Je moet het zelf gezien hebben - ooggetuigenverslag van een inleefreiziger

Enkele stukjes uit het verslag, neergeschreven in 2012:

"We hebben een vol programma en de eerste dag is gelijk al indrukwekkend.
Na een uitleg van de belegering van de geboortekerk in Betlehem in 2002 bezoeken we het Dheishe vluchtelingenkamp. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en we zien openlijke politieke uitingen van Palestijns zelfbewustzijn: muurschilderingen, posters van martelaren, enz."

"’s Ochtends vroeg zijn we bij een checkpoint in Betlehem. Iedereen die in Jeruzalem werkt, moet hier langs. Eerst voel ik een weerzin om een foto te nemen. Als dieren in een kooi, zo zie ik de arbeiders wachten om door de controle te komen. Iedere dag hetzelfde: je toont je identiteitskaart, je werkvergunning en maakt een vingerafdruk. Iedere dag vele verspilde uren. Maar je hebt geen keuze."

"Dezelfde dag bezoeken we de beruchte wijk van Silwan, die Israël probeert te annexeren voor een archeologisch park genaamd ‘The city of David’. Onder de huizen worden stukken grond afgegraven – letterlijk wordt de grond onder de voeten van de Palestijnse bewoners weggehaald, zogenaamd ‘om de Bijbel tot leven te laten komen’."

"’s Avonds voor het eten hebben we nog een gesprek met Noam Chayut van Breaking the Silence. Deze stichting heeft tot doel informatie te geven over de handelswijze van het IDF, het Israëlische leger. De stichting doet dat door directe interviews met soldaten die willen praten. Inmiddels werden 750 soldaten geïnterviewd."