IEDER MENS IS GELIJK

Search

Opiniestuk: Overwinning van Likoed betekent einde van de diplomatie

Facebook
Twitter
Email
Print

Netanyahu kant zich voor het eerst openlijk tegen een Palestijnse staat, maar belooft wel ongebreidelde kolonisatie van de hele Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.Ā 

Tot verrassing van velen versloeg Netanyahu eergisteren de opiniepeilingen en behaalde hij een klinkende overwinning bij de IsraĆ«lische verkiezingen. Tot gisteren kon zijn belangrijkste uitdager, Isaac Herzog van Zionist Union, de schijn nog ophouden een ā€œcentrumlinksā€ alternatief aan te bieden. De IsraĆ«lische kiezer besliste er echter anders over en koos voor ā€œde sterke rechtse leiderā€ die afgelopen zomer een bloedige unilaterale aanval op de Gazastrook uitvoerde.

De weken voordien leek er zich nochtans een spannende race af te spelen tussen enerzijds de rechtse onverbiddelijke hardliner Netanyahu en anderzijds de minder harde ā€œcentrum-linkseā€ Herzog. Waarbij de internationale gemeenschap ā€“ al dan niet heimelijk ā€“ hoopte op een overwinning van deze laatste om alsnog de gefaalde vredesonderhandelingen te redden. Was deze hoop terecht?

Netanyahu focuste vooral op de veiligheid van IsraĆ«l en dan meer specifiek op het gevaar dat zou uitgaan van Iran en IS. Herzog’s Zionist Union profileerde zich vooral op het vlak van de economie, de gestegen woningprijzen en de gestegen levensduurte in IsraĆ«l.

Maar de bezetting van 5 miljoen Palestijnen of de aanval op de Gazastrook afgelopen zomer waren geen thema’s tijdens deze verkiezingen. Dit lijkt opvallend, maar niet wanneer men naar de verkiezingsprogramma’s kijkt van de hoofdrolspelers.

Netanyahu’s Likoedpartij en zijn extreemrechtse coalitiegenoten ā€˜Joods Huisā€™ en ā€˜IsraĆ«l Ons Huisā€™ kwamen er immers openlijk voor uit dat een Palestijnse staat of een vredesakkoord hen niet interesseert en het internationale recht het minste van hun zorgen is. Het was dan ook onder hun leiding dat de illegale kolonies aan een recordtempo uitgebreid werden in de Bezette Palestijnse Gebieden en Oost-Jeruzalem.

Ook Herzog problematiseerde de bezetting nauwelijks en oordeelde dat Israƫl eerder een imagoprobleem heeft op te lossen. Net als de rechtse partijen ziet hij geen Palestijnse partner om mee te onderhandelen. Dit terwijl de beperkte Palestijnse Autoriteit onder meer door intensieve veiligheidscoƶrdinatie met Israƫl de afgelopen jaren zowat alles heeft gedaan wat Israƫl en de internationale gemeenschap van haar verwacht.

Ook op het vlak van de kolonies pleitte hij voor een annexatie van het merendeel van de illegale kolonies, alsook verlangt hij dat de Palestijnen IsraĆ«l erkennen als ā€œjoodse staatā€.

We kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat een ā€œcentrum-linkseā€ coalitie nooit een realistische optie geweest is. Zowel qua zetelaantal schieten de partijen links van Netanyahu tekort, alsook qua beleidskeuzes bieden ze weinig hoop voor de vele Palestijnen die onder IsraĆ«lisch militair bestuur vallen.

Netanyahu wou ten allen prijze een extreem-rechtse coalitie op de been brengen, hetgeen hij meermaals benadrukte tijdens zijn verkiezingscampagne. Dit bewees hij nog eens op de verkiezingsdag zelf, toen hij zijn mogelijke kiezers waarschuwde voor de hoge opkomst onder Palestijns-IsraĆ«lische kiezers (nakomelingen van de 123.000 Palestijnen die tijdens de oorlog van 1948-1949 niet verdreven waren uit dat deel van het historische Palestina). Een bijzonder racistische opmerking van een premier die waarschuwt dat een deel van zijn eigen (minderwaardige?) burgers gaan stemmen…

Gezien Netanyahu nu ook openlijk tegen de oprichting van een Palestijnse staat pleit, hoopt Palestina Solidariteit dat Belgiƫ en de Europese Unie concrete maatregelen nemen om Israƫl eindelijk het internationaal recht te laten naleven. De verdubbeling van het aantal kolonisten in de Westelijke Jordaanoever sinds de Osloakkoorden, alsook de strategische inplanting van kolonies heeft de 2-statenoplossing onmogelijk gemaakt. Een zoveelste rondje zogenaamde vredesonderhandelingen lijkt ons zinloos, omdat er geen partner voor duurzame vrede is aan Israƫlische zijde.

Het is dringend tijd voor sancties en een opschorting van het EU-Associatieakkoord met IsraĆ«l. De kwestie-OekraĆÆne heeft aangetoond dat dit een valabele optie is voor de Europese Unie.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be