Stad Gent Europese hoofdstad voor eerlijke handel maar wel ten koste van mensenrechten

VOKA plant een economische missie naar Israël waarbij Stad Gent haar schepen Sofie Bracke afgevaardigd heeft om deel te nemen.

In 2018 werd de Gent nog bekroond als allereerste Europese hoofdstad voor eerlijke handel. Op vrijdag 15 maart 2019 kwam mevrouw Cecilia Malmström, Europees Commissaris voor Handel, naar Gentvoor officiële felicitaties.https://stad.gent/nl/over-gent-en-het-stadsbestuur/nieuws-evenementen/europees-commissaris-cecilia-malmstrom-op-bezoek-gent

De schepen wil innovatieve technologie in Tel Aviv en Jeruzalem ontdekken maar zou net het tegenovergestelde moeten doen en de eventuele Gentse deelnemers aan de missie op de grote risico’s wijzen van eventuele samenwerking met Israëlische bedrijven. 

Veel van de zeer innovatieve technologie wordt namelijk ontwikkeld ten koste van de Palestijnse bevolking die crepeert onder de Israëlische bezetting. De beveiligings- en spionagetechnieken worden ontwikkeld om een bevolking onder bezetting te onderdrukken en hun rechten te ontnemen door de o.a. tientallen checkpoints die het dagdagelijkse leven onmogelijk maken en de Palestijnse economie dagelijks duizenden euro’s schade berokkent. 

De innovatie in recyclage en schone energie zijn mooie uithangbordjes terwijl gevaarlijk afval in de Westbank naast Palestijnse gemeenschappen wordt gedumpt door Israëlische bedrijven omdat er daar geen regelgeving is. Zonne-energie wordt vooral gebruikt op grote stukken geconfisqueerde gronden in de illegale kolonies in de Westbank waarmee Israël haar imago ‘greenwashed’.

Dit terwijl gedoneerde zonnepanelen (vaak door de EU)  aan arme bedreigde Palestijnse gemeenschappen in beslag worden genomen  door het Israëlische leger. Afgelopen zomer werd zo nog een project van Oxfam in Palestijns gebied met steun van België vernield. https://www.demorgen.be/politiek/israel-vernielt-belgisch-oxfam-project~be3bbfcf/

Israël steelt gas voor de kust van Gaza terwijl er dagelijks elektriciteitsonderbrekingen zijn in Gaza. Verschillende mensen en kinderen kwamen reeds om doordat er brand uitbrak in de schamele huisjes die verlicht worden met kaarsen en verwarmd worden met petroleumvuurtjes. Gaza sterft een stille dood door gebrek aan energie, drinkbaar water en medicijnen. Gaza wordt regelmatig gebombardeerd met controversiële bommen die vroeggeboorte en afwijkingen bij babies veroorzaken. Op wapenbeurzen prijst Israël haar wapens aan als zijnde ‘getest’. De Verenigde Naties kwam in 2018 met een rapport naar buiten dat Gaza in 2020 onleefbaar zal zijn, we zijn zover…. 

 

Ondertussen zet Flanders Investement en trade, het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen de mogelijkheden om te investeren  in de gassector in Israël in de kijker voor Vlaamse investeerders. Eén van die investeerders is de Vlaamse monopolist Fluxys dat verwikkeld is in een netwerk van bedrijven verantwoordelijk voor de aanleg van de EastMed pijplijn.

Het is dus mogelijk dat in de toekomst onze huizen verwarmd worden met gestolen Palestijns gas.

 

Het is duidelijk dat Israël haar ontwikkelingen hard promoot om haar imago op te poetsen, hoewel veel van die ontwikkelingen gedaan zijn door internationale samenwerkingen en internationale fondsen. Israël gebruikt haar rol als innovatief land en ontwikkelaar van allerlei technologieën ook als wapen om kritische mensen de mond te snoeren. Onze universiteiten staan aan de top als het op onderzoek en innovatie aankomt, is de schepen dit vergeten?

 

Het is immoreel dat de schepen haar reis voorstelt als apolitiek en een opportuniteit voor Belgische bedrijven , terwijl ze zichzelf laat omkopen met deze reis om nadien Israël te promoten bij onze Belgische bedrijven. Belgische bedrijven die daarna mogelijk in de problemen komen door betrokken te zijn bij schendingen van de mensenrechten en het internationaal recht. Bekende  voorbeelden zijn Dexia bank en Veolia . De Schepen zou haar gewicht beter gebruiken om de ernstige schendingen van mensenrechten, kinderrechten en internationaal recht aan te klagen. 

Het Gentse schepencollege moet deze reis afkeuren zolang Israël de Europese veroordelingen en regelgeving naast zich neerlegt en Belgische en Europese projecten vernielt. En dat alles met publiek geld met een prijskaartje van maar liefst 8000 EUR. 

 

Deze innovatie en ontwikkeling hoort niet thuis inEuropa. Als het enorme leed van de onderdrukking van Palestijnse gezinnen en kinderen niet genoeg is om deze missie te veroordelen dan zijn alle ethische bekommernissen van de Gentse gemeenteraad slechts leugens om de Belgische bevolking te sussen. Als recht op leven niet meer opweegt tegen wat nieuwe technologie, naar welke toekomst gaan we dan. Als we in Vlaanderen niet genoeg eigen onderzoek en innovatie hebben om niet zonder de technologie van een bezettende macht te kunnen dan stellen we Vlaanderen gelijk aan pariastaten zoals Myanmar en Saoudi Arabië die gretig Israëlische technologie kopen. 

 

Myriam Vandecan

Palestina Solidariteit vzw

0474470847

of via WhatsApp 0032485469410