Actuele notities

 

Palestina en de verkiezingen van 25 mei

 

In de aanloop naar de verkiezingen lanceert het platform Made in illegality een petitie waarbij aan de eerste minister gevraagd wordt om de invoer van producten afkomstig uit de Israëlische kolonies alsook de economische relaties met deze kolonies te verbieden.

 

www.madeinillegality.org/petition of http://www.change.org/fr/p%C3%A9titions/stop-de-economische-relaties-van-belgi%C3%AB-met-de-isra%C3%ABlische-nederzettingen-stop-aux-relations-%C3%A9conomiques-de-la-belgique-avec-les-colonies-isra%C3%A9liennes

zie ook https://twitter.com/search?q=%23MadeinIllegality

 

Het platform Made in illegality stelt ook voor om aan de kandidaten van de politieke partijen volgende vragen te stellen:

 

vraag 1:
Wat gaat u ondernemen om de banden tussen België en de illegale Israëlische nederzettingen door te knippen?
Vraag 2:
België moet de import van producten uit de illegale Israëlische nederzettingen stoppen. Eens of oneens?
Vraag 3:
België moet haar bedrijven ontraden te investeren in de illegale Israëlische nederzettingen. Eens of oneens?

  

Palestijnse christenen mogen in het Israëlische leger, Palestijnse moslims niet

 

De Palestijnen vormen 20 procent van de totale bevolking van Israël (binnen de grenzen van voor juni 1967). Het Israëlische leger gaat nu oproepbrieven sturen naar de Palestijnse christenen. Deze kunnen nu op vrijwillige basis hun legerdienst doen. Voor de Palestijnse moslims blijft het verbod bestaan om in het Israëlische leger dienst te nemen. Voor sommige tegemoetkomingen of beroepen in Israël moet men zijn legerdienst hebben gedaan. Het christelijke parlementslid Basel Ghattas zei dat deze maatregel moet gezien worden in de campagne van de Israëlische rechterzijde die de christenen van hun volk wil isoleren en hen wil doen geloven dat ze geen Arabieren zijn (Le Monde, 24.4.2014, p. 4).

 

De Palestijnse Druzen hebben geen keuze en moeten in het Israëlische leger dienen. Dit kadert in een beleid van verdelen om beter te heersen. Maar wee als een Palestijnse Druze dienstweigeraar is. Dan wordt hij zonder enig pardon in de gevangenis gezet. Dit overkwam de achttienjarige vioolspeler Omar Sa’ad van het dorp Al-Mughar (Galilea). Op 30 oktober 2012 ontving hij zijn oproepbrief. Hij schreef toen naar Ehud Barak, de Israëlische minister van Landsverdediging, om hem te laten weten dat hij zich aan geen medisch onderzoek wou onderwerpen. Sinds 5 december 2013 is hij al vijfmaal door de Israëlische politie gearresteerd en zat hij telkens twintig dagen vast in de militaire gevangenis nr. 6 dichtbij Atlit ten zuiden van Haifa. Op 2 maart 2014 verklaarde hij opnieuw geen legerdienst te willen doen. Op 23 maart moest hij nogmaals een gevangenisstraf van 20 dagen uitzetten. Op 13 april had hij weer prijs: deze keer werd hij veroordeeld tot 40 dagen gevangenisstraf en werd hij naar de militaire gevangenis nr. 4 nabij Sarafand (Zrifin) gebracht.

 

 

Je kan hem solidariteitsboodschappen sturen: messages2prison@newprofile.org of https://www.facebook.com/omar.saad.395

 

Meer info:

http://www.alternativenews.org/english/index.php/politics/activism/7974-act-co-omar-saad-sentenced-to-seventh-prison-term

http://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/israel-jails-druze-conscientious-objector-sixth-time

http://www.alternativenews.org/english/index.php/politics/activism/7834-act-conscientious-objector-omar-saad-imprisoned-for-the-fifth-time

http://maki.org.il/en/?p=2265 en http://www.newprofile.org/english/node/421

http://www.wri-irg.org/node/22751

 

Ondertussen kreeg zijn voorbeeld navolging van de negentienjarige ultraorthodoxe jood Uriel Ferera uit Be'er Sheva (Bi'r as-Sab). Ook hij wordt gesteund wordt door New Profil, een Israëlische ngo die ijvert voor de demilitarisering van de Israëlische samenleving (http://www.newprofile.org/english) Uriel Ferera weigerde zijn legerdienst te doen uit protest tegen de Israëlische bezetting en werd tot een gevangenisstraf van 20 dagen veroordeeld die hij in de militaire gevangenis nr. 6  nabij Atlit moest uitzetten. Ook hem kan je een solidariteitsboodschap sturen via: messages2prison@newprofile.org

 

Voor meer info:

http://www.newprofile.org/english/node/433

https://www.youtube.com/watch?v=YvGVWLsOJi4

https://www.facebook.com/refusingIDF

http://972mag.com/watch-idf-to-jail-ultra-orthodox-jew-for-refusing-to-serve-the-occupation/90063/

http://972mag.com/nstt_feeditem/photos-orthodox-conscientious-objector-heads-to-military-prison/

 


 

En de kolonist … hij bouwde verder

 

Op 1 april jl. maakte Israël de aanbesteding bekend van 708 woningen voor de Israëlische kolonie Gilo in Oost-Jeruzalem. Volgens de Israëlische ngo Vrede Nu heeft Israël tijdens de eerste negen maanden van 2014 de bouw goedgekeurd van 13 851 wooneenheden in de kolonies van de Westelijke Jordaanoever met inbegrip van Oost-Jeruzalem. Dit is een gemiddelde van 50 wooneenheden per dag (Metro, 30.4.2014).

 

In 1993 (Osloakkoord) waren er 120 000 kolonisten op de Westelijke Jordaanoever, nu zijn dat er al 340 000 (plus 190 000 in Oost-Jeruzalem).

 


 

Vlaamse regering start bijkomend onderzoek naar activiteiten van G4S

 

De Vlaamse overheid heeft voor bijna een miljoen euro contracten lopen bij de beveiligingsfirma G4S. Deze Brits-Deense multinationale onderneming levert materiaal en diensten aan Israëlische gevangenissen (zoals Ofer en Meggido) waar Palestijnse politieke gevangenen (met inbegrip van kinderen) worden vastgehouden. G4S levert ook materiaal en diensten aan het Israëlische leger en voor de beveiliging van de Israëlische apartheidsmuur. Tijdens de afgelopen legislatuur haalde G4S bij de Vlaamse overheid 13 contracten binnen voor een totaalbedrag van 910 137 euro (De Morgen, 1.4.2014, p. 13). Minstens acht van die contracten (goed voor een totaal van bijna 700 000 euro) werden pas eind vorig jaar gesloten. G4S verzorgt onder meer de beveiliging van het Gordelfestival en de bewaking van de gebouwen van de VDAB en van Toerisme Vlaanderen.

 

De huidige aanbestedingsprocedures laten nochtans toe om op basis van mensenrechtenclausules bedrijven als G4S te weren. Het Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.a) pleit voor ethische criteria bij het toekennen van overheidsopdrachten en interpelleerde Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) die een bijkomend onderzoek hierover beloofde.

 

Meer info over Stop G4S http://www.palestinasolidariteit.be/acties/stop-g4s en http://www.palestinasolidariteit.be/content/stop-g4s-op-de-1-mei-stoet-gent-0

http://www.palestinasolidariteit.be/content/stop-g4s-actie-gent-op-23-april-2014

 

Teken ook de petitie http://www.palestinasolidariteit.be/stop-g4s-petitie alsook http://palestinasolidariteit.be/petitie-stop-g4s-gent

 

 


 

Ook dit nog

 

  • Op 8 mei hielden honderden Palestijnse politieke gevangenen een hongerstaking van één dag in de Israëlische gevangenissen uit solidariteit met hun collega's die al sinds eind april in hongerstaking waren. Het betreft de gevangenissen van Ofer, Meggido en Naqab). De hongerstakers eisen dat de administratieve hechtenis (zonder beschuldiging noch vonnis) slechts eenmaal mag verlengd worden. Volgens de ngo Addameer zaten er op 1 april in de Israëlische gevangenissen 186 administratief gedetineerden onder wie 9 leden van de Palestijnse wetgevende raad (http://www.addameer.org/). Zie ook:

http://electronicintifada.net/blogs/maureen-clare-murphy/hunger-striking-palestinian-prisoners-punished-israel  http://www.secoursrouge.org/Palestine-Greve-de-la-faim-des,8565  en http://www.secoursrouge.org/Palestine-La-greve-de-la-faim-se

 

 

  • Op 27 april jl. verklaarde de Palestijnse president Mahmoud Abbas: “De Holocaust is de gruwelijkste misdaad tegen de mensheid in de moderne tijd” (De Standaard, 28.4.2014, p. 13).

 

  • Op 26 april zei de Italiaanse politicus Berlusconi dat de concentratiekampen voor de Duitsers nooit hebben bestaan. Dit lokte verschillende reacties uit. De kandidaat EU-Commissievoorzitter voor de Europese Volkspartij (EVP) Jean-Claude Juncker zei: “Over bepaalde zaken maak je geen grapjes. Voor iedereen met wat historisch besef geldt dit vooral voor de gruwelen van de Holocaust” (De Standaard, 29.4.2014, p. 18). Ook Europees parlementslid Marianne Thyssen reageerde en vindt dat Silvio Berlusconi niet langer thuishoort in haar Europese Volkspartij (De Morgen, 30.4.2014, p. 1).

 

  • Het Israëlisch ministerie van Onderwijs heeft een nieuw pedagogisch programma voorbereid. Vanaf nu zal de geschiedenis van de Holocaust ook in de kleuterscholen onderwezen worden (Le Soir, 26.4.2014, p. 21). Intussen is het nog altijd verboden om in de scholen van Israël les te geven over de Nakbah, de catastrofe van 1948 toen meer dan vierhonderd Palestijnse dorpen vernietigd werden en 750.000 Palestijnen op de vlucht sloegen om aan de gruwelen van de zionistische milities te ontsnappen.

 

  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry biedt zijn excuses aan voor zijn speech waarin hij verklaard had dat Israël een apartheidsstaat dreigt te worden als een vredesakkoord met de Palestijnen uitblijft (De Standaard, 30.42014, p. 26).

 

  • Volgens de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu is de staat Israël de staat van slechts één volk, namelijk het joodse volk. Hij wil een regeringsontwerp aan het Israëlisch parlement voorleggen om “het statuut van Israël als nationale staat voor het joodse volk in de grondwet te laten verankeren” (Métro, 5.5.2014, p, 6).