Houding Europese Unie nog steeds halfslachtig

Nieuws

Hoewel de verwoesting die Israël in de Gazastrook heeft aangericht groter is dan de verwoesting van Europa in de hele tweede Wereldoorlog, lijkt het erop dat de EU net als voorheen zal blijven steken in een halfslachtige houding.

Eind februari komt de associatieraad van de handelsovereenkomst tussen Israël en de EU, die in 2000 werd ondertekend, bijeen. Uit de ontwerpteksten die opgesteld worden blijkt opnieuw dat de EU niet verder wil gaan dan verbale veroordelingen.

• ‘De EU betreurt diep het onaanvaardbare aantal burgerdoden en de catastrofale humanitaire situatie’.
• De EU veroordeelt op de Westelijke Jordaanoever ‘het geweld van kolonisten, de expansie van illegale nederzettingen en Israëlische militaire operaties’.
• De EU vraagt een financiële vergoeding voor de vernieling van de gebouwen, die met Europees geld zijn opgetrokken.
• De EU ‘betreurt het dat Israël zich terugtrekt uit het akkoord van 1967 met UNRWA’.
• Er wordt in de ontwerpteksten niet opgeroepen tot een terugtrekking van de Israëlische troepen uit Libanon en Syrië.

Europa is een verdeeld huis. Uniformiteit is in veel gevallen voorwaarde voor het innemen van een duidelijke positie in het buitenlands beleid. Als dat niet bereikt wordt, wordt Europa een machteloze toeschouwer. Spanje, Ierland, Slovenië en tot voor kort België dringen aan op een hardere opstelling. Duitsland, Tsjechië, Hongarije, Italië, Roemenië en Griekenland hebben een pro-Israëlische houding. Het gevolg is dat de EU buiten spel staat en dat de eigenlijke beslissingen genomen worden in het overleg tussen de VS en Israël. Iedereen weet wat de gevolgen daarvan zijn.

Het is echter niet minder dan logisch om vanuit de statuten van het Associatieakkoord een consequente opstelling te kiezen. In artikel 2 van het verdrag wordt namelijk expliciet gesteld dat de partijen democratische principes en mensenrechten moeten respecteren.
Hoe in vredesnaam kan de EU na meer dan 45 000 burgerdoden en 1,8 miljoen ontheemden in de Gazastrook, na militaire aanvallen op ziekenhuizen, na grootschalige bombardementen op burgerdoelen, onder de voortdurende diefstal van grond en natuurlijke hulpbronnen in de Westbank, bij de doorgaande administratieve etnische zuivering van Palestijnen uit Jeruzalem, enz. enz. enz., beweren dat Israël mensenrechten respecteert? Hoeveel rapporten moeten er nog geschreven worden?
Willem Staes van 11.11.11 zegt over de ontwerpteksten:
“Het signaal dat uitgestuurd wordt naar Israël, is dat er werkelijk geen gevolgen zullen zijn voor de vele zware schendingen van het internationaal recht. Dit stelt de EU verder bloot aan beschuldigingen van dubbele standaarden en brengt onherstelbare schade toe aan haar geopolitieke positie en geloofwaardigheid”.

Op 23 januari werd een door 250 Europese parlementariërs ondertekende verklaring verstuurd naar de Europese commissie met een oproep om het handelsverdrag met Israël op te schorten.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20250203_97644318
https://www.eccpalestine.org/over-250-parliamentarians-from-17-eu-countries-urge-the-suspension-of-the-eu-association-agreement-with-israel/