19 november is het Wereldtoiletdag om het vitale belang van toegang tot veilige en schone sanitaire voorzieningen voor de menselijke gezondheid en waardigheid te benadrukken.
De mensenrechtenorganisatie Al Mezan vraagt aandacht voor het feit dat Israël in 14 maanden tijd de sanitaire infrastructuur in de Gazastrook grondig heeft vernietigd.
Ieder mens heeft recht op toegankelijke, betaalbare, veilige en hygiënische voorzieningen. Deze voorzieningen moeten ook sociaal en cultureel aanvaardbaar zijn, privacy bieden en de menselijke waardigheid respecteren.
Israëlische aanvallen hebben vooral de zones Deir al-Balah, al-Zawaida en al-Mawasi veranderd in mensonterende gebieden waar rioolwater straten en tentenkampen overspoelt. Door onverwerkt afval zijn op grote schaal levensbedreigende ziektes uitgebroken, evenals insectenplagen. Omdat er geen toegang is tot water en riolering kunnen ontheemden geen privétoiletten bouwen. Lange wachttijden door ontoereikende voorzieningen maken de situatie voor vrouwen, meisjes, ouderen en zieken mensonwaardig.
Vanaf september 2024 zijn bijna alle 87 afvalwaterzuiveringsinstallaties in de Gazastrook – waaronder vijf centrales en 80 pompstations – zwaar beschadigd of vernietigd en daardoor onbruikbaar geworden. Israëlische aanvallen hebben ook tussen de 80 en 100 km aan rioolpijpleidingen en ongeveer 45 pompen geheel of gedeeltelijk vernietigd. Verder is meer dan vijf kilometer aan regenwater- en oppervlaktewaternetwerken beschadigd. De overgebleven rioleringssystemen zijn geblokkeerd door puin, wat leidt tot overstromingen in straten en schuilplaatsen, waardoor plassen van wel 10 cm diep ontstaan. De crisis is verergerd door ernstige brandstoftekorten (brandstof die nodig is om pompen en waterzuiveringsinstallaties te laten draaien), de sluiting van de enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook en de voortdurende afsluiting van de elektriciteitsvoorziening vanuit Israël en dit voor het tweede opeenvolgende jaar.
De rampzalige situatie waarin de Gazastrook verkeert, heeft geleid tot een snelle verspreiding van ziekten, waaronder huidinfecties, aandoeningen aan de luchtwegen en gedocumenteerde gevallen van polio en meningitis. Tegelijkertijd wordt aan Palestijnen in Gaza de toegang tot gezondheidszorg ontzegd, omdat Israëlische strijdkrachten het gezondheidszorgsysteem systematisch hebben afgebroken en strenge importverboden voor medicijnen hebben ingesteld. Degenen die de onophoudelijke bombardementen van Israël overleven, worden overgelaten aan ziektes, uithongering of onbehandelde ziekten, met weinig hoop op verbetering.
Al Mezan is diep verontwaardigd over de voortdurende stilte en passiviteit van de internationale gemeenschap en merkt op dat sommige leden deze misdaden actief faciliteren door wapens te leveren, politieke dekking te bieden en diplomatieke steun aan Israël te verlenen – acties die in bepaalde gevallen het niveau van medeplichtigheid aan genocide volgens het internationaal recht bereiken.
Al Mazan doet nogmaals een beroep op de internationale gemeenschap om haar verplichtingen onder internationaal recht na te komen, dringend te handelen en de levens van meer dan twee miljoen Palestijnen in de Gazastrook te beschermen. Er moet onmiddellijk en effectief actie worden ondernomen, waaronder het afdwingen van een onmiddellijk staakt-het-vuren, het opheffen van Israëls totale beleg en van de blokkade van de Gazastrook en het zorgen voor ongehinderde levering van essentiële humanitaire hulp, zoals voedsel, medische voorraden en schoon water. Ten slotte moeten er dringend stappen worden ondernomen om de water- en rioolinfrastructuur te herstellen en daarmee de bevolking van de Gazastrook hun waardigheid terug te geven.
Al Mezan Center for Human Rights – On World Toilet Day, Al Mezan Condemns Israel’s Deliberate Destruction of Gaza Water, Sanitation, and Hygiene Infrastructure