Palestijnse dadels vrij van Israëlische apartheid
In Palestina heeft men al vele eeuwen een erg nauwe band met het land. Voor het ontstaan van de staat Israël leefde ongeveer 75% van de Palestijnen van de landbouw. Als je door het landschap reist, zie je dat aan de eeuwenoude terrasbouw en de liefde voor de geteelde groenten en fruit op de vele marktjes.
Maar Israël heeft veel landbouwgrond ingenomen en kolonisten bedrijven nu landbouw op diezelfde gronden. Wist je dat 60% van de Medjoul dadels wereldwijd geteeld worden door Israël op bezet Palestijns gebied, vooral in de Jordaan vallei? De productie en export van die dadels is illegaal want een bezettende natie mag geen burgers in bezet gebied laten wonen of er economische activiteiten opzetten, en toch overspoelen ze de wereldwijde markten, ook bij ons!
Met de opbrengst van deze export kan Israël haar militaire bezetting financieren en apartheid opleggen aan de Palestijnen…
Maar nu is er de mogelijkheid om Palestijnse medjoul dadels te kopen. Jawel, dadels geteeld door Palestijnse landbouwers, opgekocht door een Palestijns bedrijf, verpakt en uitgevoerd door datzelfde Palestijns bedrijf naar Europa, vanwaar ze dan geïmporteerd worden door een Belgische invoerder.
Sedert 2016 verkoopt Palestina Solidariteit vzw Palestijnse dadels, wij organiseren regelmatig dadelrondes, over heel Vlaanderen en in Brussel kan je dadels in afhaalpunten ophalen, schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de dadelrondes!
Tijdens de Ramadan worden dadels traditioneel gegeten bij zonsondergang bij de Iftar maaltijd. De overlevering zegt dat de vasten breken met het eten van een dadel meer beloning oplevert voor goede daden.
Door Palestijnse dadels te kopen steun je de Palestijnse boeren én hun families die werken op de plantages en in de sorteer- en verpakkingscentra.
Wil jij helpen?
promoot de dadels bij jou in de buurt, stuur ons een e-mail en we sturen je enkele affiches / flyers toe.
Wil jij zelf jouw steentje bijdragen en een afhaalpunt worden (waar mensen bestellingen uit uw streek kunnen ophalen)?
Laat het weten op info@palestinasolidariteit.be
Bestel Palestijnse dadels!
Ongeveer elk kwartaal organiseren we een dadelronde waar je Palestijnse dadels kan bestellen. Je kan ofwel dadels ophalen bij onze vrijwilligers in een afhaalpunt in heel Vlaanderen en Brussel of ze laten opsturen met de post.
Blijf hier op de hoogte van de meest recente dadelronde in jouw buurt.
Recepten met dadels
Maak je eigen energie repen, ‘Powered by Palestine’.
Terug naar school of het werk, maak je eigen gezonde energierepen ‘ powered by Palestina. dadels zijn erg gezond, ze bevatten veel vezels en vitaminen. Dadels kunnen helpen met het verlagen van de cholesterol, bevatten veel ijzer en zijn goed voor de lever. Dadels bevatten veel natuurlijke suikers, waaronder fructose, sucrose en glucose. Daardoor zijn ze de perfecte snack voor ’s middags als je behoefte hebt aan een energieboost.
Met dit eenvoudige receptje maak je jouw eigen energierepen boordevol vitaminen en de energie van dadels gegroeid onder de Palestijnse zon.
Extra meegenomen is dat zelfgemaakte energierepen goed voor je budget zijn en de lokale boeren in palestina!
ⓒ Foto: Eva vzw
Witloof – pompoentaart met dadels, een heerlijk winters hoofdgerecht!
Recept:
https://www.evavzw.be/recept/witloof-pompoentaart-met-dadels
Vegetarisch/veganistisch dadelbananenbrood
Enkele overrijpe bananen en een handjevol dadels zijn de basisrecepten voor dit overheerlijke gerechtje!
INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:
- Voor het brood:
- bananen 3
- dadels 3
- eieren 3
- amandelen 50 g
- havermout 100 g
- bakmeel (zelfrijzend) 150 g
- zout 1 snuifje
- Voor de kaneelroom:
- mascarpone 150g
- poedersuiker 2 el
- kaneelpoeder 1 snuifje
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Pel de bananen en verwijder de pit van de dadels. Maal samen tot een gladde saus met behulp van een keukenmachine of staafmixer.
- Klop de eieren in een kom met een garde of mixer gedurende 3 minuten schuimig. Voeg het fruitmengsel bij het eimengsel.
- Maal de amandelen en de havermout fijn in de keukenmachine of hakmolen en voeg het bakmeel en een snuf zout toe. Meng het droge deel door het natte deel en roer voorzichtig tot een glad beslag. Giet in een bakvorm.
- Plaats de bakvorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak het bananenbrood in ca. 40 minuten goudbruin en gaar en laat iets afkoelen.
- Meng de ingrediënten voor de kaneelroom door elkaar. Serveer het brood in dikke plakken met een dot kaneelroom.
VEGANISTISCHE VARIANT:
3 eieren vervangen door: 3 el chiazaad mengen met 9 el water (met een vork mengen tot het een papje is).
Mascarpone vervangen door: vegan roomkaas (bijvoorbeeld Violife) of het vet deel van een blik kokosmelk mengen met wat poedersuiker/ ahornsiroop/ citroensap/ cacaopoeder,… . Er bestaat ook al kant en klare plantaardige mascarpone in BV. Bioplanet of de natuurwinkel.
SMAKELIJK!
Veganistische dadelkaneelpasta
Een verrukkelijk alternatief voor choco of perenstroop! Heerlijk voor op je boterham of pannenkoek!
INGREDIËNTEN VOOR 1 POT:
- dadels (ontpit) 280 g
- amandelmelk (lauw) 100 ml
- vanille-extract 1 kl
- kaneel snuifje
BEREIDING:
- Laat de dadels enkele uren (of een nachtje) weken in de amandelmelk. Doe de dadels met de helft van de amandelmelk, het vanille-extract en de kaneel in een blender. Mix tot een smeuïge stroop. Voeg meer amandelmelk toe als het te dik is.
- Doe de dadelstroop in een goed afsluitbaar potje.
SMAKELIJK!