15) INTERVIEW: Lien Santermans - Vrienden van de Palestijnse Circusschool

Naar aanleiding van de ludieke actie[1] van 16 april jl. in Brussel voor de vrijlating van Mohammed Abu Sakha, trainer van de Palestijnse Circusschool, hadden we een gesprek met Lien Santermans, lid van de Vrienden van de Palestijnse Circusschool[2].

Hoe ben je betrokken geraakt bij de verdediging van de rechten van de Palestijnen?

In 2012 heb ik deelgenomen aan een inleefreis van Broederlijk Delen in Palestina onder de leiding van Brigitte Herremans. In 2013 heb ik een stage gedaan bij Palestine Monitor[3]. Toen heb ik ook lessen gevolgd (jongleren, trapeze, acrobatie) in Birzeit bij de Palestijnse Circusschool die een partner is van Broederlijk Delen. In 2014 werkte ik als stagiaire aan de Al Quds University[4] in Oost-Jeruzalem en Ramallah.

Kan je iets meer vertellen over de Vrienden van de Palestijnse Circusschool?

Ik ben lid van de Vrienden van de Palestijnse Circusschool sinds de oprichting van de vzw in 2014. De vzw is het centrale aanspreekpunt voor alle initiatieven die de Palestijnse Circusschool willen steunen, zoals de verkoop van twee kinderboeken[5] over de muis Mius ten voordele van de circusschool. Ook in het kader van Music for Life werden er tijdens “de Warmste Week” acties georganiseerd om fondsen te werven voor de Palestijnse Circusschool[6]. De circusschool heeft al meermaals in België opgetreden. Zo was de school in maart 2014[7] te gast in het Huis van Culturen en Sociale Cohesie te Sint-Jans-Molenbeek en in de zaal Roma te Borgerhout. 

Wat is er met Abu Sakha, de trainer van de Palestijnse Circusschool, gebeurd?

Mohammed Abu Sakha (24 jaar) is een circusperformer en maakt shows. Hij is ook trainer en geeft lessen aan 150 kinderen (onder wie 30 met een beperking) over de hele West Bank. De Palestijnse circusschool is in Birzeit gevestigd. Op 14 december van verleden jaar was hij op bezoek bij zijn ouders in Jenin ten noorden van Nablus. Toen hij naar Birzeit terugkeerde werd hij aan een checkpoint door het Israëlische leger gearresteerd en in administratieve hechtenis vastgehouden. Bij een administratieve hechtenis wordt de persoon opgesloten zonder aanklacht noch proces. Het aanhoudingsbevel kan telkens met zes maanden verlengd worden zodat de familie niet weet hoelang de gedetineerde zal vastzitten. Naast deze onzekerheid is er nog het feit dat de gevangene in Israël, dus buiten de bezette gebieden, opgesloten zit. Dit is in strijd met het internationaal humanitair recht. De familie moet telkens de toelating van Israël krijgen om hem te bezoeken. Het bewijsmateriaal is geheim en de advocaat heeft geen recht op inzage van het dossier. Als er bewijsmateriaal bestaat, dan moet er zo snel mogelijk een eerlijk proces aangespannen worden, zo niet moet Abu Sakha onmiddellijk vrijgelaten worden. Er zitten op dit ogenblik meer dan zeshonderd Palestijnen in administratieve hechtenis[8].

Welke stappen hebben de Vrienden van de Palestijnse Circusschool gezet?

Het Belgisch consulaat in Jeruzalem heeft bij de bevoegde Israëlische instanties gevraagd om welke redenen Abu Sakha opgepakt werd. Zij gaven als antwoord dat hij een dreiging zou vormen voor de veiligheid en geassocieerd wordt met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

Daarnaast hebben we contact opgenomen met Amnesty International die een schrijfactie voor de vrijlating van Abu Sakha heeft opgestart. We hebben ook een Facebookpagina[9] geopend met de foto's van personen die het bordje “free Abu Sakha” vasthouden. We hebben ook een internationale petitie gepromoot[10].

Naar aanleiding van de internationale dag voor de Palestijnse gevangenen hebben we op 16 april een ludieke actie georganiseerd. Een honderdtal personen hebben op het Albertinaplein te Brussel leren jongleren voor Abu Sakha. Met deze actie wilden we de boodschap op een heel toegankelijke manier brengen om zo een breder publiek te bereiken.

 

 

 

[1]Voor een verslag lees: Lien Santermans, 100 actievoerders jongleren voor vrijlating van Palestijnse clown, in DeWerledMorgen,be, 18 april 2016, (http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/04/18/100-actievoerders-jongleren-voor-vrijlating-palestijnse-clown).

      Over de arrestatie van Mohammed Abu Sakha lees: Lien Santermans, Palestijnse clown achter tralies, in MO* mondiaal nieuws, 18 januari 2016, (http://www.mo.be/reportage/palestijnse-clown-achter-tralies ).

[3]Deze Palestijnse NGO werd in december 2000 opgericht en informeert onder andere over de schending van de mensenrechten door Israël in de bezette Palestijnse gebieden. Meer info: http://www.palestinemonitor.org/ .

[5]Mius op stelten” en “Mius met toeters en bellen” (ingebonden boek van A4-grootte met harde kaft+ CD = 25 euro) te bestellen via karl@mius.be . Zie ook: www.mius.be .