
Email
Print

© B’Tselem 8 mei 2024, een vernield huis in Al-Jiftlik in de Jordaanvallei

Sinds 8 oktober 2023 zijn 1056 Palestijnen in de Westbank gevlucht voor kolonistengeweld. Een paar gemeenschappen zijn wat groter van formaat.

Wadi a-Siq was een gemeenschap van 30 families met in totaal 180 personen. Op 9 oktober 2023 werd de toegangsweg tot het dorp door kolonisten geblokkeerd. Een watertank werd lek geschoten. Het gevolg was dat 1500 schapen elders water moesten drinken. Op 13 en 16 oktober verhuisde de hele gemeenschap naar het naburige dorp Duma.

Khirbet Zanutah was een gemeenschap van ongeveer 250 mensen. Na 7 oktober werd de gemeenschap bedreigd door gewapende kolonisten en soms ook door soldaten. Die zeiden dat ze de plaats moesten verlaten. Gewapende kolonisten kwamen geregeld terug met fysieke bedreigingen. Op 12 oktober sloegen kolonisten de bewoners van 3 huizen. Ze gooiden zonnepanelen stuk en vernielden de deur van een auto. Op 23 oktober kwamen twee kolonisten de Samamrah familie bedreigen. Zij schoten twee watertanks lek en vertrokken. Op 24 oktober gooiden kolonisten met stenen, ze sloegen zonnepanelen en ruiten stuk en schoten een watertank lek. Op 27 oktober gooiden kolonisten een granaat naar bewoners die buiten zaten. Toen besloot de gemeenschap om weg te gaan. Een paar dagen later bleek dat 10 woningen, een schuur en een school vernietigd waren.

Khirbet Tana bij Nabloes. Op 9 november 2023 kwamen na middernacht kolonisten aan met ongeveer 15 auto’s samen met soldaten die beschikten over een bulldozer. In deze tijd zijn er weinig bewoners in het dorp. Ze hoeden de schapen. De kolonisten vielen de bewoners aan, ze bonden hun handen vast. Ze sloegen en vernederden hen. Eén werd gewond aan het hoofd. Een ander liep gebroken ribben op. De kolonisten zeiden dat ze hun plaats moesten verlaten. De bewoners waren ongeveer anderhalf uur vastgebonden. Daarna werden ze vrijgelaten. De herders moesten naar hun kudde. Daarna vernielden de kolonisten 25 tenten. De volgende morgen keerden de bewoners terug. Ze ontdekten dat soldaten de weg naar de woongemeenschap hadden geblokkeerd. De soldaten lieten hen niet door bij de controlepost. Op 15 december kwamen tien mensen terug naar de site. De overigen bleven in Beit Furik.

Bron: https://www.btselem.org/settler_violence/20231019_forcible_transfer_of_isolated_communities_and_families_in_area_c_under_the_cover_of_gaza_fighting

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be