IEDER MENS IS GELIJK

Search

Boekvoorstelling ‘Golem’: Een nieuwe faction thriller over Palestina en Israël.

Golem is een ambitieuze en atmosferische thriller over Israël en Palestina. De personages bevinden zich aan één of andere kant van het conflict en worstelen allen met hun positie en met het beeld dat de wereld van hen heeft. Een onbevangen buitenstaander dwingt hen tot inzicht in hun lot, tot deze buitenstaander zelf wordt opgeslokt door de Golem.

Aart Verschueren is een jonge Belgische journalist, die een relatie begint met een Oost-Europese vrouw van joodse origine. Ongeveer rond diezelfde tijd maakt hij kennis met een Palestijnse vluchteling. Hoewel deze twee nieuwe vrienden niets met elkaar te maken hebben blijken ze toch een afkeer te hebben van elkaar. En dat alleen omdat zij Joods is en hij Palestijns. Wanneer de vrouw hem vraagt om naar Israël te reizen – hij kan haar familie daarmee een uitzonderlijke gunst bewijzen – stemt hij toe. Als Aart zijn Palestijnse vriend vertelt dat hij naar Israël moet voor de krant, geeft ook die hem een opdracht mee. Dus vertrekt Aart naar Tel Aviv. Hij ontmoet de familie van zijn beide ‘opdrachtgevers,’ en komt één en ander te weten over hun leven en de problemen waar ze mee te maken hebben. En dan gebeurt er iets dramatisch. Aart verdwijnt van het toneel…

Deze roman is geen politiek pamflet. Hij vertelt een van de grote verhalen van onze tijd vanuit een onverwachte hoek en door de ogen van gewone mensen. Het is ook een onderzoek naar de worsteling van mensen met de ideologische bubbel waarin ze leven en die ze zonder externe hulp niet kunnen doorbreken.

Ludo Abicht, Midden-Oosten kenner en professor aan de Universiteit van Antwerpen: “Golem is een allegorie voor wat er zich allemaal kan afspelen in de genadeloze strijd tussen Israël en Palestina. Het boek leest dan ook erg vlot en is spannend.”

Koen van Mechelen, kunstenaar en stichter van de Open University of Diversity: “In zijn verrassende debuut ‘Golem’ zet auteur Koen Stuyck een van de meest prangende kwesties van de 21ste eeuw, die van onze identiteit, op zijn kop. Wat als onze harde schijf wetenschappelijk te herprogrammeren is? Stuyck kruist in zijn boek Rabbi Löws Golem op een overtuigende manier met Donna Haraway’s cyborg tot een nieuwe, postmenselijke creatuur. Geen CosmoGolem maar een nieuwe soldaat in elke Heerlijke, Nieuwe Wereld.”

Ewoud Butter, auteur en hoofdredacteur van de Nederlandse website ‘Republiek Allochtonië’:“Een heerlijk, spannend verhaal dat op een toegankelijke wijze is geschreven en dat ik met veel plezier heb gelezen. Het is een verhaal dat het verdiend om door veel mensen gelezen te worden.”

‘Golem’ (223 pagina’s, ISBN: 9789402125443) is gepubliceerd in Nederland bij Brave New Books. Het boek is te koop in de gewone boekhandel en via landelijke webwinkels. Prijs: €21,40. Golem is ook te verkrijgen als e-book (ISBN: 9789402128789) via alle webwinkels. Prijs van het e-book: €14,99.

Het originele coverontwerp is van kunstenaar Bert Want.

Gie Goris, hoofdredacteur van MO*magazine, zal Golem officieel voorstellen aan het publiek in boekhandel De Groene Waterman, Wolstraat 7 in Antwerpen op 19 maart om 20 uur. Na de voorstelling volgt een vraaggesprek met de auteur over: de link tussen feiten en fictie; waarom een thriller; staat er een limiet op de werkelijkheid,… en andere prangende vragen.

Daarna volgt nog een tour van lezingen in onder meer Mechelen, Leuven, Brussel en Gent. De agenda van deze voorstellingen staat op golemhetboek.eu.

donderdag, 19 maart, 2015 – 20:00
De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000, Antwerpen, België
Datum: 
Thursday 19 March 2015

Verspreid het nieuws

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest

Laat een boodschap achter

Geen activiteiten missen?

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be