Dadels

Dadelverkoop

Israël probeert tijdens de ramadan zoveel mogelijk dadels te verkopen in Europa en de omzet ervan stijgt elk jaar. Met de opbrengst van die verkoop, miljoenen Euro, kan het land mee de bezetting van de Palestijnse gebieden betalen.

Israël doet alsof er niets aan de hand is maar het grootste deel van die dadels worden gekweekt in de bezette Palestijnse gebieden, vooral in de Jordaanvallei. Ze worden er gekweekt door Israëlische kolonisten op grond die het leger van de Palestijnen heeft afgenomen. Het vernietigt hun boerderijen en waterputten zodat ze er moeten vertrekken. De productie en export van die dadels is illegaal want een bezettende natie mag geen burgers in bezet gebied laten wonen of er economische activiteiten opzetten.

De Palestijnen, op de Israëlische dadelplantages en in de verpakkingsbedrijven, werken onder zeer slechte omstandigheden. Ze moeten urenlang hoog in de bomen in volle zon de dadels plukken voor een laag loon, ze hebben weinig werkzekerheid en dikwijls ook geen contract. Er is zelfs kinderarbeid.

Israël voert vooral de grote dadels uit, de Medjoul. Bijna alle grote dadels die in Belgie te koop zijn, kwamen tot voor kort uit Israël.

Maar nu is er de mogelijkheid om Palestijnse medjoul dadels te kopen. Jawel, dadels geteeld door Palestijnse landbouwers, opgekocht door een Palestijns bedrijf, verpakt en uitgevoerd door datzelfde Palestijns bedrijf naar Europa, vanwaar ze dan geïmporteerd worden door een Belgische invoerder. Sedert 2016 verkoopt Palestina Solidariteit vzw Palestijnse dadels.

De oogst is in september/oktober. Dan worden de dadels geplukt en verpakt in Jericho en Tubas. Nadien worden ze geëxporteerd naar Europa.

Door Palestijnse dadels te kopen steun je de Palestijnse boeren én hun families die werken op de plantages en in de sorteer- en verpakkingscentra.

Wil jij helpen?
promoot de dadels bij jou in de buurt, stuur ons een e-mail en we sturen je enkele affiches / flyers toe.

Wil jij zelf jouw steentje bijdragen en een afhaalpunt worden (waar mensen bestellingen uit uw streek kunnen ophalen)?

Laat het weten op info@palestinasolidariteit.be

receptDadelsPrint2 copy
foto receptDadelsPrint2 (1) copy

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Naam*

E-mailadres

Project*

Bericht

Bedrag €*Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be