Nieuwsbrief 17 - Palestina Solidariteit

 

 

 

 

 

 

 

Actuele notities

- Verenigde Naties liggen niet wakker van Israëlische bombardementen op Syrië-

- Zwart personeel in Parijs uit buurt van Israëlische president Peres gehouden

- Israëlische schrijver David Grossman gecensureerd in eigen land


Obama in Israël – De oorlogsstrategie

Dossier

Obama in Israël – De oorlogsstrategie

Van 20 tot 22 maart ging de Amerikaanse Barack Obama voor het eerst op bezoek in Israël en de Westelijke Jordaanoever. Merkwaardig toch dat deze Amerikaanse president pas na 5 jaar een bezoek brengt aan haar voornaamste bondgenoot.

Deels is dit natuurlijk logisch daar Benjamin Netanyahu, al enkele jaren de sterke man van de Israëlische politiek, in de VS vooral de Republikeinse partij steunt. De vijanden van Obama dus. Het maakt de relatie tussen de VS en Israël er meer complex door.


 

Obama in Israël – Behoudens meer oorlog, niets

Editoriaal

Obama in Israël – Behoudens meer oorlog, niets

Het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël, de Westelijke Jordaanoever met Ramallah en Jordanië van 20 tot 23 maart heeft voor de Palestijnen niets opgebracht. Het enige waar ze zo te zien zeker van mogen zijn is meer oorlog en vernieling bij de tegenstanders van Israël. Voor hen waren er zelfs geen loze beloften.


GAPP-Gents Actieplatform Palestina

Het Gents ActiePlatform Palestina is een groep van vrijwilligers die actief solidair zijn met Palestina en de Palestijnen. Samen met andere lokale, nationale en internationale organisaties willen we de bevolking sensibiliseren en regeringen motiveren om op te komen voor de rechten van het Palestijnse volk. Voor een mooi gestructureerd overzicht van onze acties en visie kan je best eens onze website doorbladeren www.gentsactieplatformpalestina.be

 


Voortgaande fysieke mishandeling van Palestijnse kindgevangenen

Een nieuwe militaire verordening 1711 is op dinsdag 2 april in werking getreden. Deze verordening moet zorgen voor een verkorting van de maximumtermijn waarin een Palestijns kind kan worden vastgehouden door de Israëlische autoriteiten voorafgaand aan de eerste verschijning voor een militaire rechtbank. De nieuwe verordening verkort de tijd van vier dagen tot 24 of 48 uur, afhankelijk van de leeftijd van een kind.


Roger Waters pleit voor boycot van Israël

Op 17 maart jl. was Roger Waters, de oprichter van de Engels rockband Pink Floyd in België. Hij zetelde toen als een van de juryleden in het Russell Tribunaal over Palestina dat die dag in Brussel zijn slotzitting hield. Het tribunaal wil dat het internationaal strafhof een onderzoek opstart naar de misdaden begaan door Israël in de bezette Palestijnse gebieden.


Omar Barghouti - Boycot is een strijd voor rechtvaardigheid

Op 30 april jl. hield Omar Barghouti een spreekbeurt in de Université Libre de Bruxelles (ULB). Omar Barghouti is choreograaf, filosoof en vredesactivist, woont en werkt in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en is een van de spilfiguren van de BDS-campagne (Boycott Divestment Sanctions).


Israelische soldaten dwingen een 9-jarig kind zich als menselijk schild op te treden.

Meer en meer kinderen lijken doelwit te zijn van leger en kolonisten:

(Ismael Mohamad / United Press International)

Israelische soldaten dwingen een 9-jarig kind zich als menselijk schild op te treden.


LEES EENS-SOEMOED tweemaandelijkse uitgave van het Nederlands Palestina Komitee (NPK)

Wie regelmatig en degelijk over Palestina geïnformeerd wil blijven kunnen we het tijdschrift Soemoed van onze zusterorganisatie NPK als aanrader aanbevelen. Dit tweemaandelijks tijdschrift bestaat al 41 jaar en bevat heel wat accurate achtergrondinformatie en telkens een aantal degelijke bijdragen, scherpe analyses, interviews en boekbesprekingen.

Soemoed betekent vastberadenheid, standvastigheid in het Arabisch. Dit begrip wordt in de Palestijnse gemeenschap gebruikt om de strijd voor behoud van het land en voor de terugkeer naar Palestina te karakteriseren.


Run for Palestine - 20 km van Brussel (26 mei ) Steun Dirk

Op zondag 26 mei gaat de jaarlijkse 20 km van Brussel weer door. Voor de 34ste keer zullen enkele tienduizenden lopers hun beste beentje voorzetten om de tocht tot een goed einde te brengen. Eén onder hen is Dirk Demulder, bestuurslid van Palestina Solidariteit vzw. Hij zal voor de tweedekeer in naam van onze organisatie lopen en u kan hem sponsoren!


Schrijf eens een brief

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen die volgende brieven schreven:

Volgende reactie werd op 12 april op de website van Radio 1 geplaatst naar aanleiding van een interview van Jan Dreezen over zijn eis om in juli 2013 geen Europa cup voor voetbalbeloften in Israël te organiseren (http://www.radio1.be/programmas/de-ochtend/zelfs-voetbal-politiek-israël)


Ga op vakantie in Griekenland en steun Palestina Solidariteit

Als je op vakantie gaat in het appartement Villa Annabelle in Griekenland, dan gaat de opbrengst ervan naar vzw Palestina Solidariteit. Het appartement is nog vrij in mei en juni.

Meer info: www.villa-annabelle.be

Contact: pol@polcancamp.be


Steun Palestina Solidariteit door een doorlopende opdracht voor een gift

Palestina Solidariteit organiseert elk jaar een conferentie (in 2012 over de Palestijnse kindgevangenen), twee inleefreizen naar Palestina, vier vormingsnamiddagen (Palestina Actueel) en één solidariteitsmaaltijd met film. Om de twee maanden publiceert Palestina Solidariteit een Nieuwsbrief met heel wat actualiteit. Bijna elke maand wordt een persbericht naar de media gestuurd. We roepen ook regelmatig op tot deelname aan solidariteitsacties. We geven infobrochures uit, we stappen regelmatig naar politici om de rechten van het Palestijnse volk te verdedigen en we steunen ook projecten ter plaatse in Palestina.

Als je onze werking wil steunen, kan je aan je bank een doorlopende opdracht geven voor een gift. Je moet dan wel het bedrag vermelden (bv. 5, 10, 15€) en de frequentie (jaarlijks of maandelijks of 2 - 4 - 6 maal per jaar).

Je kan een modelformulier aanvragen voor jouw bank bij ons secretariaat: 02-501.67.49 secretariaat@palestinasolidariteit.be of info@palestinasolidariteit.be

Alvast bedankt. 


Een maand of meer als vrijwilligers in Palestina werken ?

Het kan als je jonger dan 30 jaar bent

Je bent niet ouder dan 30 jaar. Je droomt ervan om voor een langere tijd naar Palestina te gaan en er mee te werken aan een zinvol project. Het kan.

Palestina Solidariteit is vanaf nu erkend om jongeren tussen de 18 en 30 jaar in het kader van het Europees jeugdprogramma uit te sturen!

Je project wordt gesubsidieerd door Europa wat betekent dat je zelf niets betaalt. Daartegenover staat natuurlijk wel een engagement...

Wil je meer te weten komen over deze unieke kans?

www.jint.be (Nationaal agentschap Vlaanderen, Jongeren internationaal) http://www.youthinaction.be

Heb je interesse ? Contacteer dan secretariaat@palestinasolidariteit.be


                Van de kalender

 

Palestina Actueel- journalist Lode Vanoost

Solidariteitsmaaltijd

  • Zaterdag 28 september vanaf 18uSolidariteitsmaaltijd ten voordele van de werking en de projecten van de vzw Palestina Solidariteit, in zaal Pavo, Jules Vandenbemptlaan 2 te 3001 Heverlee

Palestina Actueel

  • Zaterdag 22 juni om 14uPalestina Actueel met Gerrit Buunk EAPPI-vrijwilliger in Palestina (http://gerritenisrael.blogspot.be) Vierwindenstraat 60 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Palestijnse maaltijd /Gents Actieplatform Palestina

  • Woensdag 19 juni om 18u: Palesijns maaltijd (15€) ten bate van de palestijnse familie Samouni en het dansproject Dabka, adres: Buurcentrum Sluizeken, Godshuishammeke 20 te 9000 Gent (organisatie: Gents Actieplatform Palestina). Reserveren: ingeneefs@gmail.com of tel 0486-18.33.91.

65 jaar Nakhba

  • Zaterdag 18 mei om 14u: Europese demonstratie 65 jaar Nakhba (Luxemburgplein Brussel)

Bezoek of beman de stand van Palestina Solidariteit

  1. op 11&12 mei Mano Mundo in domein De Schorre in Boom
  2. op 26 mei: 20 km van Brussel: loop mee voor Palestina Solidariteit of steun Dirk Demulder
  3. op 1 juni: infostand Wereldfeest Leuven in park Bruul
  4. op 13 juli: infostand in Middelkerke, Couleur aan Zee
  5. op 14 juli: infostand Fiesta Tropical in Sint-Truiden
  6. op 19 oktober: Vredesloop Ieper