Interview met Palestina Solidariteit Herent

"De Palestijnse vlag wapperde al 2 keer aan ons gemeentehuis!"
 

Kan je jullie lokale groep even voorstellen?

Palestina Solidariteit Herent is in 2017 in Herent opgericht op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. We zijn een groep van 14 vrijwilligers, waarvan ook een 6-tal Palestijnen die in Herent wonen.

We komen als groep vrijwilligers op voor de rechten van het Palestijnse volk en tegen de gewelddadige bezetting en kolonisering van Palestijns gebied door de staat Israël.

We voeren campagne voor Palestina op basis van het internationale recht en maken deel uit van de BDS-beweging, die Boycot, Desinvestering en Sancties tegen de staat Israël promoot zolang deze de rechten van het Palestijnse volk niet respecteert.
Palestina Solidariteit Herent is sinds 2018 actief lid van de Gemeentelijke Raad Ontwikkelingssamenwerking Herent (GROSH).

Hoe is jullie groep ontstaan?

Een aantal leerkrachten nam in 2016 deel aan de inleefreis van Palestina Solidariteit. Een aantal andere leden waren al langer actief in de solidariteit met Palestina en het Midden-Oosten. Bovendien werden er recent ook Palestijnse vluchtelingen opgevangen in het LOI Herent. We nodigden hen uit om mee te werken in onze solidariteitsgroep.

Wat doen jullie zoal als groep?

We doen aan sensibilisering van de Herentse bevolking door de organisatie van een Palestijnse Zondag (17 maart 2019) met workshops en deelname aan de jaarlijkse Wereldmarkt op 1 mei met een actiestand (vb. met een Dabke-optreden, een petitie voor stopzetting van het geweld en de blokkade van Gaza, een actie rond kindgevangenen, de checkpoints en de muur,…).

We vragen het gemeentebestuur om solidariteit te tonen, zoals het uithangen van de Palestijnse vlag op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk en op de Nakba. Een motie tegen apartheid op de gemeenteraad kreeg helaas onvoldoende stemmen, maar het gemeentebestuur stuurde wel een brief aan de regering om het Israëlisch geweld tegen de Palestijnen te stoppen.

Via de GROSH stelden we aan diverse verenigingen en solidariteitsorganisaties de vraag zich te engageren als ApartheidVrijeZone. Beweging.net Herent, Oxfam Wereldwinkel Herent en 11.11.11-Herent hebben zich al geëngageerd.

In de scholengemeenschap De Kraal zullen we vanaf september 2019 2 schooljaren lang het solidariteitsthema ‘Palestina’ ondersteunen waar mogelijk.

We organiseerden ook getuigenissen met onze Herentse Palestijnen, o.a. bij Beweging.net en op de GROSH-vergadering, en organiseerden in Het Centrum (een lokaal ontmoetingscentrum rond duurzame ontwikkeling) een vrijdagcafé over Palestina, met verse falafel.

We deden ook een inleidend woordje over de kwestie Palestina bij de vertoning van de wereldfilmreeks in GC De Wildeman (februari 2019) en verkopen Palestijnse dadels.

Is er een activiteit  waar je een speciale herinnering aan hebt? 

De Palestijnse Zondag  was een heel geslaagde solidariteitsnamiddag met een 70-tal deelnemers aan workshops Dabke, de Palestijnse keuken, Arabische les en Palestina voor beginners.  

We zijn er trots op dat de Palestijnse vlag al twee- maal aan het gemeentehuis De Kouter wapperde.

We hebben ons deze zomer voorgenomen om elke vergadering te starten met een korte les Arabisch.

Waarom zijn jullie lid van de koepelwerking van Pal Sol?

We willen deel uitmaken van dit platform, om de solidariteitsbeweging  te versterken en van elkaar te leren. Initiatieven zoals de vrijwilligersdag zijn ook veel waard en geven energie.

Mochten mensen interesse hebben om mee te doen, hoe kunnen ze jullie best contacteren?

www.facebook.com/PalSolHerent/