Nieuwsbrief 18

Inhoudstafel

 • Editoriaal: Prins Laurent laat zich voor de kar van Israël spannen
 • Actuele notities
 • De sociocide van de Palestijnse samenleving
 • PERSBERICHT: EU-SANCTIES NOODZAKELIJK TEGEN ISRAËL
 • Het Israëlisch leger vernielt een dorp dat door de Europese Unie werd gefinancierd.
 • In de kijker: SALMAN ABU SITTA strijder tegen de uitwissing van de geschiedenis van Palestina en voor de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen
 • Opinie: 65 jaar Nakba
 • Voorstelling LAP 2013
 • SPREEK EENS ARABISCH IN PALESTINA
 • Van harte dank voor de steun aan Dirk op 20 km van Brussel (26 mei 2013)!
 • Nieuwe website! Registreer nu en krijg die informatie en emails die jij wenst!
 • Kortfilmproject zoekt acteurs/actrices
 • Schrijf eens een brief
 • “Supermarkt Israël” – Een reportage over de BDS-campagne te verkrijgen vanaf 12 augustus
 • Zaterdag 14 september Palestijnse Solidariteitsmaaltijd
 • Koop een boodschappentas van Palestina Solidariteit
 • Word lid van Palestina Solidariteit
 • Steun Palestina Solidariteit door een doorlopende opdracht voor een gift
 • KALENDER

Editoriaal: Prins Laurent laat zich voor de kar van Israël spannen

Op uitnodiging van het Joods Nationaal Fonds (JNF) bracht de Belgische prins Laurent in juni een “privébezoek” aan Israël. Het is niet de eerste keer dat prins Laurent naar Israël trekt. Enkele jaren geleden al bezochten hij en prinses Claire het land. Ook het Joods Nationaal Fonds is voor hem geen onbekende. Naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Israël woonde het prinselijk koppel dit jaar een feest bij van de Belgische afdeling van dit Fonds.

 

Actuele notities

 Israëlisch leger pakt vijfjarig Palestijns jongetje Wadi'a Maswadeh op  Kolonisten bekomen sleutelposities in de Israëlische regeringspartij Likkoed  Het Justus Lipsiusgebouw in Brussel werd ook door de Mossad afgeluisterd  Het planten van bomen in Israël wordt een schaamteloze Belgische traditie  Vakbonden roepen op tot concrete maatregelen tegen de Israëlische kolonies  Franstalige studentenfederatie FEF vraagt boycot Israëlische universiteiten  Ook Stephan Hawking pleit voor academische boycot  Actie Rode Kaart: “Geen Europees voetbalkampioenschap junioren in Israël”  In Frankrijk kunnen boycotactivisten nog altijd voor de rechtbank verschijnen  Actie tegen bedrijf G4S dat materiaal levert aan Israëlische gevangenissen  Palestina Solidariteit heeft kritiek op de investeringen van Nestlé in Israël  Zwitserse supermarkt voert apart label in voor producten uit bezette gebieden

 

De sociocide van de Palestijnse samenleving

Tijdens de zitting van het Russell Tribunal on Palestine in New-York (6-7 oktober 2012) hield de Noorse socioloog en polemoloog Johan Galtung een tussenkomst over “What is sociocide?”. Het staat naast begrippen zoals genocide (volkerenmoord) en ecocide (vernietiging van ecosystemen van een bepaald gebied van de aarde).

Het betreft de verwoesting van verschillende (sociale, culturele, politieke, economische, …) componenten van een samenleving. Soms wordt ook het woord politicide gebruikt.

In de brochure “Europa en Palestina” (2012) schrijft Robert Soeterik:

 

PERSBERICHT: EU-SANCTIES NOODZAKELIJK TEGEN ISRAËL

De EU besloot in juni jl. dat Israëlische bedrijven die zich in bezet Palestijns gebied bevinden vanaf 2014 geen financiering van de Europese Unie meer kunnen krijgen.

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu reageerde heftig en beschouwt dit als een zoveelste aanval op Israël.  Hij vindt dat de EU de verkeerde prioriteiten stelt en de aandacht moet vestigen op de burgeroorlog in Syrië en Irans nucleaire programma.  De uitbreiding van de Israëlische kolonies noemt hij geen dringend probleem voor de EU. 

 

Het Israëlisch leger vernielt een dorp dat door de Europese Unie werd gefinancierd.

CAPJPO-EuroPalestine, donderdag 27 juni 2013

Het Israëlisch leger heeft op donderdag 27 juni 2013 de tenten, de serres, de waterputten en de zonnepanelen vernield die waren geïnstalleerd in het Palestijnse dorp Susya, ten zuiden van Hebron – Al Khalil. Die voorzieningen maakten deel uit van een programma van “duurzame ontwikkeling” van de Europese Unie.

 

In de kijker: SALMAN ABU SITTA strijder tegen de uitwissing van de geschiedenis van Palestina en voor de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen

Op 13 mei jl. was de Palestijnse publicist en onderzoeker te gast bij Palestina Solidariteit. Hij kwam er spreken over “Reconstructing Palestine: reversing ethnic cleansing”[1].

 

Opinie: 65 jaar Nakba

In de rubriek OPINIE publiceren we bijdragen over een actueel onderwerp. Uitsluitend de auteur is verantwoordelijk voor de inhoud van het artikel. Deze keer geeft Jart Voortman zijn mening over 65 jaar Nakba.

 

Voorstelling LAP 2013

De Leuvense Actiegroep Palestina (LAP) werd opgericht op het Leuvens Wereldfeest 2002, kort na de Israëlische inval in bijna alle Palestijnse steden, met als meest gekende dieptepunten de verwoesting van het vluchtelingenkamp in Jenin en de belegering van het hoofdkwartier van Yasser Arafat in Ramallah.

 

SPREEK EENS ARABISCH IN PALESTINA

Als je enkele dagen in Palestina rondtrekt (bijv. tijdens een inleefreis van Palestina Solidariteit) dan hoor je vaak een aantal woorden die je snel kan oppikken en elf gebruiken. Hieronder vermelden we er een paar (we hebben gekozen voor de fonetische schrijfwijze van het Nederlands)

 

Van harte dank voor de steun aan Dirk op 20 km van Brussel (26 mei 2013)!

Hèèl veel dank aan allen die de zwetende Dirk sponsorden bij de 20 km van Brussel: deze steun is een hart onder de riem voor gans het Palestina Solidariteit team! Met 1163,50€ kan Palestina Solidariteit een deel van het loon van een tweede halftijdse medewerker betalen om de werking te versterken. Op voorstel van de Algemene Vergadering zal het secretariaat van Palestina Solidariteit gedurende negen maanden voltijds bemand zijn. Nogmaals van harte dank!

 

Nieuwe website! Registreer nu en krijg die informatie en emails die jij wenst!

Beste vrijwilliger, beste sympathisant,

Momenteel werken we bij Palestina Solidariteit aan ons vrijwilligersbeleid en ons adressenbestand.

 

Kortfilmproject zoekt acteurs/actrices

Voor een kortfilmproject zijn wij op zoek naar:

-       Een jongen of meisje, leeftijd 8-9 jaar

-       Een jongen, leeftijd 14-15 jaar

-       Een man, leeftijd 45-50 jaar

Acteerervaring niet vereist wel inzet en enthousiasme!

Een casting en selectie zal gebeuren eind augustus / begin september

Opnames in oktober.

 

Schrijf eens een brief

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen die volgende brieven schreven: 

 

“Supermarkt Israël” – Een reportage over de BDS-campagne te verkrijgen vanaf 12 augustus

In 2005 roepen de Palestijnen op tot een boycot van Israël, de 'Boycot, Divestement en Santions campagne'. Een campagne die snel uitgroeide tot een beweging en sterk geïnspireerd is door de boycot die destijds tegen de Apartheid van Zuid-Afrika succesvol gevoerd werd. Hier kan u de oproep van toen nalezen; http://www.bdsmovement.net/call.

 

Zaterdag 14 september Palestijnse Solidariteitsmaaltijd

Zaterdag 14 september 2013 nodigt Palestina Solidariteit u uit voor een kennismaking met de Palestijnse keuken.

Er staan traditioneel Palestijnse Makloeba (rijst/kip (halal)/bloemkool/ aubergines/ wortelen) en hommos (voor vegetariërs) op het menu, alsook een oosterse ovenschotel.

 

Koop een boodschappentas van Palestina Solidariteit

Palestina Solidariteit is onafhankelijke organisatie en ontvangt geen subsidies van de overheid. Julie kunnen ons op verschillende manieren steunen, door bijvoorbeeld lid te worden, een doorlopende opdracht aan te vragen of jullie in te schrijven voor het solidariteitsmaaltijd van zondagavond 14 september in Heverlee.

 

Word lid van Palestina Solidariteit

Palestina Solidariteit heeft je nodig. Je kan ons steunen door als vrijwilliger concrete taken te vervullen (vertalen, verzenden van papieren versie van de nieuwsbrief, oproepen verspreiden voor acties, petities tekenen en doorsturen naar anderen, ...).

 

Steun Palestina Solidariteit door een doorlopende opdracht voor een gift

Palestina Solidariteit organiseert elk jaar een conferentie (in 2012 over de Palestijnse kindgevangenen), twee inleefreizen naar Palestina, vier vormingsnamiddagen (Palestina Actueel) en één solidariteitsmaaltijd met film. Om de twee maanden publiceert Palestina Solidariteit een Nieuwsbrief met heel wat actualiteit. Bijna elke maand wordt een persbericht naar de media gestuurd.

 

KALENDER

Noteer alvast in uw agenda:

1.       Zaterdag 14 september vanaf 18u: Geniet van een overheerlijke Palestijnse maaltijd en steun hierdoor Palestina Solidariteit en haar projecten:  in de zaal PAVO (parochiaal centrum), Vandenbemptlaan 2a, 3001 Heverlee (Leuven). Goed bereikbaar met openbaar vervoer, met de trein vanuit Leuven richting Louvain-La-Neuve of met De Lijn vanuit Leuven (bus 1 of 2). Er wordt een Palestina-quiz georganiseerd.

 

 

SHOPSTEUN