IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Solidariteitsactie voor de Mars van de Terugkeer in de Gazastrook

Facebook
Twitter
Email
Print

Muntplein, Brussel, 14-16u op 30 maart 2019 

De brutale repressie tegen ongewapende betogers maakt dat er nu al meer dan 20.000 gewonden zijn. Tussen 30 maart 2018 en december 2018 werden 6000 mensen behandeld voor schotwonden, velen zullen voor de rest van hun leven gehandicapt zijn. Meer dan 200 werden vermoord.

Het VN rapport van 28 februari 2019 ontkracht de Israƫlische propaganda dat de doden onvermijdelijk waren en spreekt zelfs over oorlogsmisdaden. Tot nog toe is er daar geen gevolg aan gegeven in Belgiƫ of in Europa.

Als solidariteitsorganisaties klagen we aan dat contracten met IsraĆ«lische bedrijven nog steeds verder gaan en dat materiaal (drones, cameraā€™s, skunk, ā€¦) die ontwikkeld en getest werden op Palestijnse burgers nog steeds door BelgiĆ« worden aangekocht. Dit is moreel verwerpelijk en creĆ«ert geen enkele incentive om deze, voor IsraĆ«l winstgevende, praktijken te stoppen. Een krachtig signaal vanuit BelgiĆ« is nodig om mensenlevens te redden.

Op het Muntplein te Brussel worden daarom vandaag 122 broeken opgehangen als symbool voor de 122 mensen die amputaties moesten ondergaan.

Ook worden de fotoā€™s getoond van de mensen die vermoord werden. Elk individu had dromen van een toekomst waarvoor zij het voorbije jaar hun leven hebben gegeven omdat een IsraĆ«lische scherpschutter hem/haar in het vizier had.

Onder hen zijn journalisten, hulpverleners, moeders, vaders en kinderen.

Achtergrond

1 jaar geleden begonnen de wekelijkse demonstraties in de Gazastrook met een eenvoudige eis namelijk de uitvoering van hun internationaal erkende recht op terugkeer naar de meer dan 503 dorpen en stadswijken die etnisch gezuiverd werden voor het ontstaan van de staat Israƫl.

Later werd daar ook de eis voor een einde aan de blokkade van de Gazastrook toegevoegd. De meer dan 11 jaar Israƫlische blokkade van de Gazastrook zorgt dat mensen vaak geen of te laat toegang hebben tot levensreddende chemotherapie, families hebben elkaar al jaren niet meer gezien, het water is ondrinkbaar en door de vervuiling is het zelfs niet meer veilig om in zee te zwemmen.

De Gazastrook is het meest dichtbevolkte gebied ter wereld en slechts zo groot als 2/3 van de Belgische kuststrook en toch vinden er met de regelmaat van de klok bombardementen plaats.

Dag van het Land: op 30 maart 1976 protesteerden Palestijnen in Israƫl (en dus met Israƫlisch burgerschap) tegen grote landconfiscaties. Er vielen 6 doden en sindsdien is het een dag die jaarlijkse herdacht wordt door Palestijnen wereldwijd als protest tegen de voortdurende etnische zuivering die nog steeds doorgaat sinds 1948.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be