IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Gesprekken & debat

 IHTILAL / כיבוש KIBBOESH

50 jaar bezetting: waar ligt de grens?

Begin juni is het vijftig jaar geleden dat de Zesdaagse Oorlog uitbrak. Sindsdien bezet Israël de Palestijnse gebieden, een van de grote struikelblokken voor vrede in het Midden-Oosten. Onder de noemer إحتلال IHTILAL / כיבוש KIBBOESH (‘Bezetting’) slaan drie Belgische cultuurhuizen de handen in elkaar voor een reeks van drie gespreksavonden.

Drie avonden lang debatteren in drie Belgische steden mensenrechtenactivisten, kunstenaars en diplomaten uit Europa, Israël en Palestina over deze hoogst actuele kwestie: op 5 juni in Gent (Vooruit); op 6 juni in Brussel (BOZAR) en op 7 juni in Antwerpen (Elcker-Ik). Zij werken daarvoor samen met 11.11.11 en Broederlijk Delen en Een Andere Joodse Stem.

5 juni – Vooruit Gent

In Gent ligt de focus vooral op kunstenaars. De Israëlische auteur Nir Baram (auteur van Een land zonder grenzen: Een Israëlische schrijver reist door de bezette gebieden) wordt geïnterviewd door Mark Schaevers (journalist bij Humo).

Brigitte Herremans (Broederlijk Delen) leidt een panelgesprek met Alain Platel (Les Ballets C de la B), Hildegard Devuyst (dramaturg), Farah Saleh (danseres-choreograaf). 

Issa Amro (mensenrechtenactivist uit Hebron) en Adam Aloni (onderzoeker bij B’Tselem, een van de oudste en belangrijkste Israëlische mensenrechtenorganisaties) geven een getuigenis van de huidige situatie in de Bezette Gebieden.

Een korte documentaire van Thomas Noel over The Ramallah Sessions sluit deze avond af.

6 juni – BOZAR Brussel

De avond valt uiteen in drie delen. Eerst getuigen Issa Amro en Adam Aloni over de impact van de bezetting op het dagelijkse leven in de Palestijnse gebieden en in Israël zelf.

Daarna modereert Brigitte Herremans een debat over de geopolitieke context. Zij praat met Pierre Vimont (Frans diplomaat, voormalig gezant voor het Midden-Oosten, persoonlijk gezant van Europees president Donald Tusk), Shawan Jabarin (directeur van al-Haq, de oudste mensenrechtenorganisatie van de Westelijke Jordaanoever), Hagai al Ad (B’Tselem) en Issam Younis (al-Mezan Center for Human Rights, mensenrechtenorganisatie in de Gazastrook.)

De avond wordt afgesloten met een literaire ontmoeting tussen Nir Baram en Arnon Grunberg (een van de bekendste Nederlandse schrijvers). Zij worden geïnterviewd door Mark Schaevers (Humo)

Doorlopend zijn er ook foto’s te zien van Mashid Mohadjerin. Zij werkt momenteel aan een project waarin ze aan de hand van foto’s het dagelijkse leven toont in Palestina.

7 juni – Elcker-Ik Centrum – Antwerpen

Antwerpen sluit deze driedaagse reeks van gespreksavonden af. Daar zullen naast Brigitte Herremans opnieuw Issa Amro, Adam Aloni en Shawan Jabarin op het podium verschijnen en inzoomen op de Zesdaagse oorlog, de evolutie van de bezetting en de perspectieven voor de toekomst.

Meer info: 

Gent: https://www.vooruit.be/nl/show/detail/12303/_IHTILAL_KIBBOESH

Brussel: http://www.bozar.be/nl/activities/128724-ihtilal-kibboesh

Antwerpen: http://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2337

De avonden zijn gratis, behalve de ontmoeting tussen Nir Baram en Arnon Grunberg in BOZAR. Tickets van 6 tot 8 euro. Inschrijven kan hier: http://www.bozar.be/nl/activities/128722-arnon-grunberg-nir-baram

EAJS/AJV, Een Andere Joodse Stem/Another Jewish Voice

infoeajs@gmail.com

www.eajs.be

www.facebook.com/EenAndereJoodseStem/

 

Datum: 

Wednesday 07 June 2017

Verspreid het nieuws

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest

Laat een boodschap achter

Geen activiteiten missen?

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be