IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Zondag 20 juli organiseert de Leuvense Actiegroep Palestina (LAP) van 14 tot 16 uur een die-in op de Grote Markt voor het stadhuis van Leuven.

Ravage Leuven 1914 – Gaza 2014

Stop de slachting!

Boycot Israël!

Zondag 20 juli organiseert de Leuvense Actiegroep Palestina (LAP) van 14 tot 16 uur een die-in op de Grote Markt voor het stadhuis van Leuven. De actievoerders gaan op hun rug op de grond liggen en houden zich ‘dood’. Ze dragen een wit masker en symboliseren zo de anonieme Palestijnen uit Gaza die opgesloten, belegerd en vermoord worden door Israël. Op het eind van de actie staan alle actievoerders recht en scanderen ze de slogan “boycot Israël!”. De actie wordt gefilmd en als videoboodschap naar al onze politici gemaild.

Onze eisen:

Boycot Israël:

Schort het Associatieakkoord van de EU met Israël op!

Stel een handelsembargo tegen Israël in!

Stuur de ambassadeur van Israël het land uit!

Boycot Israël:

Zolang de bezetting van de Westbank voortduurt.

Zolang de blokkade van de Gazastrook voortduurt.

Zolang de Palestijnen in Israël gediscrimineerd worden.

Zolang de Palestijnse vluchtelingen geen recht op terugkeer en compensatie voor geleden verlies krijgen.

Contactpersoon: Tobias Van Os, 016 224 813 – 0499 718 227 – leuvenseactiegroeppalestina@gmail.com

We herdenken dit jaar het begin van Wereldoorlog I. In 1914 stak de Duitse bezetter grote delen van Leuven in brand en werden vele burgers vermoord. De verontwaardiging bij de geallieerden over deze barbaarse daad was groot. In 2014 bombardeert Israël de bevolking van Gaza voor de zoveelste maal. Vele westerse leiders, waaronder onze minister van buitenlandse zaken Didier Reynders, steunen Israël in zijn ‘reactie’ op beschietingen met raketten vanuit de Gazastrook.

Gaza is een grote openluchtgevangenis met Israël als cipier. Er wonen iets meer dan 1,8 miljoen Palestijnen op een oppervlakte van 360 km² (dat is ca 6 x de oppervlakte van Leuven). Twee derden zijn vluchtelingen die al decennia door de VN ‘onderhouden’ worden. 64 % van de bevolking van Gaza is jonger dan 24. Circa 1/5 van het grondgebied van Gaza is door Israël ingesteld als ‘veiligheidszone’ waar Palestijnen niet mogen komen. De meeste landbouwgrond van Gaza ligt in die ‘veiligheidszone’. Volgens de Oslo-akkoorden mogen de vissers van Gaza 20 zeemijl ver varen. Israël heeft dat manu militari teruggebracht tot 3 zeemijl en zelfs daar zijn de vissers niet veilig voor beschietingen door de Israëlische marine.

Bij elke militaire operatie tegen de Palestijnen test Israël nieuwe wapens uit op de bevolking. Op wapenbeurzen staan kandidaat-kopers in rijen aan te schuiven aan de stands van de Israëlische militaire industrie. Hun wapensystemen zijn immers altijd ‘op het terrein’ getest. 

Onze ‘leiders’ lijken de Israëlische propaganda voor waar te slikken: Israël is genoodzaakt zich te verdedigen; het doet er alles aan om burgerslachtoffers te vermijden; het ligt aan Hamas dat er doden vallen onder de Palestijnse burgers, …

De waarheid is dat Israël is gesticht door etnische zuivering. Het overgrote deel van de Palestijnse bevolking is in 1948 vluchteling geworden. De 22 % van Palestina die Israël na 1948 nog niet in handen had, heeft het in 1967 bezet. Die bezetting duurt voort tot op de dag van vandaag. Israël ontzegt de Palestijnse vluchtelingen het recht op terugkeer en compensatie voor geleden verliezen, in strijd met verschillende VN-resoluties. Israël discrimineert in toenemende mate de Palestijnse minderheid die binnen zijn grenzen woont (meer dan 20 % van de bevolking). En Israël heeft sinds 2006 een wurgende blokkade ingesteld tegen de Gazastrook.

Zolang Israël aan dit wangedrag geen einde maakt, verdient het enkel geboycot te worden om het op andere gedachten te brengen. Wij willen een krachtig signaal geven aan onze politici om eindelijk in actie te komen tegen deze barbarij en Israël alle mogelijke sancties op te leggen zolang het het internationaal recht niet respecteert.

Vriendelijke groeten,
Tobias Van Os
LAP – Leuvense Actiegroep Palestina
www.leuvenseactiegroeppalestina.be

Verspreid het nieuws

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest

Laat een boodschap achter

Geen activiteiten missen?

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be