IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

GEEN EUROPEES VOETBALKAMPIOENSCHAP -21 JARIGEN IN ISRAËL

Facebook
Twitter
Email
Print

Het Europees voetbalkampioenschap voor -21 jarigen is gepland van 5 tot 18 jui 2013 in Israël. 

De Palestijnse voetbalbond vindt dat dit niet zou mogen doorgaan in Israël en geeft hiervoor een aantal redenen aan. 

Palestijnse sporters, ook voetballers, kunnen meestal hun sport niet op een normale manier beoefenen omwille van de bezetting van het grondgebied door Israël.

Twee leden van de nationale Palestijnse voetbalploeg, Omar Abu Rouis en Mohammed Nemer,   zitten al bijna een jaar in een Israëlische gevangenis zonder enige beschuldiging of proces. En een andere speler van de nationale ploeg, Mahmoud Sarsak, zat drie jaar in de gevangenis en is pas vrij maar kan niet meer voetballen omwille van zijn fysieke achteruitgang tijdens de gevangenschap.

Het voetbalstadion van Gaza werd in november 2012 volledig vernield door Israëlische bommen en hierbij werden vier jonge voetballers gedood. Ook twee andere stadions in Gaza werden vernield.

Israël maakt het de nationale Palestijnse ploeg heel moeilijk om mee te doen met internationale competities…door geen toelating te geven via Israël te reizen.

Veel Palestijnse jongeren onder de 21 zitten in Israëlische gevangenissen en honderden zijn de laatste jaren  omgebracht  door het Israëlische leger.

Verschillende voetbalstadions in Israël waar wedstrijden voor het UEFA -21 tornooi zullen doorgaan zijn gebouwd op gronden waarop vroeger Palestijnse dorpen stonden maar die vernietigd zijn door Israël…zo ook het dorp waar de ouders van Mahmoud Sarsak vroeger woonden.

Het Israëlisch team -21 doet mee aan het kampioenschap…maar de meesten van hen zijn ook soldaat of soldaat geweest en hebben daardoor meegewerkt aan de onderdrukking van de Palestijnen.

Israël heeft een negatief imago in het buitenland omwille van de aanpak van de Palestijnen…maar het volgt een bewuste strategie om een positief imago in het buitenland op te bouwen: daarbij hoort ook de organisatie van grote internationale evenementen op sportief en cultureel vlak…en ook dit tornooi dient hiervoor.

MAHMOUD SARSAK, de speler van de Palestijnse nationale ploeg die drie jaar in een Israëlische gevangenis zat, was donderdag 11 april  in België om de pers en het publiek te informeren over de campagne tegen de organisatie van dit kampioenschap in Israël.

In 2009 werd Mahmoud Sarsak opgepakt bij de grensovergang tussen de Gaza strook en Israël toen hij op weg was naar zijn nieuwe club, Balata, op de Westelijke Jordaanoever.

Hij zat drie jaar opgesloten zonder formele aanklacht en zonder proces in een Israëlische gevangenis. De eerste maand van zijn gevangenschap werd hij herhaaldelijk gemarteld o.a. opgesloten in een frigo van 2m², met de rug op een stoel gelegd en handen en voeten onder de stoel aan elkaar vastegemaakt (de “banaanhouding”), uren opgehangen aan de armen zonder dat voeten de grond konden raken…en meer dan een half jaar in volledige afzondering zonder contact met de buitenwereld…

Pas na een internationale steunactie waaraan bekende voetbalinternationals deelnamen en die ook de steun kreeg van Michel Platini en Sepp Blatter kwam hij vrij in juli 2012. Om zijn vrijlating te bekomen hield hij een hongerstaking van bijna 100 dagen waarbij hij de helft van zijn gewicht verloor. Daardoor is zijn fysieke conditie totaal ondermijnd waardoor hij niet meer op topniveau kan voetballen. Hij is nog steeds in revalidatie…maar wil ten alle prijze terug voetballen om te kunnen bewijzen dat de Israëlische aanpak hem niet gebroken heeft.

Palestina Solidariteit roept de Belgische voetbalbond op om te bij de UEFA aan te dringen dit kampioenschap niet in Israël te laten doorgaan. Tot nog heeft de Belgische voetbalbond hierop nog niet gereageerd.

De Belgische voetbalbond toonde geen interesse om Mahmoud Sarsak te horen tijdens zijn bezoek aan België op 11 april.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be