Ga met ons mee op inleefreis naar Palestina

Ontdek 10 dagen lang de sfeer en cultuur onder dagelijkse bezetting

 

              

 

De praktische kant

Wanneer zijn de reizen? Met wie gaan we op reis? Wat zijn de kosten?

Palestina solidariteit organiseert ieder jaar in het voorjaar en in de zomervakantie een tiendaagse inleefreis naar Palestina. De reis kost ongeveer 1100 euro voor logies, maaltijden, transport ter plaatse, gidsen en inkom. Enkel je vliegtuigtickets moet je zelf boeken.

Om naar Israël en Palestina te reizen, heb je een internationaal paspoort nodig dat 6 maanden geldig is na terugkeer en geen stempels heeft van Libanon, Syrië en/of Iran.

De reis is intens omdat je in contact komt met mensen die dagelijks strijden voor hun vrijheden en een toekomst proberen op te bouwen onder bezetting. We beluisteren mensen die er een verschillende kijk op hebben en krijgen hierdoor meer inzicht.

Fysiek is deze reis niet belastend.

Waarom op inleefreis gaan?

Waarom gaan we naar bezette gebieden? Wat kunnen we leren uit de reis? Wat is de bedoeling van de reis?

De inleefreis is bedoeld om de cultuur en het dagelijks leven in Israël en Palestina te leren kennen. Door contact met de Palestijnse bevolking, door hun steden te bezoeken en door geëngageerde Palestijnen en organisaties te ontmoeten, komen we in contact met het echte Israël en Palestina.

  

We ontdekken het zelf van dichtbij en nemen de situatie ter plekke waar. Zo hopen we meer inzicht te krijgen in het Israëlisch-Palestijns conflict en kunnen we het verhaal als ooggetuige doorgeven wanneer we terug in België zijn.

Deze reis kan bijdragen aan een rechtvaardige oplossing voor het conflict, gebaseerd op het internationaal recht, de VN-resoluties, democratie en het respect voor de mensenrechten.

Met onze aanwezigheid bevorderen we ook de Palestijnse economie en beschermen we in zekere mate Palestijnen.

Door deze reis staan we stil bij de mensenrechten en wordt onze kritische burgerzin aangesproken. We denken bovendien na over hoe we aan een rechtvaardige toekomst kunnen bouwen en over de impact van een kleine inzet op grote conflicten.

Voorbereiding en nawerking

Leren we de mensen met wie we op reis gaan ervoor al kennen? Kunnen we nog vragen stellen en achtergrondinformatie krijgen? Wat na de reis?

We organiseren vóór de reis drie vergaderingen in Brussel en maken dan kennis met de andere deelnemers en de begeleider. Op die vergaderingen kunnen vragen gesteld worden over praktische zaken en gaan we dieper in op de achtergrond van het Israëlisch-Palestijns conflict.

Ná de reis komen we nog één keer samen om te reflecteren over de reis en om bevindingen te delen. We bespreken dan ook of en hoe jij iets wil en kan doen met Palestina Solidariteit vzw.

Tijdens de reis

Wat kunnen we verwachten van de reis? Wat gaan we doen? Wie gaan we daar ontmoeten?

We laten je proeven van de prachtige Palestijnse cultuur waaronder ook de heerlijke lokale keuken. We ontdekken de rijke, oude cultuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Op de planning staan bezoeken aan steden zoals Hebron, Bethlehem, Jeruzalem, Jericho, Ramallah, Jaffa en Nazareth. Maar ook voor de kleine dorpen en de weidse valleien maken we tijd.

We bezoeken vluchtelingenkampen om de dagdagelijkse realiteit waarin de Palestijnen leven te ervaren en proberen hierdoor de complexe politieke context een beetje beter te begrijpen.

Het programma dat we aanbieden is, net als de Palestijnse cultuur, zeer divers en is nooit helemaal hetzelfde. Er zijn telkens kleine aanpassingen en veranderingen, maar de basis blijft en we zoeken telkens de interessantste dingen om te bezoeken.

We bezoeken de grote toeristische trekpleisters zoals de geboortekerk in Bethlehem, de Al Aqsa moskee, de Grafkerk en de Klaagmuur in Jeruzalem en de oudste nog bewoonde stad ter wereld Jericho.


 

We gaan naar Jeruzalem waar we de impact zien van de kolonies op een mogelijke oplossing van het conflict.

We ontmoeten mensen die bezig zijn met plaatselijke projecten, zoals de laatste sjalenfabriek van Palestina en de circusschool in Birzeit. We bezoeken projecten met vrouwen en mindervalide kinderen en gaan naar een optreden met de traditionele dans, de Dabka. We spreken ook met Palestijnse christenen, een kolonist en met Israëlische vredesorganisaties, zoals Zochrot.

We zien de plaatselijke natuur en bezoeken de Jordaan Vallei.

We beluisteren verhalen van de bevolking die weggepest werd en gronden kwijtraakte.

We bezoeken ook het graf van Arafat in Ramallah.

We praten met organisaties die zich inzetten om de omstandigheden van de Palestijnse gevangenen, opgesloten sinds 1967, te verbeteren.

We komen in dorpen waar mensen wonen die al jaren geweldloos actievoeren en die de confiscatie van hun grond proberen tegen te gaan. Mensen vertellen over aanvallen van kolonisten zoals kapot gestoken banden, verbrande olijfbomen, … en uiten hun hoop op een oplossing.

           

Ook in Bil’in ontmoeten we mensen die dagelijks met de kolonisatie van hun land proberen om te gaan. Hier werd de documentaire ‘Five broken cameras’ gedraaid, een film over een boer die geweldloos actievoert tegen het Israëlische leger.

We gaan naar Hebron, de verdeelde stad. Een van de hoofdstraten is doormidden gesneden en de moskee werd verdeeld tussen Palestijnen en joden. Hier is duidelijk te zien wat zich over de hele Westbank afspeelt: het verdelen en opzetten tegen elkaar van bevolkingsgroepen.

In Nazareth beluisteren we hoe de Palestijnen tweederangsburgers zijn en in Jaffa horen we verhalen over de etnische zuivering. We bezoeken enkele van de 500 Palestijnse dorpen die verwoest en etnisch gezuiverd werden bij de oprichting van Israël.

En nog zoveel meer…

 

Contact

Wil je meer informatie?

Wil je graag mee op inleefreis?

Stuur dan zeker een mailtje naar: info@palestinasolidariteit.be

 

 

 

Inleefreis