Berichtgeving Gaza

Geachte,

De Palestijnse Gazastrook heeft opnieuw te maken met massale bombardementen van het Israëlisch leger en opnieuw ontbeert de Vlaamse mediaberichtgeving context en achtergrond, die essentieel is om te begrijpen wat er gebeurt.

We willen uw redactie er graag aan herinneren dat de Gazastrook bezet en belegerd wordt door Israël.  Wij willen u eraan herinneren dat Israël een bevolking bombardeert die uit meer dan 60% vluchtelingen  bestaat.  Deze Palestijnen vluchtten voor het geweld dat hun land teisterde in 1948 en 1967 en later ontkende Israël hen het recht op terugkeer.

Wij willen u eraan herinneren dat Gaza geen leger, luchtmacht of marine heeft, terwijl Israël over één van de sterkste, meest hoogtechnologische legers ter wereld beschikt. We willen erop wijzen dat Israël deze 'escalaties' keer op keer gebruikt om haar technologie en wapenkennis uit te testen en te promoten en hierdoor winst maakt uit menselijk leed.

Wanneer u Israëls bombardementen op de Gazastrook afschildert als een 'reactie op' of een 'vergelding van' de raketaanvallen uit Gaza, willen wij u eraan herinneren dat deze gebeurtenissen voortkomen uit de voortdurende bezetting van Palestina. Landconfiscaties, de duizenden politieke gevangenen, waaronder kinderen, de checkpoints en de wurgende blokkade van Gaza onderdrukken een bevolking, in wat Desmond Tutu een apartheidssysteem noemde.

Wanneer u een beeld schetst van de Israëlische bezetter als het slachtoffer en de bezette Palestijn als de agressor willen wij u eraan herinneren dat verzet tegen bezetting een recht is volgens het internationaal recht, hoe erg ieder individueel slachtoffer ook te betreuren is.  We zouden u er ook graag aan herinneren dat de Israëlische bezetting, belegering en collectieve bestraffing van Gaza geen internationaal recht is.

We vragen u te berichten over de steeds luider worden roep van burgers tot acties van boycot, desinvesteringen en sancties (BDS) tegen Israël in navolging van de Palestijnse oproep hiervoor van 2005.

Ten slotte willen wij uw journalisten eraan herinneren om in de komende dagen deze laatste escalatie niet voor te stellen als de zoveelste spiraal van geweld in een onoplosbaar conflict. Wij willen u vragen om wat er nu gebeurt te plaatsen binnen zijn historische context, die essentieel is om te begrijpen wat er nu gebeurt. Het is uw verantwoordelijkheid om inzicht te geven in wat er nu gebeurt. We willen u vragen de verantwoordelijkheid van de Belgische en Europese regering te belichten en hun weigering om de middelen waarover ze beschikken te gebruiken om Israël te verplichten het internationaal recht te respecteren.


 Hoogachtend,

 

Als je akkoord bent met deze brief. 
Vul dan je naam en email adres onderaan in en wanneer we 2000 mensen hebben, organiseren we een actie om hiermee naar buiten te treden
Alvast veel dank