België overschrijdt de kaap van 70 Apartheid Vrije Zones.

België overschrijdt de kaap van 70 Apartheid Vrije Zones.

 

In December 2017 lanceerde Palestina Solidariteit VZW de Apartheid Vrije Zone campagne, naar analogie van de internationale ‘Apartheid Free Zones campaign’. De campagne wil organisaties en individuen stimuleren om zich solidair te verklaren met de Palestijnse bevolking door zich ‘apartheid vrije zone’ te verklaren. De campagne werd geïnspireerd door de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika in de tweede helft van de Twintigste Eeuw. Door een ruimte apartheid vrij te verklaren, engageer je je om niet medeplichtig te zijn aan de Israëlische schendingen van de Palestijnse mensenrechten en aan het Israëlische apartheidssysteem. 

 

Internationale strijd tegen (raciale) discriminatie

Middels de campagne kunnen groepen mensen, individuen, organisaties, verenigingen en gemeentebesturen zich engageren om veilige ruimtes te creëren. De campagne vraagt niet enkel een engagement tegen apartheid, maar is eveneens een middel om duidelijk te stellen dat er op die plek of in die groep mensen geen racisme of discriminatie (op welke basis dan ook) aanvaard wordt. Een veilige plek betekent voor ons ‘veilig voor iedereen’. Het engagement houdt met andere woorden in dat een groep mensen zich actief inzet om (openbare) ruimtes te creëren waar solidariteit wordt uitgedragen met onderdrukte volken en mensen, en waar racisme, discriminatie en xenofobie absoluut geen plaats hebben.  Het idee is immers niet dat we enkel bezig moeten zijn met een ‘veilige ruimte’ voor de Palestijnse bevolking, het idee is dat ieder individu ter wereld gevrijwaard moet worden van racisme en discriminatie.  

 

Apartheid

‘Apartheid’ is een term die in het verleden geassocieerd werd met de blanke overheersing in Zuid-Afrika. De dag van vandaag staat de term voor een regime dat zich schuldig maakt aan misdaden tegenover de mensheid onder de internationale wet en het statuut van Rome, opgemaakt door het Internationaal strafrecht. De opdeling tussen twee bevolkingsgroepen in een apartheid is geïnstitutionaliseerd, er zijn andere wetten, andere rechten en vele beperkingen voor bepaalde bevolkingsgroepen. 

 

In maart 2017 publiceerden de Verenigde Naties een rapport waarin gesteld wordt dat de staat Israël zich schuldig maakt aan het installeren van een apartheid regime dat de volledige Palestijnse bevolking onderdrukt.1 Het rapport stelt dat Palestijnse inwoners van Israël onderdrukt worden op basis van het feit dat ze niet joods zijn. Palestijnen in Oost-Jeruzalem ervaren discriminatie in toegang tot educatie, gezondheidszorg, tewerkstelling en het verwerven van een woonplaats en bouwvergunningen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met uithuiszettingen en vernielingen van hun woning. Palestijnen in de Westbank en de Gazastrook worden bestuurd door de Israelische militaire wetgeving, terwijl joodse kolonisten bestuurd worden met de Israëlische burgerlijke wet. Palestijnse vluchtelingen en ballingen wordt verboden terug te keren naar hun huizen in Israël en het bezette Palestijns gebied. Als reden hiervoor wordt gegeven dat hun terugkeer een demografische dreiging inhoudt.

Palestijnen in de Gazastrook leven met een minimum aan elektriciteit en water, dewelke basisvoorzieningen zijn. Bovendien is de Gazastrook één grote openluchtgevangenis door het gesloten grenzen beleid van Israël, in de realiteit gebracht door de bouw van de muur. Op de Westbank zijn er voor joden en niet- joden volledig gescheiden woongebieden, bijna volledig gescheiden wegennetten, buslijnen, eerste hulp... Palestijnse vluchtelingen die momenteel in de omringende landen wonen wordt het onmogelijk gemaakt om hun familie te bezoeken. Het apartheid regime van Israël zit ingebed in de Israëlische wet, met aparte wetten voor niet-joden en joden.

 

Campagne

De Apartheid vrije zone campagne is een internationale campagne die gedragen wordt door de BNC, het BDS national committee, de grootste coalitie van Palestijnse burgerbewegingen, ter ondersteuning van de BDS beweging. In verschillende Europese landen werd de campagne ondertussen ontplooid. In Spanje wordt gefocust op gemeentebesturen en steden, om op lokaal politiek niveau Apartheid Vrije Zones te creëren. In België kozen we er voor om om eerst het middenveld en lokale organisaties aan te spreken. 

 

In België zijn er op dit moment 73 Apartheid Vrije zones en de campagne blijft lopen.

Ontdek hieronder welke plaatsen in België al Apartheid Vrij zijn:

 

11.11.11 Herent

ABP

ACOD cultuur

AFA antwerpen

Agir pour la paix

AIF+

al arte magazine

alternatieve boekenbeurs

antwerp for palestine

assez

Autoglas perfect (garage)`

AWSA (arab womans solidarity association belgium)

Beweging.net Herent

Bezoekerscentrum Hageven

BDS ULB

Bite back

Brussells Tribunal

Centre de Rénovation Urbaine

chic&jeune

Deco House 

De Algemene Centrale ABVV Limburg

De Wereld Morgen

dexair ventilatie 

Federatie Marokkaanse verenigingen (FMV)

Figurentheater Propop vzw

GAPP

GIEBUS Animatie-Mimegroep

GVHV vzw genk

(Aukad) haj amar

Halte 24

Hand in hand

Intal

Israma

Karibu Gents Wereldkoor

Kayoto 8

LAP

LEF (links ecologisch forum)

Les ballets C de la B

Le Space

LUNGTA - Actief voor Tibet

Masereelfonds

MONA filmfestival

Noord-Zuid raad Genk

Nour sprl

Oxfam WereldWinkel Leuven

Oxfam wereldwinkel Landen

Ozlem meubels

Palestina Solidariteit Herent`

Palestina Solidariteit Limburg       

Palestina Solidariteit VZW

Platforme Charleroi

ProGRESS Lawyers Network Antwerpen

PROGRESS Lawyers Network Brussel

pvda Genk

Queerpride Gent

Radiologie Zelzate

Restaurant ’t snijboontje

Samina boutique

Soemoed

SPRL pharmacie

T Landhuis

t Paenhuys vzw

t Uilekot vzw

Vermeylenfonds Gent

Vermeylenfonds Leuven

Viva Salud (G3W-M3M)

Vlaams socialistische beweging

Vrede

Vredesactie

Vredesloop

Vrouwen in het zwart Leuven

VOKO

VZW Victoria Deluxe
 

 

 

Ook interesse om Apartheid Vrije Zone te worden? Meer info: www.apartheidvrijezone.be

Meer informatie over de Apartheid Free Zones campaign: https://bdsmovement.net/apartheid-free-zones

 

 

 1 Het rapport werd opgesteld door R. Falk en V. Tilley als verslag van een onderzoek naar de manier waarop de Palestijnen behandeld worden door de Israëlische staat in opdracht van de ESCWA (United Nations organization Economic and Social Commission for Western Asia). Het rapport werd later teruggetrokken door secretaris generaal A. Guterres onder invloed van de staat Israël en de VSA. )