NB-54

Inhoud

REDACTIONEEL

REDACTIONEEL 3

Antizionisme is geen antisemitisme 3

WESTELIJKE JORDAANOEVER 4

Terug de grot in als daad van verzet 4

Gebouwen vernietigd 4

Stijging van kolonistengeweld 5

EU-verslag over discriminaties op de Westbank 5

Israël beëindigt missie VN-waarnemers in Hebron 6

18 jarige sterft door schoten in de rug 6

Doden 7

Fake-justitie 7

Greppel graven om verkeer af te sluiten 8

OOST-JERUZALEM 8

Vernielingen 8

Geweld 8

GAZASTROOK 9

Energietekort bedreigt mensenlevens in ziekenhuizen 9

PALESTINA 10

VN-rapport: Annexatie hangt in de lucht 10

ISRAËL 11

Zijn de antizionisten gemaskerde antisemieten? 11

Nieuwsanker over ‘menselijke dieren’ 14

Israël opent ambassade in Rwanda 14

Israël bevriest 122 miljoen euro bestemd voor de PA 15

GEVANGEN 15

Ayman Nassr 15

Invallen in gevangeniscellen 16

BDS 16

Over AIRbnb, Booking.com, Expeda en TripAdvisor 19

UIT DE BELGISCHE PARLEMENTEN 20

Vragen en initiatieven uit het Vlaamse parlement 20

Vragen en initiatieven uit het federale parlement 20

Standpunten federale regering 22

Beleid Vlaamse regering 23

BELGIË 23

EUROPA 25

Zeg mij wie uw vrienden zijn: Israël en uiterst rechts 25

Interview: Nederlands Palestina Komitee 26

WERELD 30

Jordanië wil teruggave Golanhoogte aan Syrië 30

PALESTINA SOLIDARITEIT 30

Word lid of hernieuw je lidmaatschap 30

Palestijnse dadels van de nieuwe oogst 31

KALENDER 31

 

 

REDACTIONEEL

Antizionisme is geen antisemitisme

Kritiek op Israël is geen Jodenhaat

Naar aanleiding van een aantal anti-Joodse incidenten in Frankrijk, zoals het schilderen van hakenkruisen op joodse grafstenen, zei de Franse president Emmanuel Macron dat het antizionisme een moderne vorm van antisemitisme is. Ook de Antwerpse N-VA kandidaat Michaël Freilich verklaarde dat het antisemitisme nu vermomd opduikt als kritiek op Israël. Het weekblad LeVif-L'express van 6 december 2018 kwam in zijn “Enquête sur le nouvel antisemitisme” tot de conclusie dat het antizionisme een moderne versie van het antisemitisme is.

Emmanuel Macron is ingegaan op het verzoek van Francis Kalifat, voorzitter van de CRIF (Conseil représentatif des Institutions juives de France) om de definitie van het antisemitisme zoals voorgesteld door de IHRA (International Holocaust and Remembrance Alliance), officieel over te nemen. De IHRA werkte een definitie uit, geïllustreerd met 11 concrete voorbeelden. Zeven van die voorbeelden gaan over hoe mensen praten over de staat Israël. Vallen zo onder het antisemitisme: “Het joodse volk zijn recht op zelfbeschikking ontzeggen, bijvoorbeeld door te verklaren dat de Israëlische staat een racistische staat is” of “vergelijkingen, viatekeningen, van het huidig Israëlisch beleid met daden gepleegd door nazi's”.

De Israëlische regering en de zionistische organisaties stellen alles in het werk om deze definitie door de hoogste internationale instanties te laten aannemen. Daardoor hopen ze de vrijheid van meningsuiting over Israël of over de rechten van de Palestijnen te ondermijnen.

Er is een duidelijk onderscheid tussen jodendom en zionisme, tussen antisemitisme en antizionisme. Toen de Oostenrijks-Hongaarse Theodor Herzl in 1897 in de Zwitserse stad Bazel het eerste internationale zionistische congres organiseerde, bleek een voorkeur te bestaan voor Palestina als vestiging voor de Joden. Het zionisme (terugkeer naar Zion, andere naam voor Jeruzalem) bleek slechts bij een minderheid van de Europese Joden aan te slaan. Het is pas na de Tweede Werelddoorlog dat een meerderheid van Europese Joden, getraumatiseerd door de grootschalige moord op joden door de nazi's, tot het zionistische project toegetreden is. 

Dit neemt niet weg dat heel wat Joden vandaag om politieke en/of religieuze redenen, elke vorm van trouw aan de “Joodse staat” weigeren. Veel van deze Joden noemen zich zelfs antizionist want ze weigeren dat een staat in hun naam miljoenen Palestijnen zwaar discrimineert.

Er zijn Joodse organisaties die kritiek uiten op het beleid van Israël, zoals ‘Een Andere Joodse Stem’ (EAJS) in Vlaanderen, de ‘Union des Progressistes juifs de Belgique’ (UPJB) in Franstalig België en ‘Een Ander Joods Geluid’ (EAJG) in Nederland. Sommige orthodoxe Joden erkennen de Israëlische staat niet omdat alleen de toekomstige Messias de Joden naar hun beloofde land kan terugleiden. Er bestaan zelfs Israëlische Joden die voor een boycot van Israël pleiten, zoals de historicus Ilan Pappé, de schrijfster Susan Nathan en de vredesactivist Uri Davis. Al deze Joden kunnen bezwaarlijk antisemieten genoemd worden.

Het redactieteam Brussel, 25 februari 2019

WESTELIJKE JORDAANOEVER

Terug de grot in als daad van verzet

Jannie Schipper - http://www.standaard.be/cnt/dmf20190219_04187302- verkorte versie

Voor het eerst in vijftien jaar komen in het Palestijnse dorpje Al-Rakeez weer mensen wonen. Weliswaar in opgeknapte grotten. Het is vooral een daad van symbolisch verzet. Wie zich niet verzet, loopt de kans steeds verder verdreven te worden. De laatste bewoners van Al-Rakeez trokken in 2004 naar het naburige stadje Yatta, onder druk van het Israëlische leger, uitdijende nederzettingen en zware leefomstandigheden.

Het is maar de vraag hoe aantrekkelijk de gerenoveerde grotten in de praktijk zijn. De waterput werkt. Maar op zonnepanelen, die geleverd moeten worden door een Israëlische ontwikkelingsorganisatie, is het nog wachten. Scholen en ziekenhuizen zijn moeilijk bereikbaar. Het is voor veel Palestijnen een dilemma: blijf je je verzetten tegen de voortdurende schendingen van je rechten van Israëlische kant, of berust je in de status quo?

Weerstand bieden kost vaak meer dan het oplevert.

Ten eerste is er geen uitzicht op structurele verandering. Afgelopen jaar groeide het aantal Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever opnieuw. Wat door Palestijnen wordt opgebouwd, wordt vaak net zo hard weer afgebroken. Israël nam onder meer door Nederland gefinancierde zonnepanelen in beslag en sloopte met Europees geld gebouwde schooltjes en watertanks.

Ten tweede lopen actievoerders grote persoonlijke risico’s. Bij de wekelijkse demonstraties die sommige dorpen houden, vallen doden of gewonden en ook arrestaties zijn aan de orde van de dag. Bovendien zijn de tienduizenden Palestijnen die in de nederzettingen en in Israël werken, bang om hun werk- of reisvergunning kwijt te raken en daarmee het gezinsinkomen op het spel te zetten. 

Veel mensen kiezen er dan voor zich stil te houden en te hopen dat de persoonlijke schade beperkt blijft. Bij betogingen zie je ouderen en tieners, mannen in de werkende leeftijd blijven weg. Mensenrechtenorganisaties kunnen mensen niet meer overtuigen om bij misstanden klachten in te dienen, omdat ze alleen maar negatieve gevolgen ondervinden. En terwijl de Palestijnse Autoriteit oproept tot boycots, gaan Palestijnen shoppen in Israëlische supermarkten.

Hoewel de leiders in Ramallah geen gelegenheid voorbij laten gaan om hun gezicht te laten zien bij dit soort acties, voelen mensen weinig steun van de Palestijnse Autoriteit. Volgens een recente opiniepeilingvan het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) ziet meer dan de helft van de bevolking de regering onder leiding van president Mahmoud Abbas als een last en vindt 80 procent de overheidsinstellingen corrupt. Al steunt 61 procent van de ondervraagden geweldloos verzet, slechts 23 procent denkt dat het de meest effectieve manier is om tot een Palestijnse staat te komen.

 

Gebouwen vernietigd

In januari 2019 zijn door Israël minstens 39 gebouwen vernietigd in de Palestijnse gebieden (inclusief Oost-Jeruzalem). 44 mensen, waarvan 18 kinderen, werden hierdoor dakloos. 181 mensen leden schade waarvan 107 kinderen (bron OCHA Opt).

In de Negev werd het bedoeïenendorp Al Araqib voor de 138stekeer met de grond gelijk gemaakt.

In het dorpje As-Simiya in Hebron werd een kleine school voor de derde keer vernietigd. Hierdoor zijn 45 studenten verstoken van hun recht op onderwijs.

https://icahd.org/2019/02/06/demolitions-and-displacement-report-january-2019/

 

Stijging van kolonistengeweld

Volgens het VN-bureau voor humanitaire zaken OCHA is het geweld van de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever in 2018 met 67 procent gestegen tegenover 2017. Er werden 265 incidenten aangegeven waarbij 115 Palestijnen werden gewond, 7900 bomen werden ontworteld en 540 auto's werden beschadigd (Le Monde, 12.1.2019, p. 5).

Nabij de Israëlische kolonie Rehelim werd op 2 oktober 2018 een Palestijnse auto met stenen bekogeld. De 47-jarige moeder van 9 kinderen, Aicha Rabi, die vooraan zat, werd aan het hoofd getroffen. Haar jongste dochter zag haar in de auto sterven.

In 2018 is het aantal kolonisten op de Westelijke Jordaanoever (zonder Oost-Jeruzalem) tot 448 672 gestegen (Metro 9.1.2019, p. 5).

http://cvprpoblogspot.blogspot.com/2019/01/70-les-services-israeliens-confrontes.html?view=flipcard

https://www.ochaopt.org/content/high-level-violence-israeli-settlers-rise-israeli-fatalities

https://www.maannews.com/Content.aspx?id=782577


 

EU-verslag over discriminaties op de Westbank

Jaarlijks stellen EU-diplomaten een gezamenlijk rapport op over Israël/Palestina. In hun jaarverslag 2018 hebben ze het over de disfunctionele aspecten in het dagelijkse leven van de Palestijnen op de bezette Westbank. Zo is er de juridische discriminatie. Palestijnen verschijnen voor militaire rechtbanken terwijl de kolonisten afhangen van burgerlijke rechtbanken. De meest gewelddadige onder hen “kunnen meestal ongestraft handelen” (Le Monde, 2.2.2019, p. 6).

Wat de huisvestingbetreft, kunnen kolonisten vlot een bouwvergunning of een regularisatie van illegale gebouwen bekomen. In zone C is dit voor Palestijnen quasi onmogelijk.

Ook op het gebied van bewegingsvrijheidworden Palestijnen geconfronteerd met 572 permanente controlepunten en gemiddeld 372 mobiele controlepunten. Dit heeft rampzalige gevolgen voor de Palestijnse economie.

Bovendien is er nog het repressief beleid van de Palestijnse Autoriteit (PA) tegen vreedzame samenkomsten. De PA schrikt niet terug voor folterpraktijken in gevangenissen.

Helaas geeft dit rapport geen aanleiding tot praktische gevolgen zoals sancties, omdat de Europese staten onder elkaar verdeeld zijn.


 

Israël beëindigt missie VN-waarnemers in Hebron

Op 28 januari heeft de Israëlische premier Netanyahu laten weten dat hij een einde maakt aan de internationale waarnemersmissie in Hebron. Sinds jaren oefenen de kolonisten van Hebron druk uit op Netanyahu om de opdracht van de TIPH (Temporary International Presence in Hebron) stop te zetten. De TIPH werd in 1994 opgericht omdat de Joodse kolonist Baruch Goldstein dat jaar in de moskee van Hebron 29 biddende Palestijnen had doodgeschoten. De opdracht van de TIPH moet om de zes maand door Israël en de Palestijnse Autoriteit verlengd worden. De kolonisten van Hebron hebben intussen de beslissing van Netanyahu met vreugde onthaald.

Maar de Palestijnen van Hebron bleven niet stil zitten. De jongerenorganisatie Youth against Setttlements begeleidde de scholieren naar hun scholen in het oude stadsgedeelte. Maar intussen ontving de organisatie een Israëlisch militair verbod om nog in de oude stad aanwezig te zijn (La Libre Belgique, 23.2.2019, p. 25). 

https://www.mo.be/nieuws/isra-l-verbant-internationale-waarnemersmissie-hebron


 

18 jarige sterft door schoten in de rug 

 

Op vrijdag 14 december was een groep jongeren ten noorden van Ramallah stenen aan het gooien naar een Israëlische militaire post. Op een tiental meter zat een andere groep in de buurt van de weg tussen Ramallah en Nablus. De soldaten gooiden een traangasgranaat die vlak bij hen neerkwam. De jongens vluchtten weg. Twee militaire voertuigen kwamen hard aangereden. Ongeveer 8 soldaten stapten uit. Mahmoud Nakhleh werd achtervolgd door de soldaten en op vanop een tiental meter in de rug geschoten. Hij raakte buiten bewustzijn. De soldaten droegen hem aan zijn ledematen. Een Palestijnse ambulance kwam aangereden. ‘Laat mij hem evacueren’, zei de verpleger. Hij kreeg van de soldaten een slag in het gezicht. ‘Als je niet weggaat, schiet ik je in je benen’, zei een van de soldaten. De ambulance ging weg. De bestuurder zag op afstand de moeder van de jongen roepen om een ambulance. Voor de tweede keer kwam de ziekenwagen aangereden. Die kreeg wel toestemming om de jongen naar het ziekenhuis te brengen. Na een reanimatiepoging van een half uur werd de jongen opgegeven. Hij was zwaargewond. De familie is in rouw om hun omgekomen zoon. De familie heeft geen klacht ingediend, omdat ze weten dat dit niet helpt.

https://www.btselem.org/video/20190128_killing_of_mahmoud_nakhleh_in_al_jalazun


 

Doden

25 jaar geleden was er wereldwijd verontwaardiging over beelden waarop te zien is dat Israëlische soldaten de botten breken van Palestijnen.

Het geweld is met de tijd enorm toegenomen. Het voorbije jaar werden 290 ongewapende Palestijnen gedood. Wereldwijde verontwaardiging heeft grotendeels plaats gemaakt voor apathie.

https://www.btselem.org/statistics/fatalities/after-cast-lead/by-date-of-event


 

Fake-justitie

B’Tselem bracht in februari een uitgebreid rapport uit over de collaboratie van het Israëlische gerecht met vernietigingen van huizen en onteigening door het Israëlische militaire apparaat.

Israël verbiedt Palestijnen te bouwen op 60% van het C-gebied met volgende juridische schijnargumenten: ‘Het land is van de staat’ (dit betekent dat Palestijnen daar geen bouwvergunningen krijgen), ‘het is een militaire trainingszone’ of ‘er zijn nu eenmaal besluiten zijn genomen over de uitbreiding van nederzettingen’. Het maakt niet uit of die besluiten ook volgens Israëlisch recht illegaal zijn. Bij het argument van een militaire trainingszone, wordt een bezwaar van Palestijnen vaak afgewezen met het argument dat ze niet permanent verblijven in dat gebied.

Elke planning over infrastructuur en bouwwerken valt onder de bevoegdheid van de zogenaamde Civiele Administratie, een eufemisme voor ‘de bezettende macht’. Palestijnen zijn niet vertegenwoordigd in dit orgaan. Alleen al om die reden kan Israël onmogelijk een democratie genoemd worden.

Een belangrijke conclusie is dat de planning van bouwwerken voor de nederzettingen een tegenovergestelde richting heeft ten opzichte van wat er voor Palestijnen gebeurt. Voor de nederzettingen plant men vooruit. Ten opzichte van Palestijnen wordt alles tegengehouden. Van 2000 tot 2016 werden 5473 bouwvergunningen aangevraagd. Ongeveer vier procent (226) daarvan werden toegewezen. 

Volgens de gegevens van de bezettende macht waren er tussen 1988 en 2017 wel 16 796 sloopbevelen; 3483 werden toegewezen en 3081 zitten nog in de procedure. Tot 1995 waren er jaarlijks minder dan 100 sloopbevelen. Van 2009 tot 2016 gaat het om een gemiddelde van 1000 sloopbevelen per jaar.

Als Palestijnen bezwaren maken tegen een slooporder, kan het zijn de het Hooggerechtshof voorlopig de sloop verbiedt. De prijs die men hiervoor moet betalen is echter hoog: met het besluit wordt meegedeeld dat men geen recht heeft op een bouwvergunning, geen reparaties mag verrichten en geen aansluiting mag maken op nutsvoorzieningen. Er is niet één geval gedocumenteerd, waarin de rechters de sloop onvoorwaardelijk verboden.

De Israëlische justitie is dus medeplichtig aan de doorlopende diefstal van land en onroerend goed en houdt de doorgaande illegale bouwwerkzaamheden van Israël aan nederzettingen niet tegen. Israëlische rechters zijn ongevoelig voor de gedwongen transfer van burgers als gevolg van een voortgaande politiek van afsluiting van water en elektriciteit, onwettig verklaring van woningen en sloop. Gedwongen transfer is echter wel een oorlogsmisdaad. 

 

Family members next to the contents of their demolished home in fasayil al-wasta. Photo by 'aref dagharmeh, b'tselem, 16 jan. 20

https://www.btselem.org/publications/summaries/201902_fake_justice


 

Greppel graven om verkeer af te sluiten

Op dinsdag 31 januari kwam de Israëlische Civiele administratie met een bulldozer en een tractor om een diepe greppel te graven over de weg die Sh’ab al Botum verbindt met de rest van Masafer Yatta. De inperking van de bewegingsvrijheid is een van manieren om het leven van de plaatselijke inwoners onmogelijk te maken en hen zo uit het gebied te verdrijven.

https://www.btselem.org/video/20190131_ca_digs_trench_across_masafer_yatta_road#full


 

OOST-JERUZALEM

Vernielingen

Op 30 januari 2019 vernietigden Israëlische eenheden een residentieel huis van 70 m2in de wijk Silwan. Volgens de familie waren ze direct na de verwoesting in oktober 2016 begonnen met het herstel van het huis. Na het bevel om het huis met de grond gelijk te maken, stapte de familie naar de rechter, maar zij verloren hun zaak. Als gevolg van de vernietiging moest een familie van acht inclusief vijf kinderen een ander onderkomen zoeken.

https://icahd.org/2019/02/06/demolitions-and-displacement-report-january-2019/


 

Geweld

Op 10 januari 2019 stonden Israëlische politieagenten in burger voor het huis van Karim Hussein in Jabal al Mukabber. Ze vroegen hem de beelden van zijn beveiligingscamera te overhandigen. Dit ondanks het feit dat Karim Hussein het materiaal de volgende dag in zijn broeders huis zou samenstellen. De agenten drongen aan om binnen te komen, hoewel ze geen bevel tot huiszoeking konden tonen. Er volgde een harde botsing met andere familieleden die ter plaatse waren gekomen en dachten dat burgers hun familieleden aanvielen. Een agent sloeg Karim Hussein op zijn hoofd en hij verloor zijn bewustzijn.

De video-opname van het buitengewoon gewelddadige optreden van de politie vind je hieronder.

 

https://www.btselem.org/hebrew/video/20190131_police_assault_hussein_family_members_in_jab_al_mukkaber


 

GAZASTROOK

Energietekort bedreigt mensenlevens in ziekenhuizen

In 2017 besloot de Palestijnse Autoriteit om de energievoorziening in Gaza in te perken.

Een direct gevolg hiervan is dat mensenlevens op het spel staan in de ziekenhuizen van Gaza. 

Gelukkig beloofde Qatar 15 miljoen dollar steun voor de komende zes maanden. Israël heeft echter kortgeleden geweigerd het geld door te sluizen naar de Gazastrook. Dit is een schending van de overeenkomst die via Egyptische bemiddeling tot stand was gekomen.

Voor de ziekenhuizen zijn de gevolgen het meest acuut.

https://www.middleeasteye.net/news/catastrophic-situation-imminent-gazas-children-hospitals-nearly-out-fuel-1608991770

https://www.middleeasteye.net/video/childrens-lives-risk-gaza-hospital-faces-fuel-shortage


 

PALESTINA

VN-rapport: Annexatie hangt in de lucht

https://www.11.be/wat-doet-11-11-11/item/nieuw-vn-rapport-palestina-annexatie-hangt-in-de-lucht

De Verenigde Naties waarschuwen in een nieuw rapport dat de Israëlische bezetting van Palestina alle kenmerken vertoont van een permanente annexatieen roept VN-lidstaten op om veroordelingen eindelijk om te zetten in concrete daden. 11.11.11, dat meewerkte aan het VN-rapport, roept de federale regering en het parlement op om gehoor te geven aan deze oproep en concrete actie te ondernemen tegen de Israëlische nederzettingenindustrie.

In zijn jaarlijkse rapportaan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN), haalt VN-rapporteur voor mensenrechten in Palestina Michael Lynk snoeihard uit naar het Israëlische bezettings- en annexatiebeleid in Palestina.

Internationaal recht

De annexatie van grondgebied is een zogenaamde ius cogens-overtreding, een zware en fundamentele schending van het internationaal recht. Derde staten, zoals België, hebben onder internationaal recht een juridische verplichting om niet bij te dragen aan de instandhouding en/of uitbreiding van zo'n illegale situatie.

11.11.11 waarschuwde in hetrapport Occup'Annexationin juni 2017 al dat het Israëlische beleid in bezet Palestijns gebied steeds meer gericht is op de permanente annexatie van Palestijns grondgebied. VN-rapporteur Michael Lynk gaat in zijn nieuwe rapport (oktober 2018) dieper in op recente annexatietrends. 11.11.11 had de afgelopen maanden bij verschillende gelegenheden contact met de VN-rapporteur, en wordt ook geciteerd in zijn rapport.

Annexatie versneld

Sinds juni 2017 is het tempo van de illegale annexatie gevoelig opgevoerd. Ze gebeurt op verschillende manieren. Enerzijds via concrete daden op het terrein, zoals de bouw van nieuwe Israëlische nederzettingen en de sloop van Palestijnse huizen en structuren. De VN-rapporteur verwijst expliciet naar de geplande sloop van het bedoeïenendorpKhan al-Ahmar, dat door zijn strategische ligging een cruciale pion is in het Israëlische annexatiebeleid.

Anderzijds is de snellere annexatie merkbaar in de retoriek van minstens 9 Israëlische ministers (inclusief premier Netanyahu), die openlijk zeggen Palestijns grondgebied te willen annexeren. Recent is er ook sprake van de bespreking en/of aanname van verschillende nieuwe annexatiewetten.

De VN-rapporteur verwijst hierbij expliciet naar deGreater Jerusalem Bill(die 5 nederzettingen in de Palestijnse West Bank zou inlijven bij Jeruzalem), de Regularization Bill(die illegale Israëlische 'outposts' op private Palestijnse grond retroactief legaliseert) en de Jewish Nation-State Law(die bepaalt dat nederzettingenexpansie een "nationale waarde" is en actief gepromoot moet worden).

Geen woorden maar daden

Het VN-rapport waarschuwt voor een verdere annexatiegolf in de nabije toekomt. VN-rapporteur Lynk betreurt dat de internationale gemeenschap enkel in staat lijkt om het Israëlische annexatiebeleid te veroordelen, maar nalaat om concrete actie te ondernemen:

OokMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeeltin zijn beleidsnota 2019het Israëlische beleid,maar verbindt er geen concrete gevolgen aan.

Uitbouw differentiatiebeleid

11.11.11 herhaalt zijn oproep aan de federale regering om werk te maken van de uitbouw van een Belgisch en Europees "differentiatiebeleid" tegenover Israëlische nederzettingen. Dit is de systematische uitsluiting van nederzettingen uit alle politieke, economische en financiële relaties met Israël.

De publicatie van een VN-database van bedrijven actief in de nederzettingenindustrieis een belangrijke stap in die richting. Belgische diplomaten in Genève moeten hier dan ook actief voor ijveren.

We staan overigens niet alleen met onze vraag naar een differentiatiebeleid. Ook VN-Veiligheidsraadresolutie 2334 (december 2016) en resolutie 1973 van het federaal parlement (november 2016) eisen dit.

De boodschap aan Israël moet duidelijk zijn: ofwel staakt het zijn illegale annexatiebeleid,ofwel moet het de gevolgen van zijn veelvuldige schendingen van het internationaal recht dragen.

 

ISRAËL

Zijn de antizionisten gemaskerde antisemieten?

Open brief aan de redactie van Le Vif- l’Expressin reactie op het dossier gepubliceerd op 6.12.2018 met als titel “Enquête sur le nouvel antisémitisme”, door ABP (Association belgo-palestinienne) en UPJB 12 december 2018

Vertaling door Palestina Solidariteit

Zijn de oude antisemitische vooroordelen zoals “De Joden zijn machtig” of “de Joden heersen over de media en de financiën en controleren aldus de wereld” nog steeds actueel? Ja. Doodt men nog joden omdat ze jood zijn? Ja. Kent het antisemitisme een heropleving? Wellicht, zoals talrijke andere vormen van racisme tegen minderheden, zowat over de hele wereld. Is deze heropleving gedeeltelijk te verklaren door het feit dat het Israëlisch-Palestijns conflict blijft aanslepen? Zonder twijfel.

Maar hoe is dit uit te leggen?

De leiders van de staat Israël werpen zich op als de politieke vertegenwoordigers van de Joden in de wereld. Ze eisen van alle Joden dat ze ‘hun’ staat steunen, ongeacht de politieke keuzes van deze staat. Deze leiders en hun volgelingen over de hele wereld aanvaarden slechts lichte kritiek. En dus zeker niet het in vraag stellen van het zionistische fundament van deze staat, namelijk het feit dat het als een ‘Joodse staat’ moet worden beschouwd. Dit impliceert noodzakelijk de discriminatie van zijn niet-joodse burgers, zowat 20% van de bevolking. Dit dan nog zonder rekening te houden met de meer dan 4,5 miljoen niet-joodse bewoners van de sinds 51 jaar (!) door deze staat bezette en gekoloniseerde gebieden, die geen aanspraak kunnen maken op het Israëlische burgerschap en op de rechten van dit burgerschap. En ook zonder rekening te houden met de ontkenning van de rechten van miljoenen ballingen en van hun nakomelingen, nochtans erkend door het internationaal recht. 

Voor de verdedigers van Israël als ‘Joodse staat’ (met andere woorden de zionisten), staat de eis van gelijke rechten voor alle bewoners die onder de Israëlische heerschappij leven, en dus de eis van het beëindigen van de discriminatie tussen Joden en niet-Joden, gelijk met antisemitisme. Er moet nochtans aan herinnerd worden dat het zionisme lange tijd een heel minoritaire ideologie onder de Europese Joden gebleven is en quasi niet bekend bij de joodse niet-Europese gemeenschappen. Het is pas na de Tweede Werelddoorlog dat een meerderheid van Europese Joden, getraumatiseerd door de grootschalige moord op joden, tot het zionistische project toegetreden is. Ook nu nog, om politieke en/of religieuze redenen, weigeren heel wat Joden elke vorm van trouw aan de ‘Joodse staat’. Veel van deze Joden noemen zich zelfs antizionist want ze weigeren dat een staat in hun naam miljoenen mensen zwaar discrimineert.

Maar de Israëlische leiders en hun volgelingen, verdedigers van Israël als ‘Joodse staat’, stellen alles in het werk om de publieke opinie wijs te maken dat alle of quasi alle joden in de wereld ‘hun’ staat steunen. De antizionistische Joden worden systematisch zwart gemaakt, bestempeld als ‘ultra-minoritair’, als ‘verraders’ en/of als ‘geesteszieken’ geleid door zelfhaat en/of als ‘vertrekkende Joden’ zelfs als ‘valse Joden’.

In deze context is het te begrijpen dat veel mensen, slachtoffer van de zionistische propaganda, ervan overtuigd zijn dat alle Joden ‘hun’ staat steunen. Sommigen denken zelfs dat alle Joden van de wereld de Israëlische nationaliteit bezitten, bovenop de nationaliteit van de staat waar ze wonen. Bovendien heeft de Staat Israël zich de Maguen David(‘Davidschild’, beter bekend onder de benaming ‘Davidster’) toegeëigend door deze ster op zijn vlag te plaatsen. Het betreft een joods symbool 1, dat veel ouder is dan het zionistisch politiek project. Dit versterkt nog de verwarring tussen jodendom en zionisme.

Sommige van de elf ‘voorbeelden’ bij de definitie van het antisemitisme door de IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance), waaromtrent de Israëlische regering en de zionistische organisaties alles in het werk stellen om deze definitie door de hoogste internationale instanties te laten aannemen, verhogen de verwarring. Voorbeelden: ‘Het joodse volk zijn recht op zelfbeschikking ontzeggen, bijvoorbeeld door te verklaren dat de Israëlische staat een racistische staat is’of ‘vergelijkingen, viatekeningen, van het huidig Israëlisch beleid met daden gepleegd door nazi's’.

Hoe het antisemitisme bestrijden?

Om het antisemitisme efficiënt te bestrijden, moet er een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen jodendom en zionisme alsook tussen antisemitisme en antizionisme. Want de verwarring tussen deze begrippen versterkt de vooroordelen over de Joden. Niet alleen het vooroordeel dat alle Joden de Israëlische nationaliteit zouden bezitten en de politieke keuzes van de Israëlische regeringen zouden steunen, maar ook het vooroordeel dat de Joden machtig en in het geheim georganiseerd zouden zijn zodat dat ze hun wil aan de groten van deze wereld kunnen opleggen. Het relatief succes van dit laatste vooroordeel valt te verklaren door de al zolang durende straffeloosheid van de Joodse staat’. Steunend op het schuldgevoel van de Europeanen ten opzichte van de Jodenmoord die Europa niet heeft kunnen verhinderen en, recenter, op de angst voor het ‘islamisme’ op onze continent, is de zionistische beweging er inderdaad in geslaagd om bij de westerse publieke opinie het idee van de legitimiteit van het bestaan van de staat Israël als Joodse staat doorgang te laten vinden, ondanks de enorme discriminaties die eruit voortvloeien voor de niet-joodse bewoners van Palestina-Israël. Daaruit volgt dat sinds zijn oprichting, Israël op een schuldige inschikkelijkheid van de westerse leiders kon rekenen betreffende zijn ontelbare schendingen van VN-resoluties en van het internationaal recht. Voor degenen die vatbaar zijn voor de racistische theorie van het ‘internationaal joods complot’, kan derhalve de westerse wereld overkomen als ‘onderworpen aan de Joden’.

Geen pro-Israëlische lobby?

Beweren, zoals Marie-Cécile Royen doet(p. 31), dat “er geen Israëlische lobby bestaat” is een flagrante onwaarheid. Eenieder die wat geïnformeerd is, weet hoe machtig de lobby’s zijn die de staat Israël onvoorwaardelijk steunen, in het bijzonder in de Verenigde Staten 2maar ook in Europa3.

Zijn de voorstanders van de boycot tegen Israël antisemieten?

In dit dossier brandmerkt Joël Kotek alle voorstanders van de burgercampagne BDS (Boycott Divestment Sanctions) als antisemieten. Deze campagne werd in 2005 door 171 Palestijnse verenigingen opgestart om de staat Israël te dwingen het internationaal recht eindelijk na te leven. Deze geweldloze burgercampagne kwam er na 57 jaar ontzegging van de rechten van de Palestijnse ballingen, 57 jaar zware discriminatie tegen Palestijnse burgers van Israël en na 38 jaar bezetting en kolonisatie van de door het Israëlische leger veroverde gebieden. En na de weigering door de Israëlische staat om de scheidingsmuur af te breken - een muur grotendeels gebouwd op Palestijnse grond - door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag illegaal werd verklaard.

Joël Kotek beschuldigt de voorstanders van de BDS ervan ‘twee maten en twee gewichten’ te hanteren want ze zouden niet dezelfde houding aannemen tegenover andere staten die gebieden met geweld veroverd hebben. Naast het feit dat Joël Kotek niet weet welke andere militante engagementen de voorstanders van de BDS aangaan, kan hij een ander bezet gebied noemen waarvan de bewoners vandaag oproepen tot boycot van de bezettende staat? Kent hij andere situaties van bezetting en kolonisatie die zolang duren?

De beschuldiging van ‘antisemitisme’ is het enige ‘argument’ dat overblijft voor degenen die hardnekkig elke druk willen verhinderen tegen een staat die sinds zijn oprichting het internationaal recht alsook de meest elementaire mensenrechten voortdurend schendt.

ABP en UPJB

https://upjb.be/lettre-ouverte-au-vif-lexpress-les-antisionistes-sont-ils-des-antisemites-masques/

http://www.association-belgo-palestinienne.be/les-antisionistes-sont-ils-des-antisemites-masques/

https://www.levif.be/actualite/europe/complotisme-extreme-droite-ignorance-enquete-sur-le-nouvel-antisemitisme/article-longread-1063213.html?cookie_check=1548082445


 

Nieuwsanker over ‘menselijke dieren’

Haaretz Editorial, 17 februari - Oshrat Kotler – samenvatting door Palestina Solidariteit

 

Het nieuwsanker voor Channel 13, Oshrat Kotker, zei op 16 februari: "Je stuurt je kinderen naar het leger en haalt ze terug als menselijke dieren. Dit is het resultaat van de bezetting”. Ze maakte die opmerkingen naar aanleiding van een rapport van Arik Weiss waarin het misbruik van Palestijnse gevangenen door soldaten van het Netzah Yehuda-bataljon werd beschreven.

Hierop ontstond een storm van reacties. 

Benjamin Netanyahu tweette: "Ik ben trots op de Israel Defense Forces-soldaten en ik hou erg veel van hen”.

De extreemrechtse minister van onderwijs Naftali Bennett schreef: "Oshrat, je bent in de war. IDF-soldaten geven hun leven zodat je rustig kunt slapen. De menselijke dieren zijn de terroristen die kinderen in hun bed vermoorden. IDF-soldaten zijn onze kracht. Onze kinderen.”

Kotler kreeg zelfs doodsbedreigingen. Ze nuanceerde haar uitspraken, maar de reacties hielden aan. De openbare ombudsman ontving 2200 klachten, wat illustreert dat er geen vrijheid van meningsuiting wordt toegestaan.

 

Door vooral fel te reageren op het woordgebruik 'menselijke dieren' - wat inderdaad extreem is – leidt men de aandacht af van de kern van Kotlers argument, namelijk dat de bezetting die Israël al meer dan 50 jaar volhoudt, generaties van jonge Israëliërs gewelddadiger heeft gemaakt, meer ultranationalistisch en zelfs meer racistisch. De dagelijkse wrijvingen met de Palestijnse bevolking, waarbij de jonge Israëliër altijd in de rol van meester en de Palestijnse altijd het onderwerp speelt, creëert de verwrongen realiteit die Kotler aanklaagt.

Kotler is een eigenzinnige journalist die het recht heeft om haar mening te uiten, ook al zijn ze krachtig en onaanvaardbaar voor het grootste deel van het Israëlische publiek. In plaats van Kotler aan te vallen over haar uitspraken, zouden de premier en de voorzitter van Hayamin Hehadash beter de ernstige problemen die vermeld worden in het uitzendverslag aanpakken.

https://www.haaretz.com/opinion/editorial/news-anchor-who-said-occupation-makes-soldiers-animals-has-a-right-to-speak-out-1.6941445?utm_term=20190217-23%3A52&utm_campaign=Haaretz+Editorial&utm_medium=email&writerAlerts=true&utm_source=smartfocus&utm_content=www.haaretz.com%2Fopinion%2Feditorial%2F1.6941445


 

Israël opent ambassade in Rwanda

Israël heeft op 23 januari in de Rwandese hoofdstad Kigali zijn eerste ambassade geopend. In juli 2017 was de Rwandese president Kagame al op bezoek in Israël. Israël had ook met Rwanda een overeenkomst gesloten om een aantal Afrikaanse vluchtelingen vanuit Israël naar Rwanda te sturen, maar dit ging niet door. De geheime diensten van beide landen willen nu nauwer samenwerken en ook de respectievelijke musea over de volkerenmoord gaan dit doen (La Libre Belgique, 23.2.2019, p. 18). Kagame is een dictator. In 2014 documenteerde Human Watch 10 politieke liquidaties op bevel van Kagame(https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Kagame#Assassination_allegations).


 

Israël bevriest 122 miljoen euro bestemd voor de PA

Op 17 februari besliste het bureau van de Israëlische premier om een in juli goedgekeurde wet van het Israëlische parlement te bekrachtigen. Deze wet bevriest een deel van de taksen die Israël jaarlijks aan de Palestijnse Autoriteit (PA) terugbetaalt. Het gaat over een bedrag dat overeenkomt met de uitkeringen die de PA betaalt aan de Palestijnse families wiens gezinshoofd in een Israëlische gevangenis zit of door het Israëlische leger werd doodgeschoten. Dit bedrag werd voor 2018 op 138 dollar of 122 miljoen euro geraamd (Le Soir, 19.2.2019, p. 12).


 

GEVANGEN

Ayman Nassr

Op 9 september 2018 werd Ayman Nassr om twee uur ’s nachts van zijn bed gelicht. 10 soldaten doorzochten zijn huis. Een veelvoud ervan stond buiten. Ayman had een coördinerende functie in Addameer, de Palestijnse organisatie die de rechten van Palestijnse gevangenen verdedigt.

Op 16 september 2018 werd Ayman Nassr zonder vorm van proces en zonder officiële beschuldiging veroordeeld tot een administratieve detentie van 6 maanden. Administratieve detentie is een basale schending van elementaire mensenrechten. 

Op 8 maart zou Ayman Nassr vrij kunnen komen.

 

We roepen op om onderstaande tekst te schrijven naar:

Attorney General Avihai Mendelbilt

Ministry of Justice

29 Salah al-Din Street

Jerusalem 91010, Israel

Email:ishkat-yoetz@justice.gov.il

 

Dear sir,

I write today to demand the immediate release of the Human rights defender Ayman Nasser, who has been under administrative detention since September 2018.

Ayman Nasser has been imprisoned since 9 September 2018 without charge or trial. His administrative detention order runs the risk of being renewed on 8 March 2019. Ayman has been held in Administrative Detention on a separate occasion in 2014, He was released on 13 September 2015.

I demand the immediate release of Ayman Nasser and an end to the administrative detention policy which is on the basis of so-called secret information. This is an attempt to human rights advocates, such as Ayman Nasser, from dedicating their lives to achieving basic dignity for Palestinians. His continued detention is arbitrary and unjust, and I demand His immediate freedom. 

Sincerely,

http://www.addameer.org/news/urgent-action-help-free-human-rights-defender-ayman-nasser


 

Invallen in gevangeniscellen

Je zou verwachten dat in de gevangenis mensen genoeg gestraft worden. 

Dat is niet het geval. Er bestaat een speciale Israëlische eenheid die invallen doet in gevangeniscellen. Het gaat om ongeveer 300 invallen per jaar.

Op 21 januari werd sectie 15 van de Ofergevangenis onder handen genomen. Men gooide traangasbommen in de gesloten ruimtes en schoot ook met rubberkogels. Een groot aantal Israëlische soldaten met honden doorzocht de cellen. Als gevolg van de invallen ontstond er brand in 3 cellen van sectie 15. Men schat het aantal gewonden op ongeveer 100. 

http://www.addameer.org/news/israeli-special-force-unit-raids-ofer-prison

 

BDS

Actie tegen organisatie van Eurosongfestival in Israël

Frankrijk

Op 19 januari verstoorden 4 actievoerders de tv-uitzending “Destination Eurovision” van France 2 tijdens de tweede halve finale. Een van de actievoerders toonde een affiche met de tekst “Non à l'Eurovision 2019 en Israël”. De 4 militanten werden onmiddellijk uit de studio gezet.

Ook tijdens de Franse finale van 26 januari betoogden een twintigtal militanten van BDS France met spandoeken aan de ingang van de studio 210 van France Télévisions.

https://www.bdsfrance.org/bds-action-during-destination-eurovision-transmitted-live-on-france-2-no-public-channel-at-the-service-of-israeli-apartheid/

https://www.bdsfrance.org/manifestation-devant-destination-eurovision-la-finale/


 

Groot-Brittannië

De opkomende Britse drie-meidenband ‘The Tuts’ heeft geweigerd mee te doen met het Eurovisiesongfestival, omdat Israël dit jaar als gastheer optreedt.

De bevestiging van hun beslissing op Twitter door de groep lokte verzet uit van Israëlische supporters. Sommigen poogden zelfs te suggereren dat de beslissing van de groep een blijk van antisemitisme was, hoewel de beweging ‘Boycot, Desinvestering en Sancties’ tegen Israël (BDS) duidelijk heeft verklaard, dat de campagne een protest is tegen de aanhoudende militaire bezetting van Palestina.

We werden gevraagd om mee te doen met EUROVISIE 2019 om het Verenigd Koninkrijk te vertegenwoordigen. Maar dat vindt in ISRAËL plaats, dus van onze kant is dat NEE!” (The Tuts (@TheTutsBand 24 januari 2019).

Lees:https://www.palestine.com/2019/01/bds-victory-uk-band-boycotts-eurovision-to-be-held-in-israel/


 

Een vijftigtal personaliteiten uit de Britse culturele sector, zoals de cineast Ken Loach, de gitarist Roger Waters (Pink Floyd) en de actrice Julie Chrisitie, vragen aan de BBCom de Europese Omroepunie (EBU) ertoe aan te zetten het Eurosongfestival te verplaatsen naar “een land waar geen misdaden tegen de vrijheid worden begaan”. Daarmee geven ze gevolg aan de oproep van de Palestijnen aan artiesten en mensen die bij de omroep werken, om niet naar de Israëlische hoofdstad Tel Aviv te gaan.

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2019/jan/29/the-bbc-should-press-for-eurovision-to-be-moved-from-israel

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2019/jan/29/british-cultural-figures-urge-bbc-to-boycott-eurovision-in-israel?fbclid=IwAR0_O7rsDu4OX0kEYcwDWlksgRITNC-ajSoRhjRCRJbTYwo2Ff_Cdyr7K7Y


 

Ierland, Zwitserland en België 

Een campagne in Ierlanddie songschrijvers oproept Eurovisie 2019 te boycotten, kreeg de steun van meer dan 60 bekende personen, die vinden dat deelname aan het evenement een verraad van het Palestijnse volk zou zijn. “De EBU (European Broadcast Union) moet luisteren naar de oproepen van tienduizenden mensen en de wedstijd naar een ander land verhuizen.” In Zwitserlandvragen een honderdtal artiesten aan de vier televisiezenders (SRF, SSR, RSI, RTR) om niet deel te nemen aan het Eurosongfestival in Israël (https://act.campax.org/petitions/pas-de-chanson-pour-l-apartheid-keine-buhne-fur-die-apartheid-nessuna-canzone-per-l-apartheid).


 

InBelgiëloopt nog steeds de petitie “Geen Eurosong in Israël”:https://www.boycott-apartheid-eurovision.be/petitie


 

Actie op vakantiesalon tegen stand van Israël

Een twintigtal militanten hebben op 9 februari actie gevoerd bij de stand van Israël op het vakantiesalon in de Heizel te Brussel. Ze deelden vlugschriften uit aan de voorbijgangers met als advies: “Kies een andere bestemming”. Ze verzetten zich tegen de banalisering van de Israëlische bezetting en kolonisering en eisten het einde van het apartheidsregime en de naleving van het recht op terugkeer voor de Palestijnse vluchtelingen.


 

Foto Palestina Solidariteit

 

Over AIRbnb, Booking.com, Expeda en TripAdvisor

In een nieuw rapport klaagt Amnesty International vier boekingsbedrijven aan omdat ze kamers en toeristische activiteiten aanbieden in de illegale Israëlische nederzettingen. Het gaat om AIRbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor.

“De onwettige toe-eigening van Palestijns grondgebied door Israël en de uitbreiding van de nederzettingen bestendigen het enorme lijden van de Palestijnen”, zegt directeur voor Globale Thema's Seema Joshi in het rapport. “Ze worden uit hun huizen gedreven, hun kostwinning wordt vernietigd en basisbehoeften zoals drinkbaar water worden hen ontnomen. Airbnb, Booking.com, Expedia en TripAdvisor zien zichzelf als voorvechters van de deelgedachte en wederzijds vertrouwen, maar door actief te zijn in de nederzettingen werken ze mee aan deze mensenrechtenschendingen”, aldus Seema Joshi, Amnesty’s Directeur voor Globale Thema’s.

Amnesty wijst er in het rapport op dat de Guiding Principles over Bedrijven en Mensenrechten van de Verenigde Naties stipuleren dat bedrijven een verantwoordelijkheid hebben om internationaal humanitair recht en de mensenrechten te respecteren, waar ter wereld ze ook actief zijn.

“De Israëlische overheid gebruikt de groeiende toerisme-industrie in de nederzettingen om het bestaan en de uitbreiding van de nederzettingen te legitimeren. Online boekingsbedrijven spelen het spel mee. Het is tijd dat deze bedrijven opkomen voor de mensenrechten door alle aanbiedingen in de illegale nederzettingen op bezet gebied van hun platformen te verwijderen. Oorlogsmisdaden zijn geen toeristische bezienswaardigheden.”

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2019/01/29/online-boekingsgiganten-werken-mee-aan-voortbestaan-illegale-nederzettingen-palestina-door-stimulering-toerisme

https://www.knack.be/nieuws/wereld/amnesty-online-boekingsgiganten-steunen-illegale-nederzettingen-in-palestijnse-gebieden/article-normal-1423373.html

https://www.amnesty-international.be/nieuws/online-boekingsgiganten-halen-voordeel-uit-oorlogsmisdaden?fbclid=IwAR2v2ZKrCVHJhziXZzddWLS4FVQcCjFe5m4JNxYi0ZBO-iHIWdxqrXnNu98


 

UIT DE BELGISCHE PARLEMENTEN

 

Vragen en initiatieven uit het Vlaamse parlement

UITVOER WAPENSYSTEMEN NAAR OF VIA ISRAËL

Tine Soens (SP-A):stelde in het verleden reeds een aantal vragen over de uitvoer van wapensystemen naar Israël. Ook nu uitte zij haar bezorgdheid over de uitvoer van een aantal systemen met de vraag naar de uiteindelijke bestemming hiervan.

Bronnen:http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1435145

http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=143148339

 

Vragen en initiatieven uit het federale parlement

SMOKKELROUTES PALESTIJNSE VLUCHTELINGEN UIT GAZASTROOK

Carina Van Cauter (Open VLD)maakte zich in een vraag aan staatssecretaris Theo Francken en minister van justitie Geens, kwaad over het toenemend Palestijnse vluchtelingen dat de voorbije maanden via mensensmokkelaars in ons land toekwam en hier asiel aanvroeg. Zij vroeg om een harde aanpak van de mensensmokkelaars maar leek daarbij geen interesse te hebben voor de oorzaak van het toenemend aantal Palestijnse vluchtelingen, zijnde de reeds tien jaar durende, uitzichtloze Israëlische blokkade van de Gazastrook.

Bronnen:http://www.dekamer.be/doc/PCRI/pdf/54/ip257.pdf#search="P32743”http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic1008.pdf#search="27949"


 

HANDELSBETREKKINGEN BELGISCHE BEDRIJVEN MET ILLEGALE ISRAËLISCHE NEDERZETTINGEN

Marco Van Hees (PTB/PVDA)verwees in een vraag naar een onderzoek van de VN waaruit blijkt welke, o.a. Belgische, bedrijven handelsbetrekkingen onderhouden met illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Hij pleitte voor het openbaar maken van de lijst en voor een algemene boycot van Israëlische producten, met als argument dat dit het enige middel is om Israël te overtuigen het internationaal recht te respecteren. Hij vroeg wat de Belgische regering ter zake zélf zou ondernemen.

Bron:http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic982.pdf


 

PROTEST TEGEN ARRESTATIE BELGISCHE PALESTIJN MUSTAPHA AWAD DOOR ISRAËL

Gwenaëlle Grovonius (PS)stelde een vraag over de arrestatie van Mustapha Awad, de Belgisch-Palestijnse onderdaan die eind augustus vorig jaar door Israël gearresteerd werd bij een bezoek aan zijn geboorteland. Zij verwees ook naar zijn urenlange ondervraging en de erbarmelijke manier waarop hij door Israël wordt vastgehouden.

Bron:http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic982.pdf


 

DIFFERENTIATIEBELEID TEGENOVER ILLEGALE ISRAËLISCHE NEDERZETTINGEN

Dirk Van der Maelen (SP-A) en Marco Van Hees (PTB/PVDA)stelden vragen over het -slecht werkende- Europese differentiatiebeleid, dat een onderscheid wil maken tussen producten uit Israël en producten uit de illegale nederzettingen. Dirk Van der Maelen vroeg welke stappen de regering hierrond wil ondernemen en vroeg méér druk op Israël. Marco Van Hees stelde dat een boycot van Israëlische producten en steun aan de BDS-campagne de enige manier is waarop Israël kan worden gedwongen zijn politiek tegenover de Palestijnen te wijzigen. 

Bron:http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic982.pdf


 

RAPPORT ‘SHRINKING SPACE FOR CIVIL SOCIETY’: ISRAËLISCHE NGO’S ONDER TOENEMENDE DRUK VAN POLITIEK

Dirk Van der Maelen (SP-A) en Marco Van Hees (PTB/PVDA)stelden beiden vragen over het rapport ‘Shrinking space for civil society’, dat o.a. wijst op de systematische desinformatie over Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties door de organisatie NGO-monitor, en de steeds toenemende druk van de Israëlische regering op deze mensenrechtenorganisaties. Zij vroegen of de federale regering contact heeft met de organisatie NGO-monitor, en wat het standpunt van de federale regering hierrond is.

Bron:http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic982.pdf


 

BELGISCHE REGERING ZET STEUN AAN PALESTIJNSE SCHOLEN STOP 

Dirk Van der Maelen (SP-A) en Marco Van Hees (PTB/PVDA)stelden vragen over de drastische beslissing van minister Alexander De Croo, om de Belgische steun aan de Palestijnse scholen stop te zetten. Zij vroegen wat de financiële impact zal zijn van de stopzetting van de Belgische steun aan het Palestijnse onderwijs. 

Bron:http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic998.pdf


 

BANDEN TUSSEN BELGISCHE EN ISRAËLISCHE BANKEN WAT BETREFT FINANCIERING ILLEGALE NEDERZETTINGEN

Gwenaëlle Grovonius (PS)stelde een vraag naar de financiële steun aan Israëlische banken, actief in de illegale nederzettingen, door Belgische banken. Zij uitte hierbij haar ongenoegen dat de Belgische regering niet bereid is hierrond noemenswaardige druk uit te oefenen, noch op Israël, noch op de Belgische banken zélf.

Bron:http://www.dekamer.be/doc/CCRI/pdf/54/ic952.pdf


 

SLUIPENDE ANNEXATIE PALESTIJNS GEBIED VIA NIEUWE ISRAËLISCHE WETTEN

Jean-Jacques Flahaux (MR)verwees in een vraag naar verschillende nieuwe wetten waarmee Israël probeert zijn soevereiniteit uit te breiden tot de illegale nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Hij vroeg ook onder meer of de Belgische regering via zijn nieuwverworven zitje in de Veiligheidsraad van de VN zal proberen dit probleem aan te kaarten.

Bron:http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=54&dossierID=54-Bxxx-1062-1570-2018201925836.xml

 

Standpunten federale regering

STAATSSECRETARIS THEO FRANCKEN WIL MINDER PALESTIJNSE ASIELZOEKERS

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)besliste eind november 2018 plots om het aantal per dag geregistreerde asielaanvragen te beperken tot maximum 50 (i.v.g. 90 daarvoor), als reactie op het sterk toegenomen aantal Palestijnse asielzoekers uit de Gazastrook. Staatssecretaris Francken motiveerde zijn beslissing met een verwijzing naar ‘smokkelnetwerken’ en sprak van een ‘ontradingspolitiek’. Deze plotse toename is echter bijna zeker te wijten aan de reeds 10 jaar durende Israëlische blokkade van de Gazastrook die maakt dat de humanitaire situatie daar uitzichtloos geworden is. 

Bron:https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/11/23/francken-voert-limiet-op-asielregistraties-in-maximaal-60-per-d/?fbclid=IwAR1i3_c7DQn_odt4spHCeLjRE5xX5XnljVCe6B2_oki9_DiQrSGLDSEd6ZQ


 

MINISTER DE BLOCK WIL AANTAL ASIELAANVRAGEN PER DAG OPNIEUW OP NORMALE NIVEAU BRENGEN

Minister Maggie De Block (Open VLD), die na het ontslag van N-VA uit de regering de taken van staatssecretaris Francken overnam, maakte na het overnemen van deze taken duidelijk zich niet te kunnen vinden in de overdreven strenge aanpak van voorganger Francken en beloofde het aantal asielaanvragen per dag zo snel mogelijk terug op het normale niveau te brengen. 

Over de Palestijnse asielzoekers verkondigde zij echter dat “We streng moeten zijn voor die mensen uit Gaza. We moeten die fillière kortsluiten.”

Bronnen:VRT-nieuws;HLN:https://www.hln.be/nieuws/binnenland/minister-rolt-met-spierballen-de-block-wil-palestijnen-terugsturen~af7ec35f/#comments


 

Beleid Vlaamse regering

FLANDERS INVESTMENT AND TRADE (FIT) EN VOKA WILLEN MEER ZAKEN DOEN MET ISRAËL

Flanders Investment and Trade (FIT), een verzelfstandigd agentschap dat valt onder Vlaams minister-president Geert Bourgeois, organiseerde begin december 2018 met VOKA‘De week van het internationaal ondernemen’enzettedaarbij dit jaar onder meer Israël in de kijker. Een heel seminarie van dit overheidsagentschap werd gewijd aan het zaken doen met Israël, waarbij ook expliciet werd verwezen naar gasvondsten voor de Israëlische kust. Aan de dramatische mensenrechtensituatie, en het feit dat de gasvondsten omstreden zijn omdat een deel hiervan zich voor de kust van de Gazastrook bevindt, werd geen aandacht besteed.

Bronnen:

https://www.voka.be/activiteiten/week-van-het-internationaal-ondernemen-israel?fbclid=IwAR0gaTZaBYHBUvbUEO5ELF1yN--AVAuseXoq2dIsk9f9r7sif1poS3dZ-Ys

https://www.voka.be/nieuws/week-van-het-internationaal-ondernemen-3-7-december-2018

https://www.flandersinvestmentandtrade.com/nl/wie-zijn-we

 

BELGIË

Pro-Israëlische kandidaat voor N-VA: maskers vallen

Michaël Frielich, hoofdredacteur van het pro-Israëlische maandblad Joods Actueel, maakte op 21 januari bekend dat hij op de 5de plaats van de Antwerpse Kamerlijst van de N-VA staat. Hij noemt de migratiestroom vanuit de Gazastrook naar België een van de directe aanleidingen voor zijn engagement (De Morgen, 22.1.2019, p. 8). Op 18 december kon men in Joods Actueel lezen dat Hamas gebruik zou maken van deze migratiestroom om in Europa aanslagen te plegen (https://joodsactueel.be/2018/12/18/hamas-in-belgie-dat-is-een-direct-gevaar-voor-de-joodse-bevolking/)!

Volgens de kritische organisatie ‘Een Ander Joodse Stem’ (EAJS) zijn de maskers gevallen. EAJS vraagt zich af hoe het komt dat de Vlaamse pers Freilich zo lang als enige spreekbuis van de Joodse gemeenschap heeft opgevoerd.

EAJS besluit als volgt: “Gelukkig delen talrijke Joden in België de politieke visie van Freilich niet”.

http://www.eajs.be/?lang=nl

https://www.standaard.be/cnt/dmf20180817_03670827


 

Mustapha Awad

Voor de zetel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken betoogden op 6 februari een twintigtal militanten voor de vrijlating van Mustapha Awad. Op 19 juli werd de 36-jarige Belgische artiest van Palestijnse afkomst Mustapha Awad door de Israëlische autoriteiten aan de Jordaans-Palestijnse grens gearresteerd. Hij woont in Aalst, bezit de Belgische nationaliteit en is medeoprichter van de Dabkeh-dansgroep Raj'een (Palestijnse traditionele dansen) die in België en buitenland optreedt ter ondersteuning van het Palestijnse volk. In november werd hij beschuldigd van lidmaatschap van een ‘illegale’ organisatie en door een Israëlische rechtbank veroordeeld tot 12 maanden cel. Hij zit nu in de Israëlische gevangenis van Gilboa. Je kan hem schrijven op volgend adres: Gilboa Prison, To the attention of Mr Mustapha AWAD, POB 65, Gilboa, Iqsrael.

http://www.pourlapalestine.be/la-belgique-doit-agir-au-profit-de-mustapha-awad-en-prison-reclament-des-manifestants-a-bruxelles/

https://electronicintifada.net/blogs/david-cronin/belgium-refuses-demand-release-citizen-jailed-israel


 

Palestijnse dokter te gast op Café Palestine in Brussel

Izzeldine Abuelaish is in een vluchtelingenkamp in de Gazastrook geboren. Op 16 januari 2009 beschiet een Israëlische tank zijn appartement tijdens de militaire aanval ‘Gegoten lood’ Hij verliest 3 dochters en een nicht. Jarenlang vraagt hij excuses en een erkenning van aansprakelijkheid vanwege het leger. Maar het leger geeft geen enkele fout toe. Hij daagt uiteindelijk het Israëlische ministerie van Defensie voor de rechtbank en moet daartoe voorafgaandelijk 20 000 euro storten. Twee maanden geleden heeft de rechtbank van Beersheva zijn klacht verworpen. De rechter sprak van ‘collateral damage’ van de oorlog, wat geen aanleiding tot schadeloosstelling geeft. Hij gaat nu hiertegen in beroep bij het Israëlische hooggerechtshof. Als hij wordt vergoed, zal hij het bedrag aan zijn stichting ‘Daughters for Life’ storten. Deze stichting heeft al aan zowat 400 kansarme meisjes uit Palestina, Israël, Libanon, Syrië en Jordanië de mogelijkheid gegeven om te studeren. Abuelaish woont nu in de Canadese stad Toronto en is gynaecoloog.


 

Foto Palestina Solidariteit


 

EUROPA

Zeg mij wie uw vrienden zijn: Israël en uiterst rechts

Israël schurkt steeds openlijker aan tegen radicaal rechts in Europa. Daarbij concentreert het zich vooral op landen waar dit soort partijen in de regering zit: Polen, Hongarije, Oostenrijk en recent Italië. 

Toen Europese radicaal-rechtse partijen kozen voor de moslimimmigrant als zondebok moesten zij zich indekken tegen hun antisemitische verleden. Dicht tegen de joodse staat aankruipen was daarvoor een zeer effectief middel: wie Israël onvoorwaardelijk steunt heeft geen last van de invloedrijke pro-Israëllobby en krijgt ondanks zeer rechts gedachtengoed in eigen land in principe toegang tot de media en de ‘officiële’ politiek.

Ooit moesten Israëlische regeringen weinig hebben van dit soort bezoekers vanwege hun antisemitisme. De laatste jaren heeft Jeruzalem zijn passiviteit aan de kant gezet en zoekt actief contact. Vooral met politici en partijen die deelnemen of mogelijk gaan deelnemen aan regeringen in Europa.

Israël heeft strategisch belang bij regeringsdeelname van deze rechtse partijen. Zo kan op Europees niveau een meer kritisch beleid ten aanzien van de Joodse staat worden tegengehouden.

Oostenrijk, Polen en Hongarije bieden actuele voorbeelden van allianties tussen Israël en regeringen met rechts-populisten.

https://rightsforum.org/opinie/zeg-mij-wie-uw-vrienden-zijn-israel-en-uiterst-rechts/

 

Interview: Nederlands Palestina Komitee

50 jaar Nederlands Palestina Komitee: Geen reden tot feesten, alleen de onopgeloste kwestie Palestina rechtvaardigt ons voortbestaan

Palestina Solidariteit bestaat 30 jaar. L'Association Belgo-Palestinienne bestaat al 43 jaar, maar het Nederlands Palestina Komitee (NPK) viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. Reden genoeg om onze Nederlandse collega's te interviewen.

Kunnen jullie iets vertellen over de oprichting van het Nederlands Palestina Komitee?

Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) is in mei 1969 opgericht. Het initiatief om te komen tot de oprichting van een Palestina comité wordt toegeschreven aan oud-verzetsstrijder Piet Nak. Hij had in 1942, uit protest tegen de anti-joodse maatregelen van de Duitse bezetter, met andere communisten tot de zogeheten Februaristaking opgeroepen. Nak was op grond daarvan een bekende Nederlander. Eerder was hij al binnen de Vietnambeweging actief geweest. Kort na de Israëlische oorlog van juni 1967 stuurde hij uit protest zijn eerder, voor zijn aandeel in de Februaristaking, toegekende hoge onderscheiding naar de Israëlische regering terug. Nak zocht contact met de Nederlandse Palestijn Mahmoud Rabbani.

Vooral jongeren uit de Derde Wereldbeweging sloten aan bij het NPK. Nak bleek met deze nieuwe generatie activisten niet uit te voeten te kunnen en verliet spoedig het NPK. In de meeste universiteitssteden werden afdelingen opgericht: Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Leiden, Delft en Breda. Een groep binnen het NPK richtte een zusterorganisatie op, het Medisch Komitee Palestina, waarvan de activiteiten vooral op de Palestijnse vluchtelingen in Libanon waren gericht.

Met de jaren staakten de plaatselijke afdelingen hun activiteiten en kwam het zwaartepunt in de Randstad (Noord- en Zuid-Holland) te liggen met name in Amsterdam. In 1993 heeft ook het Medisch Komitee Palestina zich opgegeven.

Dankzij de steun van een trouwe achterban van mensen met een inkomen heeft het NPK door de jaren heen zijn activiteiten en personeel kunnen financieren. Slechts sporadisch ontvingen we subsidies vanwege semi-overheidsinstellingen.


 

Welke zijn jullie doelstellingen en visie en hoe werken jullie?

Sinds zijn oprichting is het NPK antizionistisch en anti-imperialistisch. Het ziet zich als onderdeel van een mondiale beweging tegen uitbuiting, onderdrukking, discriminatie en racisme. Vanuit deze visie streeft het NPK naar versterking van de solidariteit met de Palestijnen. Het NPK steunt de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische project in Palestina en komt op voor de verwezenlijking van hun rechten, individueel en collectief, zoals verankerd in het internationaal recht en in de mensenrechtenverdragen.

Het NPK werkt rond twee speerpunten: het verschaffen van informatie en het steunen van de BDS-campagne (boycott, divestment, sanctions). Sinds 2006 voerde het NPK actie tegen het verkoop van Israëlische producten in supermarkten, tegen investeerders, busbedrijven4, wapenbeurzen, … BDS-acties vallen, wat de Nederlandse regering betreft, binnen het recht op vrije meningsuiting en op demonstratie. Voor pogingen van pro-Israëlische partijen om deze aan banden te leggen of te verbieden, is er tot op heden in het parlement geen meerderheid te vinden.

Er zijn perioden geweest waarin er ruimte ontstond voor samenwerking met bepaalde, aan de kerk gelieerde organisaties. Maar met de start van het Osloproces in 1993 behoorde die samenwerking al spoedig tot het verleden omdat het NPK dit zogenaamde vredesproces op basis van politieke van meet af aan heeft afgewezen.

Op Europees niveau levert het NPK zijn bijdrage aan het uitvoeren van de initiatieven en campagnes van ECCP(European Coordination of Committes and associations for Palestine).


 

Een van jullie taken is het verschaffen van informatie

We willen informatie verstrekken van het soort dat in de gevestigde Nederlandse media niet nauwelijks of te vinden is. We doen dit door middel van de website5, facebook, twitter, openbare bijeenkomsten, voordrachten, scholing van Palestijnse jongeren en andere geïnteresseerden. Op 14 maart is een openbare bijeenkomst over de positie van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon en in mei organiseren we een bijeenkomst over een actuele invulling van de Nakba.

In 1972 startten we een eigen tweemaandelijks tijdschrift “de Nieuwsbrief van het Nederlands Palestina Komitee”, later gewijzigd in “Soemoed6(Arabisch voor standvastigheid). Soemoedis inmiddels zonder onderbreking aan zijn 47ste jaargang begonnen. De abonnees zijn over het hele land verspreid en telt er ook enkele tientallen in Vlaanderen.


 

Hoe sterk staat de pro-Israëlische lobby in Nederland?

Nederland is sinds jaar en dag een zeer pro-Israëlisch land. Dat is het gevolg van een samenspel van factoren: de nawerking van de Holocaust (waarvoor de Palestijnen geen schuld dragen maar wel een prijs betalen), de opstelling van de dominante protestantse kerken en de aan deze gelieerde politieke partijen, de pro-Israëlische opstelling van zowel de (lang) op Moskou georiënteerde communistische partij als die van de nauw met de Israëlische Arbeid(er)spartij verbonden sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA), de pro-Atlantische opstelling in de buitenlandse politiek, enzovoort.

In deze context hebben joods-zionistische, links-zionistische en christelijk-zionistische pro-Israël-pressiegroepen sinds jaar en dag alle ruimte voor hun activiteiten.

Niettemin hebben deze organisaties in de achterliggende jaren te maken gekregen met groeiende kritiek op de politiek van de staat Israël. In het verlengde daarvan zijn zij zich agressiever tegenover de Palestina-beweging als geheel gaan opstellen. Meest militant zijn het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), gesteund door het zionistische Nieuw Israëlitisch Weekblad(NIW), en protestants-christelijk fundamentalistische organisaties als Christenen voor Israëlen dito partijen als de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) en de ChristenUnie (CU). Vanzelfsprekend zijn ook rechts-populistische partijen als de Partij voor de Vrijheid (PVV; inmiddels qua zetelaantal de tweede partij in het parlement) en meer recent het Forum voor Democratie (FvD) hun aandeel gaan leveren. Zij zouden niet veel kunnen beginnen, als niet ook grote centrumpartijen als het Christen-Democratisch Appèl (CDA), de sociaaldemocratische Partij van de Arbeid (PvdA) en de rechts-liberale Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) van oudsher een pro-Israëlische opstelling hebben. Enige kritiek op de politiek van Israël en enige steun voor vernieuwing van beleid inzake Israël/Palestina komt van linkse tot links-liberale partijenals GroenLinks, Democraten66 (D66) en de Socialistische Partij (SP). Niettemin blijven ook zij daarbij – tegen beter weten in? – vasthouden aan de zogenaamde tweestatenoplossing. Met later opgekomen islamitisch georiënteerde organisaties en partijen die pro-Palestijnse standpunten innemen, is samenwerking om ideologische redenen moeilijk. 

Kortom, de veranderingen zijn voorlopig niet van de kant van de politieke partijen te verwachten. Onze hoop blijft bijgevolg gevestigd op depublieke opinie. Daar waar er voor onze analyses en denkbeelden in de gevestigde media van oudsher nauwelijks ruimte bestaat, bieden de sociale media– met gemiddeld genomen jonge gebruikers – inmiddels een alternatieve mogelijkheid om een breder publiek te bereiken. Israël dat zichzelf met de overname van Palestina een apartheidsconstellatie op de hals heeft gehaald – met al het Israëlisch geweld en alle ellende en verzet van Palestijnen van dien – zal ons daarbij op ruime schaal munitie blijven leveren.

Van oudsher proberen onze militante zionistische tegenstanders om elke fundamentele kritiek op de politiek van de staat Israëlte framenals een verhulde vorm van antisemitisme(wie tegen Israël is = tegen joden = een antisemiet; pure emotionele chantage !). Voor het NPK is antisemitisme joden haten omdatzij joden zijn. Wij voelen ons niet aangesproken en laten dergelijke aantijgingen dan ook langs ons afglijden: het is aan onze politieke tegenstanders om met bewijzen te komen. In de 50 jaar van het bestaan van het NPK zijn er kennelijk nooit gronden geweest om het komitee juridisch te vervolgen.


 

Hoe schatten jullie de huidige situatie in?

In alle eerlijkheid moeten wij vaststellen dat de positie van de Palestijnen anno 2019 slecht is – wellicht slechter dan ooit. De opstelling van de regering van Donald Trump heeft – ook hier – de zaken verder gecompliceerd. Israël grijpt zijn kansen om met Amerikaanse steun de feiten-aan-de-grond-politiek verder op te voeren. Na de erkenning door Washington van Jeruzalem als de ongedeelde hoofdstad van de staat Israël, wordt inmiddels ingezet op een soortgelijke erkenning van de annexatie (in 1981) van de Syrische Hoogvlakte van Golan.

De Europese Unie laat het als vanouds bij afkeurende verklaringen. Tel Aviv ziet inmiddels in bevriende regimes in Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije een Trojaans paard om eventuele Europese maatregelen tegen Israël – EU-besluitvorming vindt op basis van consensus plaats – te dwarsbomen.

En toch ... er is een simpel gegeven waaraan de Palestijnen en wij ons kunnen optrekken: in het gebied dat zicht uitstrekt van de Middellandse Zee tot aan de rivier de Jordaan, wonen evenveel Palestijnen als joodse Israëli’s. Hoezo Israël een Joodse Natiestaat? De apartheidsconstellatie die Israël tot in alle hoeken van Palestina tot stand heeft gebracht, moet, naast de territoriale fragmentatie van de Palestijnse samenleving, gezien worden als een poging om dit gegeven de baas te blijven. De geschiedenis heeft geleerd dat een dergelijke constellatie intern en daarbuiten zijn tegenkrachten oproept – en zal blijven oproepen. Israëlisch geweld dat hieruit onvermijdelijk zal blijven voortvloeien, zal, heel wrang, de strijd van de Palestijnen en die van de Palestina-beweging de wind in de zeilen blijven geven.

Vooral de laatste jaren constateren wij bij straatacties een verschuiving in de opstelling van het publiek, in de zin van groeiende kritiek op de politiek van de staat Israël. Binnen de linkse/progressieve actievoerende wereld – die vooral strijd voert tegen neoliberalisme en rechts-populisme/rechts-extremisme en vóór de rechten van minderheden en migranten – heeft de Palestinabeweging heel duidelijk zijn plaats.

50 jaar Nederlands Palestina Komitee is geen reden voor een feestje. Alleen de onopgeloste Kwestie Palestina rechtvaardigt het voortbestaan van het NPK. Wij beperken ons tot de uitgave van een bundel teksten, waarin op de achterliggende 50 jaar zal worden teruggeblikt.


 


 

WERELD

Jordanië wil teruggave Golanhoogte aan Syrië

Tijdens een bezoek van de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo aan de Jordaanse hoofdstad Amman verklaarde de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi op 8 januari dat de Golanhoogte aan Syrië toebehoort en dat Israël zich uit dit bezet en geannexeerd gebied moet terugtrekken.


 

PALESTINA SOLIDARITEIT

Word lid of hernieuw je lidmaatschap

Palestina Solidariteit zette zich verleden jaar in voor de rechten van de Palestijnen. We investeerden hoofdzakelijk in de koepelwerking, de lokale groepen en de campagne apartheidvrijezone.

Ook in 2019 zullen we de strijd voor het Palestijnse volk voortzetten.

Het Palestijnse volk heeft meer dan ooit onze steun nodig. Dit kan door aan te sluiten bij een van de lokale groepen, door vrijwilliger te worden, door deel te nemen aan acties, door brieven te schrijven naar de media en de politici, door infoavonden te organiseren, door een stand op wereldfeesten te bemannen of door giften te storten voor onze werking en projecten in Palestina. Je ontvangt een fiscaal attest vanaf 40 euro. 

Je kan ook lid wordenvan Palestina Solidariteit of uw lidmaatschap vernieuwenen daardoor krijg 10 procent kortingop de boeken die we verkopen. Als lid krijg je ook een verminderde toegangsprijs op bepaalde activiteiten die georganiseerd worden door Palestina Solidariteit.

Het LIDGELD bedraagt 25 euro(10 euro voor studenten, werklozen en jongeren onder de 30 jaar) te storten op bankrekening BE64 523-08 014 88-52van Palestina Solidariteit. Je krijgt dan je lidkaart toegestuurd.

We danken je op voorhand.


 

Palestijnse dadels van de nieuwe oogst

Je kan terug Palestijnse Medjouldadels bestellen.

Voor 1kg Jumbo dadels betaal je € 13. Wanneer je een karton van 8 kg wenst, worden de dadels ook opgestuurd. Dan graag je naam, adres en telefoonnummer vermelden.

Bestelvòòr zondagavond 3 maart 20.00u en je krijgt bericht wanneer je de dadels kan afhalen in één van volgende afhaalpunten: Mortsel, Drongen, Zemst, Leuven, Hasselt en Genk.

Bestellen bij 

info@palestinasolidariteit.been in cc Anita Daniels <anita@palestinasolidariteit.be>

We hopen elke maand een dadelronde te kunnen doen.


 

KALENDER

Café Palestine

Wanneer?Donderdag 7 maartom 19.00 uur

Waar? Le Space, Sleutelstraat 26, Brussel

Organisatie? Palestina Solidariteit, ABP, Intal en individuele vrijwilligers

Ontbijt met een rebel

Wanneer?Zondag 10 maart van 9.30 tot 12.30 uur

Waar? Fernandezzaal ABVV - Ons Huis, Vrijdagmarkt 9, 9000 Gent

Wat? Een vegetarisch ontbijt met een rebels kantje. Een Palestijn en een Israëlische jood vertellen hoe zij opgroeiden in een wereld waarin migratie altijd al centraal stond, van vlucht door vervolging tot kolonisatie. 

Organisatie?CATAPA vzw i.s.m. FOS, GAPP - Gents Actieplatform Palestina, Linx+, EVA vzw, Honduraswerkgroep en ALenCu vzw 

Scholenmeerdaagse

Wanneer?Van 11 tot en met 26 maart

Waar? Transit M in Mechelen

Wat?Een interactieve ‘wereldmarkt’met tientallen doe-stands, onder meer ook Palestina Solidariteit, voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs.

Organisatie?Mundio vzw samen met de Provincie Antwerpen

Proces tegen Palestijnse betoger

Wanneer?Donderdag 21 maartom 15.00 uur

Waar? Hof van Beroep, Waalsekaai 35A te 2000 Antwerpen

Wat? Beroep tegen straf in eerste aanleg voor roepen van “antisemitische” slogan (definitieve uitspraak)

Palestijnse zondag

Wanneer? Zondag 17 maartvan 13.30 tot 17.30 uur.

Waar? GC De Wildeman Herent

Wat? Informatie over het conflict Israël-Palestina en workshops (gratis, om 15.00 en om 16.00 uur, graag vooraf inschrijven): Dabke dans, falafel maken, initiatie Arabisch. 

Organisatie? Palestina Solidariteit Herent i.s.m. 11.11.11-Herent, Beweging.net Herent en met steun van de GROS Herent.

Café Palestine

Wanneer?Donderdag 4 aprilom 19.00 uur

Waar? Le Space, Sleutelstraat 26, Brussel

Organisatie? Palestina Solidariteit, ABP, Intal en individuele vrijwilligers

Internationale dag van solidariteit met de Palestijnse gevangenen

Wanneer? 17 april

Via Velo Palestine

Wanneer? 11 mei

Waar? Brussel

Herdenking Nakba

Wanneer? 15 mei

Wereldfeest 

Wanneer? Zaterdag 8 juni

Waar? Park De Bruul Leuven

Wat? Moniaal evenement

Organisatie? Wereldfeest Leuven

Stand Palestina Solidariteit

Wanneer? 22 juni

Waar? Tienen

Inleefreis Palestina Solidariteit. Meer info bij info@palestinasolidariteit.be

Wanneer? 4 tot 14 juli

Waar? Tienen

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Stuur dan een email met de vermelding "Uitschrijven nieuwsbrief" naar ons e-mailadres secretariaat AD palestinasolidariteit.be

Volg ons ook op Facebook.

Palestina Solidariteit kan alleen maar functioneren dankzij uw gulle gift. Schenk uw bijdrage op IBAN: BE64 5230 8014 8852; BIC: TRIOBE91. Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.

1Dit oud symbool werd sinds lange tijd gebruikt door andere bevolkingsgroepen gebruikt

2Cf. MEARSHEIMER, J.J. en WALT, S.M., The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy, Farrar, Straus and Gioux, 2007 en BELIN, C.,Christian Zionism and pro-Israel lobbying in the US, Franse vertaling: Jésus est juif en Amérique. Droite évangélique et lobbies chrétiens pro-Israël, Fayard, 2011

3Cf. bijvoorbeeld CRONIN, D., Europe's Alliance with Israel: Aiding the Occupation, Pluto Press, 2011

4In mei 2017 heeft EBS (Egged Bus Systems), een dochtermaatschappij van de Israëlische busmaatschappij Egged, in Noord-Holland een contract (190 miljoen Euro) voor een periode van 10 jaar verloren, onder andere na een e-mailactie van DocP (Diensten Onderzoek Centrum Palestina)om EBS als kandidaat uit de aanbesteding te weren. Ziehttps://rightsforum.org/campagnes/email-actie-moet-berucht-busbedrijf-weghouden-noord-holland/enhttps://www.oneworld.nl/bedrijfslobby/israelische-apartheidsbussen-rotterdam/

5https://palestina-komitee.nl/en https://www.facebook.com/PalestinaKomitee/en https://twitter.com/PalkomiteeNederlands Palestina Komitee, Lauriergracht 116 1016 RR Amsterdam, tel 00 31 20 624 60 46.

6https://palestina-komitee.nl/?page_id=2