Editoriaal Netanyahu, Michel, Geens en de andere kampioenen van de hypocrisie

Editoriaal

 

 

Schijnheiligheid ten top. De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu zei op 3 maart jl. in het Amerikaanse Congres dat het Iraanse atoomprogramma een bedreiging betekent voor Israël en dat Amerika met Iran maar beter geen akkoord dan een slecht akkoord sluit. Hij vertelde uiteraard niet dat Israël minstens over 80 kernkoppen beschikt en dat de beste oplossing een kernvrij Midden-Oosten is, maar dan moet hij die kernkoppen ontmantelen. Hij vermeldde ook niet de verschillende luchtaanvallen die Israël de laatste jaren op Syrische militaire doelstellingen heeft uitgevoerd.

Een ander staaltje van hypocrisie is het bezoek van Netanyahu aan Parijs en Kopenhagen waar hij de joden opriep om naar Israël te emigreren terwijl de Palestijnse vluchtelingen van 1948 en 1967 er nog steeds niet welkom zijn en er in de Gazastrook een humanitaire noodsituatie heerst.

Ook geeft hij vaak kritiek op de Islamitische staat (IS) maar verzwijgt dat Israël er alle baat bij heeft dat de Arabische landen verzwakt worden door oorlog en chaos.

En dan is nog de Belgische eerste minister Charles Michel die op 11 februari de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Brussel ontvangt, amper enkele dagen nadat het Belgisch parlement in een resolutie meerdere voorwaarden stelt voor een erkenning van de Palestijnse staat: Europa moet hierover overeenstemming vinden, het moet het sluitstuk zijn van onderhandelingen tussen Israël en Palestina en de Palestijnse regering moet ook in de Gazastrook autoriteit hebben. Dit kan dus nog een tijdje duren.

Ook Koen Geens laat zich niet onbetuigd. Als minister van Justitie wil hij de nationaliteit afnemen van Belgische jongeren die in Syrië gaan vechten. Maar waarom wordt niets ondernomen tegen de Belgische joden die in Israël hun legerdienst deden en aan de Israëlische oorlog in de Gazastrook hebben deelgenomen, waar meer dan 2000 Palestijnen meestal burgers zijn gestorven?

Naar aanleiding van de aanslag van 7 januari op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo wordt er de laatste tijd in de media de stijging van  het antisemitisme in de kijker gezet. Uiteraard is Jodenhaat verwerpelijk en geenszins te rechtvaardigen, maar wat er niet bij gezegd wordt is dat in Frankrijk van 7 januari tot 31 januari 2015 er evenveel anti-moslim daden (147) gesteld werden dan in het hele jaar 2014.

Ook in de media wordt vaak gesproken over Israël als enige democratie in het Midden-Oosten, maar wat te denken van het Israëlisch Centraal Verkiezingscomité (CEC) dat op 12 februari besliste dat de Palestijnse Haneen Zoabi zich niet kandidaat mag stellen voor de verkiezingen van 17 maart.

Benjamin Netanyahu, de overwinnaar van de verkiezingen, liet weten dat hij de huisvestingscrisis zal oplossen door nog meer woningen voor de kolonisten te bouwen. Dat belooft! Hij zal de wereld tonen wat Israël echt is of wat de echte bedoelingen van Israël zijn.
 

Het redactieteam                                                                       Brussel, 10 maart 2015

 

 

.

.