Mission Statement: Stop G4S

G4S beveiligt Israëlische Apartheid

G4S is betrokken bij Israëls bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook en is medeplichtig aan Israëls schendingen van de internationale (humanitaire) wetgeving. 

G4S levert:

1. veiligheidsapparatuur en -diensten voor detentiefaciliteiten in Israël (Ketziot, Megiddo, Damon, Kishon, Russian Compound) en de bezette Westelijke Jordaanoever (Ofer) waarin Palestijnse politieke (kind)gevangenen opgesloten zitten en mishandeld worden.

2. beveiligingsdiensten en -bewakers aan bedrijven in de illegale kolonies;

3. beveiligingssystemen aan het Israëlische politiehoofdkwartier in de Westelijke Jordaanoever;

4. apparatuur en onderhoud aan Israëlische militaire controleposten op de Westelijke Jordaanoever, gebouwd als onderdeel van de Apartheidsmuur, die illegaal werd verklaard door het Internationaal Hof van Justitie in zijn Adviserende Opinie van 9 juli 2004.

Daarnaast komt G4S wereldwijd in opspraak in verband met andere onrustwekkende zaken:

1. Britse G4S-werknemers zijn verantwoordelijk voor de dood van Jimmy Mubenga, een Angolese asielzoeker, die in hun hechtenis overleed op een British Airways vlucht tijdens een gedwongen deportatie in 2010.

2. G4S is betrokken bij een verduisteringsschandaal in Groot-Brittannië, waar het wordt beschuldigd van het jarenlang misleiden van het Ministerie van Justitie in verband met het volgen van de bewegingen van criminelen.  De omvang van de fraude wordt geschat op 50 miljoen pond.

3. In Zuid-Afrika wordt G4S ervan beschuldigd gevangenen voor onmenselijk lange periodes in eenzame opsluiting vast te zetten. 62 gevangenen werden essentiële tuberculose- en HIV-behandelingen ontzegd, terwijl ze in isolatiecellen  werden opgesloten. Een dergelijk beleid is illegaal volgens de Zuid-Afrikaanse wetgeving.

Bovenstaande bewijst dat de ethische code die G4S beweert te volgen niet meer dan lege woorden zijn. In een situatie die zo overduidelijk verkeerd is en al veroordeeld werd door Israëlische, Palestijnse en internationale NGO’s en waar ook de Verenigde Naties en UNICEF reeds over rapporteerden, wordt het pijnlijk duidelijk dat G4S winst belangrijker vindt dan de veiligheid van onze gemeenschap en die van burgers in Israël en Palestina.

Het internationaal recht, de Europese richtlijnen in verband met overheidsopdrachten, het beginsel van Due Diligence en de definitie van Maatschappelijk Verantwoordelijk Ondernemen in acht nemend, vragen wij met aandrang aan alle privé- en overheidsinstanties om onmiddellijk alle contracten met G4S op te zeggen of geen contracten met G4S aan te gaan totdat zij zich volledig terugtrekken uit de bezette Palestijnse gebieden en hun contracten opzeggen met het Israëlische leger en de Israëlische gevangenissen.

 

Palestina Solidariteit