PERSBERICHT : Labeling producten uit de Israëlische kolonies

Labeling producten uit de Israëlische kolonies moet leiden tot een verbod van verkoop van deze producten

 

Het Europees verbod om producten uit de nederzettingen nog langer te labelen als “made in Israël” is een stap in de goede richting en moet leiden tot een verbod op verkoop van producten uit de kolonies.

Israël heeft in 1967 de Westelijke Jordaanoever veroverd en bouwt sindsdien kolonies (nederzettingen) enkel voor Israëlische joodse burgers in bezet gebied, waar, ook voor Europa, een Palestijnse staat moet komen. Deze Israëlische kolonies zijn volgens de VN-Veiligheidsraadresoluties 446 en 452 onwettig. Israël moest hiermee stoppen, maar de Israëlische regering weigert dat en bouwt in snel tempo verder op gestolen grond.

De VN-resolutie 465 van de Veiligheidsraad uit 1980 heeft deze nederzettingenpolitiek veroordeeld en alle landen gevraagd om hieraan niet mee te werken. Dit is internationaal recht: alle landen moeten er alles aan doen om deze resoluties toe te passen. Door producten, die geteeld zijn op gestolen grond, te verkopen is België medeplichtig aan deze illegale situatie en dus ook aan de schending van het internationaal recht. 

Palestina Solidariteit – 12.11.2015