Dadels uit Palestina

30 maart herdenking Palestijnse landdag, steun met dadels!

30 maart is het Palestijnse landdag, de jaarlijkse herdenkingsdag van een protestdag in 1976 tegen IsraĆ«lische land confiscaties. In verschillende steden van Galilea tot de Negev werden algemene stakingen en manifestaties georganiseerd. Bij de daarop volgende confrontaties met het IsraĆ«lische leger vielen 6 Palestijnse slachtoffers te betreuren.Ā 

Die dag in 1976 is erg symbolisch geworden omdat het de eerste keer sinds 1948 (Nakba) is dat er collectief een reactie op IsraĆ«ls bezettingspolitiek kwam.Ā 

In Palestina proberen vandaag duizenden mensen met de sleutel in de hand vreedzaam naar hun gestolen gronden terug te keren. Maar ook wereldwijd wordt deze dag herdacht en probeert men de Palestijnse kwestie onder de aandacht te brengen.

In Palestina heeft men al vele eeuwen een erg nauwe band met het land. Voor het ontstaan van de staat Israƫl leefde ongeveer 75% van de Palestijnen van de landbouw. Als je door het landschap reist, zie je dat aan de eeuwenoude terrasbouw en de liefde voor de geteelde groenten en fruit op de vele marktjes.

Maar Israƫl heeft veel landbouwgrond ingenomen en kolonisten bedrijven nu landbouw op diezelfde gronden. Wist je dat 60% van de Medjoul dadels wereldwijd geteeld worden door Israƫl op bezet Palestijns gebied, vooral in de Jordaan vallei? De productie en export van die dadels is illegaal want een bezettende natie mag geen burgers in bezet gebied laten wonen of er economische activiteiten opzetten, en toch overspoelen ze de wereldwijde markten, ook bij ons!

Met de opbrengst van deze export kan IsraĆ«l haar militaire bezetting financieren en apartheid opleggen aan de Palestijnenā€¦

Maar nu is er de mogelijkheid om Palestijnse medjoul dadels te kopen. Jawel, dadels geteeld door Palestijnse landbouwers, opgekocht door een Palestijns bedrijf, verpakt en uitgevoerd door datzelfde Palestijns bedrijf naar Europa, vanwaar ze dan geĆÆmporteerd worden door een Belgische invoerder. Sedert 2016 verkoopt Palestina Solidariteit vzw Palestijnse dadels.

Tijdens de Ramadan worden dadels traditioneel gegeten bij zonsondergang bij de Iftar maaltijd. De overlevering zegt dat de vasten breken met het eten van een dadel meer beloning oplevert voor goede daden.

Door Palestijnse dadels te kopen steun je de Palestijnse boeren Ć©n hun families die werken op de plantages en in de sorteer- en verpakkingscentra.

Steun Palestina en bestel Palestijnse dadels, meer info en hoe te bestellen vind je hier.

Wil jij helpen?
promoot de dadels bij jou in de buurt, stuur ons een e-mail en we sturen je enkele affiches / flyers toe.

Wil jij zelf jouw steentje bijdragen en een afhaalpunt worden (waar mensen bestellingen uit uw streek kunnen ophalen)?

Laat het weten op info@palestinasolidariteit.be

receptDadelsPrint2 copy
foto receptDadelsPrint2 (1) copy

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

BedragVoor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be