Zoeken

kindgevangenen

Gevangenschap is geen Kinderspel - Stop G4S

Wist je dat er elk jaar meer dan 700 Palestijnse kinderen getraumatiseerd worden door hun arrestatie en de tijd die ze doorbrengen in IsraĆ«lische gevangenissen? ā€‹Wist je ook dat grote internationale bedrijven dit als een lucratieve business zien? Dat Europese instituten en nationale politiediensten samenwerken met de IsraĆ«lische politie. Dit is helemaal onbegrijpbaar en onaanvaardbaar. ā€‹Toch is het zo.

Gevangenschap is geen Kinderspel - Stop G4S

Internationale bedrijven profiteren van de systematische schendingen van mensenrechten van kinderen. De NGO ‘Defence for Children International ā€“ Palestine Section’ (DCI-PS) bracht een onthutsend rapport uit: ‘Bound, Blindfolded and Convicted’. Getuigenissen tonen aan dat de gearresteerde kinderen te maken krijgen met een patroon van systematische mishandeling. Ze ervaren wat door het VN-Verdrag tegen foltering wordt omschreven als een wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing. In sommige gevallen gaat het zelfs om foltering.

Daarom besloot Palestina Solidariteit om een campagne te starten om deze bedrijven aan te klagen en deze medeplichtigheid te stoppen. Doorheen de jaren nam deze campagne verschillende gezichten aan.

Op dit moment liggen de nadrukken in ons campagnewerk elders maar je kan nog steeds zelf de gemeenteraad bij jou benaderen met het voorstel om een mensenrechtenmotie aan te nemen om bedrijven die profiteren van schendingen van mensenrechten te weren bij openbare aanbestedingen. Hierdoor zouden zij geen aanspraak meer kunnen maken op jouw belastingsgeld.

Wil jij iets organiseren rond het thema kindgevangenen in Palestina contacteer ons dan en bekijk xxxx pagina voor meer ideeƫn.

Of zamel geld in voor de organisatie Defense for Children International in Palestina voor hun belangrijke werk rond kinderrechten in Palestina. Hier vind je meer ideeƫn.

Wat werd er gedaan?

Palestina Solidariteit organiseerde een grote conferentie over het onderwerp Gevangenschap is geen Kinderspel. U kan de lezingen hiervan terugvinden op youtube. Politici werden aangeschreven en tientallen organisaties onderschreven de campagne.

Uiteindelijke werd de campagne verder gezet door de bedrijven die profiteren van deze wantoestanden aan te klagen en gemeentes en bedrijven aan te schrijven niet met G4S te werken zolang zij samenwerken met de Israƫlische gevangenissen en de Israƫlische politie.

Onder internationale druk heeft G4S reeds teruggetrokken uit de Israƫlische gevangenissen maar blijft zij actief in de Israƫlische kolonies en beheerd zij nog steeds het opleidingscentrum voor de Israƫlische politie.

Ook in de campagne tegen het Europese LAW TRAIN project staat het thema centraal. Dankzij de acties die door vele organisaties sinds juni 2016 werden gevoerd heeft de KU Leuven beloofd een mensenrechtercharter op te stellen en niet deel te nemen aan het vervolgproject zolang de Israƫlische politie daar deel van uitmaakt.

Helaas is het thema nu actueler dan ooit met de repressie in Jeruzalem en de arrestatie van de vele kinderen en jongeren in de West Bank waaronder de jonge Ahed Tamimi in december 2017 des te meer reden om BDS acties en campagnes verder te zetten tot Israƫl het internationaal recht respecteert.

Dankzij campagnes zoals deze beloofde G4S tegen 2018 zijn Israƫlisch filiaal te verkopen. G4S trok zich inderdaad terug uit de Israƫlische gevangenisindustrie maar baat nu het nieuwe trainingscentrum voor de Israƫlische politie uit.


Hoewel dit soort campagnes geen onmiddellijk impact hebben op de situatie van de kinderen in de gevangenissen toch zijn ze essentieel om druk te zetten Ć©n mogen dit soort praktijken nooit ‘normaal worden’.

Op dit moment loopt er geen actieve desinvesteringscampagne tegen G4S in Belgiƫ maar het lot van deze honderden kinderen die jaarlijks tijd in gevangenissen doorbrengen blijft ons enorm nauw aan het hart. We volgen het nauw op.

Je kan zelf de gemeenteraad bij jou benaderen met het voorstel om een mensenrechtenmotie aan te nemen om bedrijven die profiteren van schendingen van mensenrechten te weren bij openbare aanbestedingen zodat zij geen aanspraak maken op jouw belastingsgeld.

700 verloren vredeskansen

Volg de link hieronder om naar de gedetailleerde campagnewebsite te gaan.

IF I WERE IN PALESTINE

Met de actie “If I were in Palestine” belichtten we de situatie van Palestijnse politieke gevangenen.

Volg de link hieronder om naar de gedetailleerde campagnewebsite te gaan.

Documentatiemateriaal

De meest actuele statistieken vind je hier

Brochure kindgevangenen

Dossier over G4S

G4S handboek

Infobundel Gemeenteraad

Factsheet G4S

Juridische nota

Infobundel Gemeenteraad

Videos

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be