Nieuwsbrief 23

 

Editoriaal: Israël discrimineert op alle niveaus

In de vredesgesprekken met de Palestijnse onderhandelaars eisen de Israëli’s van de Palestijnse onderhandelaars dat ze Israël als een joodse staat erkennen. Dit zou niet alleen nefaste gevolgen hebben voor het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar hun dorp of stad binnen de grenzen van voor juni 1967 maar ook voor de Palestijnen die in Israël wonen. Het zou de bestaande discriminatie van de Palestijnse burgers binnen de grenzen van Israël nog versterken.

 

Verslag conferentie “Palestijn in Israël: ongewenst burger?”

Op 26 april organiseerde Palestina Solidariteit haar jaarlijkse conferentie, dit jaar met als titel ‘Palestijn in Israël, ongewenst burger?’.
De bedoeling van de conferentie was niet per se om na te gaan of Israël wel een democratie is. Het was eerder de bedoeling om te kijken of het nog mogelijk is de staat Israël een democratie te noemen. Het is voor velen al lang duidelijk dat Israël geen democratie is, maar toch wordt de staat steevast ‘the only democracy in the Middle East’ genoemd.

 

Inleefreis naar Israël/Palestina: je moet het zelf gezien hebben!

Geniet van de Oosterse cultuur, gastvrijheid en natuur. Ervaar zelf hoe het is om in een land vol conflicten je dagelijkse bezigheden te doen. Bezoek Hebron waar het hele centrum is afgesloten ter protectie van een groep Israëlische kolonisten in het centrum van de stad. Maar ook Bethlehem, Ramallah, Nablus, Jeruzalem, Tel Aviv, een kolonie, Palestijnse boeren, diverse organisaties, Israeli Comittee against house demolitions, Stop the Wall campaign, Israëlische vredesorganisaties, ex-soldaten die zich uitspreken, orthodoxe zionistische kolonisten, de apartheidsmuur, vluchtelingenkampen, leden van politieke organisaties, ...

 

Voorstelling van onze stagiair

Ik ben een Palestijnse vluchteling zoals miljoenen andere Palestijnen. Mijn familie komt uit Haifa, maar ik werd geboren in het Askar Refugee Camp, één van de vele vluchtelingenkampen op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Mijn naam is Mohammed Asmar. Ik ben een 24 jaar oude student ‘Journalistiek en Communicatie’ in de An- Najah National University van Nablus. Nu ben ik in Brussel voor het Erasmus Mundusprogramma in de Erasmus Hogeschool Brussel (EHB).

 

Zondag 18 mei: 20 km van Brussel - RUN FOR PALESTINE: Steun Dirk

Op zondag 18 mei gaat de jaarlijkse 20 km van Brussel weer door. Voor de 35ste keer zullen enkele tienduizenden lopers hun beste beentje voorzetten om de tocht tot een goed einde te brengen. Eén onder hen is Dirk Demulder, bestuurslid van Palestina Solidariteit vzw. Hij zal in naam van onze organisatie lopen en u kan hem sponsoren!

 

PWWSD-project: bericht over Palestijnse studenten

Palestina Solidariteit sponsort elk jaar 10 studenten aan de hogeschool of universiteit in Palestina. Telkens als er een student afstudeert (of soms stopt) wordt deze vervangen door een nieuwe student.

 

Persbericht: Palestina Solidariteit verwelkomt verder onderzoek van Vlaams Parlement naar activiteiten G4S

Vlaams Minister van Bestuurszaken Bourgeois (N-VA) deelde op dinsdag 1 april ’14 mee dat de Vlaamse regering beslist heeft om bijkomend onderzoek te voeren naar de activiteiten van bewakingsfirma G4S. Palestina Solidariteit vzw verwelkomt deze beslissing en vraagt ook verdere actie bij de Belgische steden en gemeenten en andere overheidsinstanties.

 

In de kijker: Neve Gordon en Khulood Badawi

Op 26 april jl. organiseerde Palestina Solidariteit in Brussel een conferentie “Palestijn in Israël: ongewenst burger?” met als sprekers de Israëlische hoogleraar Neve Gordon en de Palestijnse politica Khulood Badawi uit Nazareth.

 

Kijk eens naar

De 34 filmpjes op de website van Palestina Solidariteit
Max Blumenthal over zijn nieuw boek “Life and loathing in greater Israel”
Een filmpje van Jewish Voice for Peace: “Israel and Palestine”
Het filmpje “Gevangenschap is geen kinderspel”
Het filmpje “Apartheid bestaat anno 2014”

 

Uit het dagboek van Inge (3)

Het leven in Gaza is goed, nietwaar ?
Ik kijk de vrouw vertwijfeld aan, wachtend op de uitleg van haar ironische zinspeling. Maar ze knikt en haar glimlach bevestigt dat ze het meent.
Bedoelt ze dat het dagelijks leven doorgaat, dat mensen weigeren in angst te leven ondanks de pertinente dreiging van terreur? Ik heb nochtans al spraakzame angst en onverwerkt verdriet gevoeld in bevroren stiltes met dorre ogen die mijmeren over el-hareb, de oorlog Misschien wil ze zeggen dat liefde het wint van de haat, dat verbittering bestreden wordt met hartelijkheid, dat Palestijnen leven met opgeheven hoofd?

 

Lees eens: Israëlvisies in beweging

Israëlvisies in beweging
Gevolgen voor kerk, geloof en theologie
Steven Spaas, Brevier uitgeverij, Kampen, 2014

Wij ontvingen twee besprekingen van dit boek. De eerste bespreking is van Marc Cornelis en de tweede bespreking is van de hand van Jart Voortman.

 

Schrijf eens

Het is heel belangrijk om te reageren op de berichtgeving en om uw mening bekend te maken. Volg het voorbeeld van onderstaande personen die volgende brief naar de media of naar de politici schreven en verstuurden.

 

Kalender

Solidariteitskoor Caminhando
Yalla Palestina
Solidarity with Bedouins
Café Palestine
Inleefreis naar Israël/Palestina
Solidartiteitsmaaltijd