IEDER MENS IS GELIJK

Nieuwsbrief 5

Facebook
Twitter
Email
Print

Editoriaal : Libië, Israël en de Europese hypocrisie

Er is heel wat hypocrisie in de houding van de Verenigde Staten en de Europese landen tegenover de volksopstand in Libië. De Europese lidstaten hebben sancties tegen Libië beslist: visumverbod voor bepaalde personen, bevriezen van bezittingen, opzeg van het kaderakkoord met Libië, wapenembargo en nu ook nog het uitvoeren van luchtbombardementen tegen het leger van Kadhafi die men wil dagvaarden voor het Internationaal Strafhof.

De Vlaamse regering beslist om aan Syrië en Yemen geen wapens meer te leveren en de Waalse regering heeft de wapenlicentie met Libië ingetrokken. België ijvert mee tegen een eventuele verkiezing van Syrië in de VN-mensenrechtenraad. De Verenigde Staten en enkele Europese landen dreigen met sancties tegen Syrië.

Maar wat deden de Europese landen toen het Israëlische leger begin 2009 de Gazastrook bombardeerde en er toen meer dan 1400 Palestijnen gedood werden, onder wie heel wat kinderen, vrouwen en bejaarden? In Israëlische gevangenissen zitten nog altijd duizenden Palestijnse politieke gevangenen, onder wie 221 kinderen en 37 vrouwen. In verhouding tot de bevolking telt Israël het meeste politieke gevangenen ter wereld. In de eerste helft van april stierven 19 Palestijnen na de verschillende Israëlische luchtaanvallen op Gaza. Op de bezette Westelijke Jordaanoever worden honderden nieuwe woningen voor de Joodse kolonisten gepland of gebouwd, een flagrante schending van het internationaal recht. En intussen keurt het Israëlische parlement vrijheidsbeperkende wetten goed, onder meer om de herdenking van de Nakba, de massale verdrijving van Palestijnen van hun grond en huizen in 1948, te verbieden. En wat is het antwoord van de Europese regeringsleiders? Het associatieverdrag met Israël wordt niet opgeschort en er was op een bepaald ogenblik zelfs sprake van opwaardering van de betrekkingen met Israël.

Er zijn resoluties van het Vlaams parlement waarin de regering gevraagd wordt om geen wapens meer aan Israël te leveren, maar intussen leveren we wel aan de Amerikanen die het naar Israël doorsluizen. Ook van enige sanctie is er nog steeds geen sprake.

Blijkbaar hanteren de Europese regeringen andere maatstaven als het de oorlogsmisdaden van Israël betreft! Maar de Europese burgers blijven niet stilstaan. Zo zal er in mei of juni een nieuwe internationale humanitaire vloot naar Gaza vertrekken. Er zullen ook enkele Belgen meegaan. Men kan deze actie steunen door een Belgische boot te helpen financieren (via rek. nr. BE52 000 157 66 47 09 van Palestina Solidariteit met vermelding van Belgium to Gaza: fiscale vrijstelling vanaf 40€). In juli heeft op vraag van 15 Palestijnse organisaties een grote internationale missie plaats van vrijwilligers die de Palestijnse civiele maatschappij hun steun komen betuigen – zie daarover meer in deze nieuwsbrief. Ook de boycotacties en de campagne tegen de leningen van Dexia aan joodse kolonies in de Palestijnse bezette gebieden gaan verder. Aarzel ook niet uw gemeente hierover te interpelleren, politici aan te spreken, en brieven naar de media te sturen. Nu meer dan ooit Palestina Solidariteit !

Het redactieteam Brussel, 30 april 2011

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be