In de kijker Khalida Jarrar

Khalida Jarrar, mensenrechtenadvocate, feministe en parlementslid

In de nacht van 2 april vielen een dertigtal Israëlische soldaten het huis van Khalida Jarrar in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever binnen. De deur wordt ingetrapt, haar echtgenote wordt in bedwang gehouden terwijl de soldaten haar in de boeien slaan en meenemen naar een onbekende bestemming. Diezelfde dag wordt ze door een Israëlische woordvoerster beschuldigd van het bedreigen van de veiligheid in de regio. Ze wordt zonder enige vorm van proces voor minstens zes maanden in administratieve hechtenis gehouden.

Ramallah is de hoofdzetel van de Palestijnse nationale autoriteit (PNA) en ligt volgens de Oslo akkoorden in zone A, die totaal onder administratief en militair bestuur van de Palestijnse overheid staat. Israël mag zich daar dus niet mengen in de veiligheid en burgerlijke aangelegenheden van deze zone. Maar deze Palestijnse autonomie is opnieuw heel relatief gebleken.

Waarom is Khalida Jarrar een doorn in het oog van de Israëlische overheid? Als advocate van de mensenrechtenorganisatie Addameer verdedigt ze de belangen van de Palestijnse politieke gevangenen. Als feministe komt ze via de unie van Vrouwencomités op voor de rechten van de vrouw in de Palestijnse samenleving. In 2006 werd ze verkozen als parlementslid van de seculiere marxistische partij PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestine). Ze is het hoofd van het Comité voor gedetineerden bij de Palestijnse wetgevende raad. Bovendien zetelde ze in een commissie die toezag op de toetreding van Palestina tot het Internationaal Strafhof. Shistari, de leider van haar partij (PFLP) riep alvast op om deze arrestatie en andere Israëlische schendingen van de mensenrechten van de Palestijnen bij dit Strafhof aan te klagen.

Je kunt een petitie voor de bevrijding van Khalida Jarrar tekenen via volgende link:  https://www.change.org/p/israeli-occupation-forces-free-khalida-jarrar-now

Je kunt ook een brief naar de Israëlische eerste minister Netanyahu sturen via http://samidoun.net/2015/04/breaking-news-palestinian-leader-parliamentarian-khalida-jarrar-arrested-by-israeli-occupation-forces/#form

Je kan ook de politici van uw gemeente of regio hierover aanspreken en de BDS campagne (boycot, disinvestment en sancties tegen Israël) actief steunen.

Meer info:

Over de arrestatie van Khalida Jarrar

http://www.intal.be/nl/article/israelisch-leger-ontvoert-palestijns-parlementslid-khalida-jarrar

Over ontvoeringen en arrestaties als vorm van collectieve bestraffing:

http://www.mo.be/opinie/collectieve-bestraffing-van-palestijnen-beloont-isra-l