Educatief pakket: Palestina in de klas.

De Israëlisch/Palestijnse kwestie duurt al meer dan 7 decennia en is een thema dat geregeld in het nieuws komt. En toch is het voor veel mensen niet duidelijk hoe de vork aan de steel zit.

Apartheid, mensenrechten, kolonisten, bezetting, zionisme,… begrippen en woorden die je hoort als het over Israël en Palestina gaat. Maar wat betekenen ze juist en waarom is het belangrijk om ze te begrijpen?

In ons educatief pakket gaan we in op de basisoorzaken van de Israëlisch/Palestijnse kwestie en maak je kennis met de belangrijkste begrippen.

Ons educatief pakket is gemaakt voor het secundair onderwijs en wil jongeren en hun leerkrachten triggeren om kennis te maken en inzicht te verwerven. Maar de ‘lessen’ kunnen daarnaast ook gebruikt worden voor iedereen die wil kennis maken met ons thema. Bv:jeugdhuizen, educatieve organisaties, de sociaal culturele  sector, …

Alle lessen zijn als PDF te downloaden, voor sommige lessen is er extra lesmateriaal voorzien (foto’s, brochures, film,…).

Doelgroep: Alle graden van het secundair onderwijs
Leergebieden: Burgerschap, historisch bewustzijn, ruimtelijk bewustzijn, levensbeschouwing en cultureel bewustzijn.
Eindtermen: De lessen zijn zoveel als mogelijk gekoppeld aan de eindtermen.
Werkvormen: Getuigenissen, foto’s en-filmpjes, klasgesprek, powerpoint presentatie en spel.

Al onze publicaties en foto’s mogen gebruikt worden mits bronvermelding en een seintje aan ons secretariaat. (secretariaat@palestinasolidariteit.be)

© Foto’s en beeld materiaal: Palestina Solidariteit tenzij  anders vermeld. 

Waar liggen Israël en Palestina op de wereldkaart en wie woont er?

Aan de hand van een memoryspel maken de leerlingen kennis met de impact van de Israëlische bezetting op het leven van de Palestijnse bevolking.

Waar ligt Palestina en hoe groot is het eigenlijk? Wat is de impact van het conflict op het lanschap en zijn bewoners?

Met foto’s en teksten maken de leerlingen kennis met verschillende facetten van het leven in de bezette Palestijnse gebieden en met de Israëlisch/Palestijnse kwestie.

Een klassieke powerpoint presentatie met belangrijke historische feiten om  inzicht te verwerven in de Israëlisch/Palestijnse kwestie.

Aan de hand van een animatiefilm komen de leerlingen meer te weten over het ontstaan van de Israëlisch/Palestijnse kwestie.

De leerlingen ervaren en leren hoe het grondgebied van Palestina sinds 1947 steeds verder verkleint en ingenomen wordt door Israël.

Korte keten landbouw in het Palestijnse dorpje Wadi Fukin, aanvullend de eigen duurzaamheid verkennen.

De leerlingen verdiepen zich in de essentie van ‘apartheid’ en ‘racisme’ en gaan na hoe dit van toepassing is op de Palestijns/Israëlische kwestie.

Leerlingen maken kennis met de impact van  militair conflict en bezetting  op het milieu.

Aan de hand van cartoons over de Israëlisch/Palestijnse kwestie leren leerlingen stapsgewijs cartoons analyseren.

Wij leren graag bij en zijn benieuwd hoe jullie de lessen ervaren, misschien heb je wel ideeën of tips voor ons. Je kan gebruik maken van dit online evaluatieformulier en ons jouw ervaring met onze lessen doorsturen.

 

Dankwoord: Dit educatief pakket kwam tot stand met de vrijwillige medewerking van leerkrachten en medewerkers uit het sociaal – cultureel werk en met de steun van de provincie Vlaams Brabant.

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be