Abu Sa’ad familie in de Gazastrook

De Abu Sa’ad familie is reeds decennialang woonachtig in Johr al-Dik in een alleenstaande boerderij vlakbij de grens met Israël. In het totaal heeft de familie zich al van 400 meter van hun akkerland moeten terugtrekken, na bedreigingen van het Israëlische leger. Dit veroorzaakt een groot verlies in de oogst van de familie.

Abu Sa'ad familie

Hoewel de buurt waar de boerderij zich bevindt nooit een locatie is geweest voor verzet, werd de familie op 13 juli 2010 zonder enige waarschuwing en zonder enige aanleiding onder vuur genomen door het Israëlische leger. Een tank vuurde twee artilleriegranaten af, waardoor Amira Jaber Abu Sa’ad (30 jaar) aan haar schouder gewond geraakte en haar schoonzus Sanaa Ahmed Abu Sa’ad (26 jaar) aan haar voet verwond werd.

Tien minuten lang werd het huis ook beschoten door een machinegeweer. De ambulance die werd gebeld, kon het gebied niet in, omdat de ambulanciers van het Israëlische leger te horen kregen dat als ze naar het huis gingen, ze beschoten zouden worden.

Na een uur van klaarblijkelijke kalmte realiseerde Nema abu Sa’ad (33 jaar) dat haar jongste kind Nader zich nog steeds buiten het huis bevond. Toen ze hem ging halen, werd ze terplekke gedood door zogenaamde flechettes. Haar schoonbroer Jaber Abu Sa’ad (65 jaar) werd verwond in zijn rechterbovenbeen door deze flechettes. Flechettes zijn kleine metalen projectielen met weerhaken en staan op de lijst van verboden wapens.

Na deze aanval woonde de familie in een tent enkele honderden meters van hun huis vandaan, in de hoop de getraumatiseerde kinderen wat rust te bieden. In april 2011, toen er terug een escalatie was van het Israëlische geweld verhuisde de familie terug naar het huis om zich te kunnen beschermen tegen de raketten en bommen. Op 28 april sloeg het noodlot echter weer toe. Omstreeks 20.10 werd het huis aangevallen door vier granaten die werden afgevuurd vanuit een Israëlische tank die zich 3 kilometer van het huis bevond.

Twee raketten sloegen in op de slaapkamer waar Nasser Abu Sa’ad (37), de weduwnaar van Nema Abus Sa’ad zich bevond. De andere twee raketten sloegen in op de gang waar drie van zijn kinderen aan het spelen waren. Ze moesten vanonder het steengruis gehaald worden. De kinderen Maisa en Ala' geraakten gewond door de granaten en ook Nassers broer, Mohammed Abu Sa’ad (43) en zijn vrouw Sana' werden geraakt.

Het huis, dat onderdak biedt aan 14 mensen is vernield, maar de familie heeft niet de middelen om elders te gaan wonen. Daarom doet Nasser een oproep om geld te doneren zodat hij zijn familie een veiliger onderkomen kan bieden.

In 2011 steunde Palestina Solidariteit deze familie dankzij de steun van velen onder u.

Foto’s van de familie: http://mondoweiss.net/2011/06/a-family-in-gaza-struggles-to-rebuild-following-repeated-israeli-attacks.html