Actuele notities

–    Palestina Solidariteit & het GAPP voeren actie voor een G4S-vrij Gent en Palestina

–    Petitie voor de vrijlating van Abusakha, trainer van de Palestinian Circus School

–    De “moustaribine” of hoe Israëli's Palestijnse betogingen infiltreren

–    Israël verbiedt kritische organisatie toegang tot scholen

–    EU-Parlementsleden verontrust over EU-financiering van Israëlische wapenindustrie

–    Religieuzen en militairen bekleden hoge posten van de Israëlische veiligheid

–    Israëli's kopen aardolie van de Islamitische Staat (IS)

–    Ook dit nog

 

Palestina Solidariteit en het GAPP voeren actie voor een G4S-vrij Gent en Palestina

Op 19 december voerde Palestina Solidariteit in samenwerking met het Gents ActiePlatform Palestina (GAPP) en een aantal plaatselijke organisaties een geslaagde actie in het kader van de campagne “Stop G4S”. In minder dan twee uur tijd ondertekenden meer dan 130 Gentenaars kerstkaartjes voor het Gentse stadsbestuur met de vraag om de contracten met het bewakingsbedrijf G4S te stoppen of niet meer te hernieuwen. Dit bedrijf levert beveiligingsapparatuur aan Israëlische gevangenissen waar in oktober nog 320 Palestijnse kinderen opgesloten zitten. (http://www.addameer.org/statistics)

Hopelijk zal het stadsbestuur met de wensen de 130 Gentenaars rekening houden!  #‎G4SuitGent Wilt u ook een kaartje verzenden? Stuur dan een mailtje naar secretariaat@palestinasolidariteit.be

 

Petitie voor de vrijlating van Abu Sakha, trainer van de Palestinian Circus School

Op 14 december verliet Mohammed Faisal Abu Sakha zijn huis in Jenin en nam een taxi naar zijn werk in Ramallah. Onderweg werd hij aan het checkpoint van Zaatara door het Israëlische leger gearresteerd en op 22 december werd hij door een militaire rechtbank veroordeeld tot zes maanden administratieve hechtenis in de gevangenis, zonder dat hem iets ten laste werd gelegd. Deze hechtenis kan om de zes maanden verlengd worden. Ze kunnen hem dus onbeperkt vasthouden op basis van "geheim bewijsmateriaal" zonder hem officieel aan te klagen. Hierdoor ontzeggen ze hem het recht op een eerlijk proces. Hij heeft momenteel niet de mogelijkheid om contact op te nemen met vrienden of familie. Bovendien is fysiek en psychologisch geweld tegen Palestijnen in gevangenschap lang geen uitzondering.

Abu Sakha was in 2007 student aan de Palestinian Circus School en werkte er sinds 2011 als clown en trainer. Zoals vele anderen kunt u ook de petitie voor zijn vrijlating ondertekenen:  https://secure.avaaz.org/en/petition/Israeli_Defense_Forces_Free_circus_trainer_and_artist_Mohammed_Faisal_Abu_Sakha/?sugXifb

Meer info: https://vimeo.com/149882225 en http://www.palcircus.ps/en/content/freeabusakha-trainer-and-performer-palestinian-circus-school   

De “moustaribine” of hoe Israëli's Palestijnse betogingen infiltreren

Journalisten van het Franse persagentschap AFP waren getuige van volgende merkwaardige feiten. Op 7 oktober was er een Palestijnse protestactie niet ver van de Israëlische kolonie Beit El dichtbij Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Nauwelijks enkele seconden nadat Palestijnen stenen gooiden zagen ze betogers naar hen toelopen. Hun gezicht was gemaskerd met een keffieh (Palestijnse geruite sjaal) en vier van hen haalden een pistool boven om de “leiders” van de betoging aan te houden en begonnen te schieten. Drie anderen hebben twee gewonde Palestijnse jongeren vastgenomen en geslagen. Israëlische soldaten kwamen hen ter hulp en schoten in de lucht. De soldaten en de infiltranten grepen samen drie Palestijnse jongeren en voerden of sleurden ze naar jeeps en gepantserde wagens. Er was duidelijk een spoor van bloed te zien. (Le Soir, 8.10.2015, p. 12). Een demonstrant die op de grond lag, liet zich niet overmeesteren en werd in zijn rechterbeen geschoten. (Soemoed, september 2015, p. 8).

Deze Israëlische infiltranten worden “moustaribine” of “mistara'avim” genoemd (letterlijk: zij die zich als Arabieren vermommen).  Zie film: https://www.youtube.com/watch?v=1d_lacAXsn8  en https://www.youtube.com/watch?v=0PNu1thQ-TQ en https://www.youtube.com/watch?v=RkguuzzT3kw

Ook in Hebron zijn op 12 november Israëlische undercoversoldaten in een ziekenhuis binnengedrongen om Palestijnen te arresteren: https://www.youtube.com/watch?v=IZJtFm8uZAI

 

Israël verbiedt kritische organisatie toegang tot scholen

Israël verbiedt de organisatie Breaking the Silence om in scholen te spreken. Deze Israëlische ngo verzamelt getuigenissen van Israëlische soldaten over misbruiken van het Israëlische leger tegen Palestijnse burgers in de bezette gebieden. Naftali Benett, Israëlische minister van Onderwijs en leider van de nationalistische partij Joods Huis, zegt dat de ngo leugens verspreidt en tot ophitsing aanzet: “Wie schade berokkent aan het leger, heeft geen plaats in het Israëlische onderwijssysteem”, schreef Benett op zijn Facebook-pagina. (De Tijd, 18.12.2015, p, 8).

Meer info: http://www.breakingthesilence.org.il/ en http://www.facebook.com/BreakingTheSilenceIsrael/    

 

EU-Parlementsleden verontrust over EU-financiering van Israëlische wapenindustrie

Een aantal Europese parlementsleden uiten hun bezorgdheid over de financiering van Israëlische wapenbedrijven door de Europese Unie in het kader van het nieuw onderzoeksprogramma Horizon 2020. In het vorige Europese onderzoeksprogramma FP7 (2007-2013) hebben de Israëlische wapenbedrijven Elbit Systems en Israel Aerospace Industries (IAI) voor een bedrag van 394 miljoen euro gebruik gemaakt van de financiering van projecten die onder andere betrekking hadden op de ontwikkeling van onbemande gevechtsvliegtuigen (drones).

Drieënzeventig Europarlementsleden van verschillende strekkingen (radicaal links, groen, sociaaldemocraten, liberalen, leden van rechtse partijen) hebben nu een brief geschreven naar Federica Morgherini (Hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken) en Robert Jan Smits (Algemeen Directeur van het Directoraat Generaal Onderzoek van de Europese Unie). Ze vinden de richtlijnen van het programma Horizon te zwak en vragen dat de Israëlische instellingen met activiteiten in de Palestijnse bezette gebieden uitdrukkelijk uitgesloten zouden worden. Ook eisen ze dat alleen civiele toepassingen voor het programma in aanmerking zouden komen.

Voor het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 heeft de Europese Commissie bijna 80 miljard euro uitgetrokken. Behalve de 28 lidstaten van de Europese Unie kunnen ook niet-lidstaten zoals Israël, Turkije en Noorwegen een beroep doen op de vrijgemaakte gelden. Meer info: Soemoed, nr. 43, september-oktober 2015, p. 20-21.

 

Religieuzen en militairen bekleden hoge posten van de Israëlische veiligheid

Eerst was er de kandidatuur van de reservegeneraal Gal Hirsh als hoofd van de Israëlische politie. Hij leidt het veiligheids- en defensiebedrijf Defensive Shield dat in 2008 beschuldigd werd van witwassen van geld en betalen van smeergeld bij transacties met Georgië en Kazachstan. Zijn kandidatuur werd uiteindelijk in september jl. ingetrokken. Lees Palestine, ABP, nr. 66, oktober 2015, p, 18-19 en http://www.jpost.com/Israel-News/Former-IDF-officer-Gal-Hirsch-wont-be-next-police-chief-Erdan-says-417907.

Op 7 december werd Yossi Cohen hoofd van de Mossad, de Israëlische geheime dienst in het buitenland. Hij leidde vroeger al geheime diensten voor Israël in Europa en was betrokken bij de Israëlische pogingen om het Iraans nucleair programma te saboteren. Hij komt uit een diepreligieuze familie en kreeg onderwijs in een Yeshiva (talmoedschool).

Begin december werd ook Ronny Alsheik als prefect-generaal van de Israëlische politie aangesteld. Hij heeft ook talmoedonderricht gevolgd en een tijdlang in de Israëlische kolonie Kochav Hashakhar op de bezette Westbank gewoond. Hij behoort tot de messianistische stroom die politiek belichaamd wordt door de extreemrechtse partij “Joods Huis” Voor zijn benoeming was hij nummer twee van de Shabak of Shin Beth (binnenlandse veiligheid). Deze laatste wordt geleid door Yoram Cohen die ook een talmoedschool heeft bezocht en een keppel (joods religieus traditioneel hoofddeksel) draagt. Sinds hij er als algemeen directeur de plak zwaait, werden heel wat voorstanders van een groot Israël in de Shabak aangeworven.

Messianistische joden willen een terugkeer van een bijbels groot Israël, met inbegrip van aangrenzende delen van Egypte, Jordanië, Syrië en Zuid-Libanon. Ze pleiten uiteraard voor de uitbreiding van de kolonies in de bezette gebieden. Ze zijn niet enkel prominent aanwezig in het veiligheids- en politieapparaat. Ook in het Israëlisch leger vormen de religieuze officieren 40 procent van het militair kader terwijl dit nog 12 procent in het begin van de jaren zeventig was. (Le Soir, 9.12.2015, p. 11). Tal van deze religieuze elitekrachten vindt men in de speciale eenheden die op de Westbank opereren.

Lees ook: http://www.letemps.ch/monde/2015/12/08/securite-israel-mains-nationalistes-religieux .

 

Israëli's kopen aardolie van de Islamitische Staat (IS)

In november publiceerde de Saudische krant al-Araby al-Jadeed een onderzoek waarin zij concludeert dat een deel van de IS-olie in Israël terechtkomt. De Islamitische Staat transporteert de olie naar de Iraaks-Koerdische stad Zakho, waar Turkse en Koerdische maffiosi het product voor een prikje oppikken. Voor de olie de grens overgaat, wordt ze verfijnd, waardoor ze te boek komt te staan als een product van de KRG, de autonome Koerdische regio in Irak. De “witgewassen” olie gaat vervolgens via Turkije (havensteden Ceyhan, Mersin en Dortyol) naar transportroutes over de Middellandse Zee. Een deel daarvan zou in Israël terechtkomen. (De Morgen, 18.12.2015, p, 16 en http://marketupdate.nl/nieuws/geopolitiek/de-oliehandel-van-isis-in-kaart-gebracht/).

 

Ook dit nog

–    Sinds 1 oktober heeft de Palestijnse revolte in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever onder meer in Hebron (Al-Khalil in het Arabisch) het leven gekost aan 130 Palestijnen, 19 Israëli's, 1 Amerikaan (nvdr: die dienstdeed in het Israëlische leger) en 1 Eritreeër. (La Libre Belgique, 27.12.2015, p. 18).

–    Op 28 november organiseerde de NV-A een studiedag over veiligheid in Brussel. Na de uiteenzetting van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon over de terreurdreiging suggereerde iemand uit het publiek om de bombardementen op Syrië stop te zetten en om de straffeloosheid van Israël niet meer onvoorwaardelijk te aanvaarden. Hierop antwoordde de minister dat zulk beleid in de kaart van de terroristen zou spelen. Het is algemeen geweten dat er bij de NV-A niet alleen een pro-Palestijnse strekking bestaat, maar ook een pro-Israëlische waartoe Jan Jambon duidelijk behoort. Een verwittigd kiezer is er twee waard.

–    Regelmatig maakt de Israëlische luchtmacht gebruik van de chaos en de burgeroorlog in Syrië om er bombardementen uit te voeren. Eind juli werd nog door Israël in de Syrische Golan een raid uitgevoerd waarbij verschillende Syriërs sneuvelden. Op 19 december voerde Israël opnieuw een bombardement uit op Jarama, voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus. Bij deze Israëlische raid stierf Samir Kantar. In 1980 werd hij door Israël tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens een mislukte ontvoering van Israëlische soldaten waarbij twee doden vielen. In 2008 wordt hij vrijgelaten in het kader van een gevangenenruil tussen Israël en de Libanese Hezbollah' (Le Monde, 22.12.2015, p. 6).

–    Op 10 december beval het Europees gerechtshof de vernietiging van het Handelsakkoord tussen de Europese Unie en Marokko omdat het in de praktijk werd toegepast in de door Marokko geannexeerde Westelijke Sahara. (Le Soir, 16.12.2015, p. 14 en http://www.westelijkesahara.org/a106x1581). Misschien wordt het tijd om ook eens het Associatieverdrag tussen de EU en Israël onder de loep te nemen, en meer bepaald artikel 2 dat stelt dat beide partijen de mensenrechten en de democratische principes moeten respecteren.