IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Dadel Campagne 2013

Achtergrondinformatie

 

De Jordaanvallei en de Dode Zee-regio bestrijken ongeveer 30% van de Westelijke Jordaanoever en zijn het thuisland voor bijna 60.000 Palestijnen.

  • ¬†93% van de Jordaanvallei is buiten bereik van de Palestijnen voor ontwikkeling (militaire zones of onder de juridische bevoegdheid van de kolonies).
  • ¬†Ongeveer een kwart van de Palestijnen in het gebied wonen in C-gebieden, met inbegrip van zo’n 7.900 Bedoe√Įenen en herders.
  • Zo’n 3.400 mensen wonen geheel of gedeeltelijk in¬†gesloten militaire zones en lopen een hoog risico op gedwongenverdrijving.
  • ¬†Er zijn 37 Isra√ęlische kolonies, met een bevolkingsaantal van 9.500, opgericht dwars door het hele gebied, in overtreding¬†met het internationaal recht.
  • ¬†In 2011 hebben de Isra√ęlische autoriteiten meer dan 200 structuren vernield in het gebied die eigendom waren van Palestijnen, aldus¬†warden¬†ongeveer¬†430¬†gedwongen te vertrekken en werden¬†de bestaansmiddelen van nog eens 1.200 Palestijnen¬†ontnomen.
  • ¬†De toegang tot het gebied is beperkt tot zes wegen, waarvan vier gecontroleerd worden door Isra√ęlische checkpoints, wat de bewegingsvrijheid van voertuigen met Palestijnse nummerplaat in ernstige mate beperkt.
  • ¬†Als de Palestijnen zouden toegang verkrijgen tot ¬†50.000 dunums (5000 ha¬†of 3.5% van het C-gebied) ongecultiveerd land, zou dat een miljard¬†dollar aan inkomsten per jaar kunnen genereren (landbouw en toerisme) (de Wereldbank).

 

BOYCOT VAN DE ISRA√čLISCHE DADELS

– In 2004 heeft het Internationaal Gerechtshof de Isra√ęlische kolonies, gebouwd op gestolen Palestijnse grond, illegaal verklaard. De verbouwing van dadels¬†is de belangrijkste landbouwactiviteit van bijna 50% van de illegale kolonies van de Jordaanvallei en draagt in grote mate bij tot hun economische leefbaarheid.

–¬† ¬† ¬† ¬†Het kweken van dadels is hard labeur en de Isra√ęli√ęrs gebruiken Palestijnse boeren voor dit zeer gevaarlijke werk.

o   De mannen brengen meerdere uren door op palmbomen van 10 à 12 meter hoog, zonder te mogen afdalen om naar het toilet te gaan. Onder de brandende zon en hevig over en weer zwierend door de wind, gehinderd door insecten en schorpioenen, en soms door slangen, houden ze zich vast met één arm en werken ze met de andere, zonder onderbreking, om hun quota te halen.

o   Indien ze zich beklagen of hun quota niet halen, verliezen ze hun werk en de inkomsten voor hun familie.

o   De extreme armoede noodzaakt Palestijnen soms ook hun kinderen van school te halen om mee te helpen tijdens de oogst.

o¬†¬†¬†Bijna 80 % van de Isra√ęlische dadels wordt ge√ęxporteerd, voornamelijk naar Europa.

o¬†¬†¬†In 2005 waren dadels het belangrijkste Isra√ęlische exportproduct.¬†Zie hieronder de merken van Isra√ęlische dadels.

De twee belangrijkste Isra√ęlische bebrijven die op dit gebied actief zijn, zijn¬†Mehadrin en Hadiklaim.¬†Soms zijn ze ge√ętiketteerd “product van Cisjordani√ę”,¬†wat bevestigt, dat ze gekweekt zijn in de Isra√ęlische kolonies.

Datum:

Sunday 04 August 2013

Verspreid het nieuws

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest

Laat een boodschap achter

Geen activiteiten missen?

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ‚ā¨40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ‚ā¨18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ‚ā¨22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be