IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Fototentoonstelling: De Verdwenen Dorpen Van Palestina

DE VERDWENEN DORPEN VAN PALESTINA

Zaterdag 18 mei 2019 vindt in Israël de finale plaats van het Eurovisiesongfestival. Onder het stadion waar dat liedjesfeest zal worden gevierd liggen de ruïnes van het Palestijnse dorp Sheikh Muwanis dat in 1948 met de grond gelijk is gemaakt en waarvan de bewoners werden verjaagd. Meer dan 600 dorpen ondergingen sinds de oprichting van de zionistische staat Israël hetzelfde lot. 800 000 mensen, 80% van de Palestijnse bevolking werden van huis en grond verdreven. Die gebeurtenissen noemen de Palestijnen de Nakba, de catastrofe die tot vandaag voortduurt. Volgens internationaal recht gaat het om een oorlogsmisdaad.

Het mega-gebeuren in Tel Aviv moet die misdaad achter een onschuldig ogend liedjesfestival verbergen – een culturele pinkwash. Tientallen progressieve organisaties over heel de wereld – ook in Israël zelf – dringen daarom aan op een boycot van het festival en van het zionistische apartheidssysteem. Het protest spoort met de internationale BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions) met drie oogmerken: het einde van de discriminatie van de Palestijnse minderheid in Israël, terugtrekking uit de bezette gebieden en het recht op terugkeer van de vluchtelingen.

Met de tentoonstelling “De verdwenen dorpen van Palestina” brengt voormalig VRT-journalist Johan Depoortere een fotografische impressie van wat de Nakba in Israël heeft aangericht. Wat overblijft zijn ruïnes die in veel gevallen door nieuw aangeplante bossen aan het oog worden onttrokken.

De tentoonstelling in De Markten loopt van 7 tot 20 mei en is met uitzondering van officiële feestdagen dagelijks te bezoeken van 8u30 tot 22u.
Vernissage in de Spiegelzaal op dinsdag 7 mei 18u30 met onder andere een optreden van de muziekgroep Nagham Zikrayat.

De Markten
Oude Graanmarkt 5
1000 Brussel

Met steun van het Platform Boycot Eurosong 2019 en ACOD-cultuur. Klik hier voor een lijst van deelnemende organisaties.

Meer informatie 

 

 

Datum: 

Tuesday 07 May 2019

Verspreid het nieuws

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Pinterest

Laat een boodschap achter

Geen activiteiten missen?

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be