IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Moeders in Oorlog met panelgesprek.

UITNODIGING       
View this email in your browser

woensdag 7 september, 19u30

Theaterzaal, De Panne, zeelaan 21
 

gratis toegang na reservatie via t/ 058-42 18 18 of cultuur@depanne.be

busvervoer voorzien vanuit Gent Sint-Pieters, vertrek om 18u: meer info 

Premi√®re documentaire   
Moeders in Oorlog

EINDDAGEN DER MENSHEID (deel III)
van regisseur Kevin D’heedene

Een po√ętische documentaire. Het verhaal van K√§the Kollwitz, moeder en kunstenares in WOI, wordt in deze documentaire naast getuigenissen geplaatst van moeders uit het Isra√ęlisch-Palestijns gebied. Wat brengt het verlies van een kind teweeg en hoe kan je toch voor vrede blijven pleiten?

 

Panelgesprek
De Kunst van Vrede

met Magda De Meyer (moderator)
Elien Spillebeen, Fatena Al-Ghorra & Giselle Nath

In het panelgesprek wordt dieper ingegaan op de unieke rol van vrouwelijk vredesactivisme in conflictgebieden (van WOI tot nu), vanuit het standpunt van kunstenaressen.

video impressie documentaire

Magda De Meyer

Magda De Meyer studeerde Germaanse filologie. Ze was meer dan twaalf jaar volksvertegenwoordiger voor sp-a. Als actief lid van Zij-kant besteedde ze in haar parlementair werk bijzondere aandacht aan thema‚Äôs zoals moederschapsbescherming, borstklinieken, evenredige arbeidsparticipatie, politieke besluitvorming‚Ķ Armoedebestrijding en vrouwenrechten zijn twee rode draden doorheen haar carri√®re. Sinds 2012 is Magda De Meyer voorzitter van de Nederlandstalige Vrouwenraad. Daarnaast zet ze zich op internationaal niveau in voor het bevorderen van de mensenrechten, democratie en ontwikkeling. Dit doet ze via haar engagement als voorzitter van AWEPA Belgi√ę (vereniging van Europese parlementairen voor Afrika) en co√∂rdinatrice van het programma van het R√©seau des Femmes Parlementaires d’Afrique Centrale (RFPAC).

Giselle Nath
Giselle Nath is FWO-aspirant en werkt aan een doctoraat over massaconsumptie en de welvaartsstaat na 1950 bij de Universiteit Gent. Eerder was ze projectmedewerker bij het Instituut voor Publieksgeschiedenis en het Vlaams Vredesinstituut, waar ze zich specialiseerde in de Eerste Wereldoorlog, publieke herdenking en gegenderde herinneringscultuur. Ze is auteur van onder andere ‘Brood willen we hebben! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in Belgi√ę (Manteau, 2013). Dit laatste boek werd bekroond met de Vlaamse Scriptieprijs en de Oost-Vlaamse Prijs voor Geschiedenis 2014.
 

Elien Spillebeen
Elien Spillebeen is √©en van de vrouwen die de eretitel ‘vredesvrouw 2014’ mag dragen. In Noord-Kivu maakte ze de documentaire ‘Backup Butembo’ over sterke vrouwen die blijven ijveren voor gerechtigheid. Nadien bleef ze zich inzetten voor de vrouwen in de regio.

Haar vzw Mama Kivu investeert in lokale opbouwprojecten voor vrouwen, zoals een vrouwenvoetbalcompetitie, schoolbeurzen en opvang voor slachtoffers van seksueel geweld.

Fatena Al-Ghorra
Fatena Al-Ghorra is geboren en getogen in de bezette Palestijnse gebieden. In Gaza werkte ze er als nieuwsanker, radiopresentatrice en correspondente voor het nieuwsagentschap Wafa. Fatena moest in 2009 op de vlucht toen de politieke partij Hamas aan de macht kwam en er alle media overnam. Omdat Fatena een publiek persoon was die voor haar mening uitkwam, werd de situatie er voor haar te onveilig. Ze woont nu in Antwerpen. Via ZebrART van Vluchtelingenwerk Vlaanderen kwam PEN Vlaanderen haar op het spoor. PEN gaf haar redactionele en financi√ęle hulp om haar laatste dichtbundel te vertalen en te promoten. Fatena Al-Ghorra wordt algemeen beschouwd als √©√©n van de meest beloftevolle Palestijnse dichters. Ze publiceerde meerdere dichtbundels sinds 2000, internationaal vertaald. De dichtbundel Gods Bedrog (2014), werd in het Nederlands vertaald.
 

Kevin D’heedene

Kevin D’heedene, regisseur en auteur, specialiseerde zich de laatste jaren in de grens tussen po√ęzie, filosofie en het audiovisueel medium, binnen een intercultureel perspectief. Naast creatieve documentaires maakt hij ook po√ęziefilms over symbolistische schrijvers (Maeterlinck, G. Rodenbach, Verhaeren, Streuvels). Deze documentaire is de derde documentaire in de reeks ‘Einddagen der Mensheid’, over herinnering en herdenking van WOI gekoppeld aan een hedendaags perspectief.

 

Dit evenement maakt deel uit van GoneWest, de culturele herdenking van WOI door de provincie West-Vlaanderen.

De documentaire is een productie van vzw Samo Pravo, de première en panelgesprek is gegroeid uit een samenwerking van de gemeente De Panne, Moeders voor Vrede, Vrouwenraad en Amazone.

Datum: 

Friday 26 August 2016

Verspreid het nieuws

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest

Laat een boodschap achter

Geen activiteiten missen?

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ‚ā¨40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ‚ā¨18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ‚ā¨22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be