Persbericht Gush Shalom

Vredesactivisten demonstreren bij de haven van Ashdod om te protesteren tegen inbeslagname schip.

Tientallen vredesactivisten verzamelden zich op het strand in de buurt van de haven van Ashdod, waar het joodse vredesschip Irena wordt naartoe gesleept door de Israëlische marine. Zij protesteren tegen de inbeslagname van het schip en de voortdurende blokkade van de Gazastrook, die is veranderd in een grote gevangenis zonder in- of uitgang.

De activisten hielden borden op met de onderschriften: “Geneesmiddelen een veiligheidsrisico?”, “Laat Gaza leven”, “De blokkade en de constructie van nederzettingen (1) vernietigen ons allen”, “Joden en Arabieren weigeren om vijanden te zijn”. Later verplaatsten de demonstranten zich naar de poorten van de haven van Ashdod, waar ze zich momenteel nog steeds bevinden.

De (Israëlische) overheid mist geen enkele gelegenheid om aan de wereld het lelijke, agressieve en misdadige gezicht van Israël te tonen. De veiligheid van Israël zou niet in het minst zijn beschadigd – wel integendeel – als de vredesactivisten op het schip de mogelijkheid gekregen hadden om de Gazastrook te bereiken als de gerespecteerde gasten van de Palestijnse bewoners. De zeelui, die nu in de gevangenis zitten en vervolgd worden  voor hun vredesactie, bewaren nog een kleine dosis waardigheid voor de staat Israël en voor het Jodendom, waarvan Benjamin Netanyahu ten onrechte de naam draagt.

Telefoonnummers voor contact in de haven van Ashdod: 
Nurit Peled-Elhanan (vrouw van Rami Elhanan, opvarende van het schip en nu in detentie): 054-747 8703;
Zvia Shapira (moeder van Yonatan en Itamar Shapira, die op het schip waren en nu vastgehouden zijn): 054-747 4994;
Adam Keller, Gush Shalom woordvoerder: + 972 (0)54-234 9750.

(Gush Shalom (2) persbericht van 28.09.2010).

(1) Bedoeld worden de naar internationaal recht illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever - nvdr

(2) Hebreeuws voor "Vredesblok" - Israëlische vredesbeweging, opgericht in 1992.