Voorstelling Koepel Palestina Solidariteit en lokale groepen

Palestina Solidariteit vzw spreidt haar vleugels uit over Vlaanderen

Over heel Vlaanderen zijn er lokale Palestina groepen bezig met het organiseren van allerlei activiteiten. Er zijn groepen die al jaren een vaste waarde zijn op lokaal vlak en die met ons hun krachten bundelen om meer slagkracht te hebben nationaal en Europees . Maar ook nieuwe groepen van soms maar enkele enthousiaste mensen worden opgericht.

Steeds vaker kregen we de vraag naar ondersteuning op inhoudelijk vlak maar ook heel praktische vragen over het organiseren van een activiteit.


"Ik wil een avond rond Palestina organiseren en ben op zoek naar een spreker, wij willen actie voeren tegen de verkoop van Israëlische producten hoe begin ik eraan, we kregen lastige vragen over BDS en konden niet antwoorden wat moeten we doen, we willen een Music 4 live activiteit organiseren: hebben jullie een draaiboek om te gebruiken?,…"
Daarnaast zijn er vrijwilligers die ons contacteren en graag een steentje willen bijdragen, maar dat graag lokaal doen en de verplaatsing maken naar Brussel (waar de nationale werking zich situeert) niet zien zitten.

Daarom besloten we in 2017 een koepel werking op te zetten

, dat wil zeggen dat we lokale Palestina groepen praktisch en inhoudelijk steunen en wie een nieuwe groep wil starten hierbij helpen. Daarnaast kunnen we vrijwilligers lokaal verbinden met de lokale groepen. Zelf een groep opstarten?
Misschien wil je zelf wel aansluiten bij een bestaande afdeling, of wil je met een paar mensen een lokale groep oprichten?
Contacteer ons en we helpen je graag verder!

Contact: secretariaat@palestinasolidariteit.be of 02/501 67 49 van ma t.e.m do, tussen 10u en 16u

Interview met Palestina Solidariteit Herent

"De Palestijnse vlag wapperde al 2 keer aan ons gemeentehuis!"


Kan je jullie lokale groep even voorstellen? Palestina Solidariteit Herent is in 2017 in Herent opgericht op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. We zijn een groep van 14 vrijwilligers, waarvan ook een 6-tal Palestijnen die in Herent wonen.

We komen als groep vrijwilligers op voor de rechten van het Palestijnse volk en tegen de gewelddadige bezetting en kolonisering van Palestijns gebied door de staat Israël.

We voeren campagne voor Palestina op basis van het internationale recht en maken deel uit van de BDS-beweging, die Boycot, Desinvestering en Sancties tegen de staat Israël promoot zolang deze de rechten van het Palestijnse volk niet respecteert. Palestina Solidariteit Herent is sinds 2018 actief lid van de Gemeentelijke Raad Ontwikkelingssamenwerking Herent (GROSH).

Hoe is jullie groep ontstaan? Een aantal leerkrachten nam in 2016 deel aan de inleefreis van Palestina Solidariteit. Een aantal andere leden waren al langer actief in de solidariteit met Palestina en het Midden-Oosten. Bovendien werden er recent ook Palestijnse vluchtelingen opgevangen in het LOI Herent. We nodigden hen uit om mee te werken in onze solidariteitsgroep.

Wat doen jullie zoal als groep?
We doen aan sensibilisering van de Herentse bevolking door de organisatie van een Palestijnse Zondag (17 maart 2019) met workshops en deelname aan de jaarlijkse Wereldmarkt op 1 mei met een actiestand (vb. met een Dabke-optreden, een petitie voor stopzetting van het geweld en de blokkade van Gaza, een actie rond kindgevangenen, de checkpoints en de muur,…).

We vragen het gemeentebestuur om solidariteit te tonen, zoals het uithangen van de Palestijnse vlag op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk en op de Nakba. Een motie tegen apartheid op de gemeenteraad kreeg helaas onvoldoende stemmen, maar het gemeentebestuur stuurde wel een brief aan de regering om het Israëlisch geweld tegen de Palestijnen te stoppen.

Via de GROSH stelden we aan diverse verenigingen en solidariteitsorganisaties de vraag zich te engageren als ApartheidVrijeZone. Beweging.net Herent, Oxfam Wereldwinkel Herent en 11.11.11-Herent hebben zich al geëngageerd.

In de scholengemeenschap De Kraal zullen we vanaf september 2019 2 schooljaren lang het solidariteitsthema ‘Palestina’ ondersteunen waar mogelijk.

We organiseerden ook getuigenissen met onze Herentse Palestijnen, o.a. bij Beweging.net en op de GROSH-vergadering, en organiseerden in Het Centrum (een lokaal ontmoetingscentrum rond duurzame ontwikkeling) een vrijdagcafé over Palestina, met verse falafel.

We deden ook een inleidend woordje over de kwestie Palestina bij de vertoning van de wereldfilmreeks in GC De Wildeman (februari 2019) en verkopen Palestijnse dadels.

Is er een activiteit waar je een speciale herinnering aan hebt?

De Palestijnse Zondag was een heel geslaagde solidariteitsnamiddag met een 70-tal deelnemers aan workshops Dabke, de Palestijnse keuken, Arabische les en Palestina voor beginners.

We zijn er trots op dat de Palestijnse vlag al twee- maal aan het gemeentehuis De Kouter wapperde.

We hebben ons deze zomer voorgenomen om elke vergadering te starten met een korte les Arabisch.

Waarom zijn jullie lid van de koepelwerking van Pal Sol?

We willen deel uitmaken van dit platform, om de solidariteitsbeweging te versterken en van elkaar te leren. Initiatieven zoals de vrijwilligersdag zijn ook veel waard en geven energie.

Mochten mensen interesse hebben om mee te doen, hoe kunnen ze jullie best contacteren?
www.facebook.com/PalSolHerent/