IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Corona in de Bezette Palestijnse Gebieden Update 1

Facebook
Twitter
Email
Print

Inleiding

Ook in de bezette Palestijnse gebieden is het Coronavirus zich aan het verspreiden. Door de bezetting, die geen toegevingen doet, ondanks het Coronavirus, is de situatie in Palestina extra precair. Via deze weg, een wekelijkse update met een overzicht van het belangrijkste nieuws, houden we jullie op de hoogte van de situatie in Palestina.

Algemeen

Laatste updates van de World Health organization over de Corona situatie in de Bezette Palestijnse Gebieden:

http://www.emro.who.int/countries/pse/index.html
http://www.emro.who.int/pse/palestine-news/landing-page-for-covid19.html

Who Profits publiceerdeĀ een dynamisch rapportĀ dat de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus in de Bezette Palestijnse Gebieden opvolgt.
Vanuit de BNC werd er eenĀ factsheetĀ gemaakt over het coronavirus in de Bezette Palestijnse gebieden onder IsraĆ«lische apartheid, de factsheet kan verspreid worden op sociale media.

Op 27 april gaat er een webinar door, georganiseerd door de BNC: ā€˜Occupation is an underlying condition- the political economy of COVID-19 in Palestine

WHO PROFITS RESEARCH CENTER PRESENTS

Gazastrook

Begin april waarschuwen Palestijnse Gezondheidsautoriteiten dat de Corona testkits op zijn in de Gazastrook. In de Gazastrook wonen 2 miljoen mensen op een oppervlakte ongeveer even groot als tweederde van de Belgische kuststrook. De blokkade door Israƫl zorgt ervoor dat medische voorraden en andere hoogstnoodzakelijke middelen niet of amper binnen kunnen in de Gazastrook. Palestijnse gezondheidswerkers in de Gazastrook maken zich ernstige zorgen over een grote uitbraak van het coronavirus door een tekort aan medisch materiaal en voorzieningen.
Lees hier hetĀ volledige artikelĀ (Engels)

Naaiateliers in de Gazastrook beantwoorden de Coronacrisis door gezichtsmaskers te naaien, zowel voor de lokale markt als de internationale markt. Lees hier hetĀ volledige artikelĀ (Engels):

Door de exportbeperkingen en de gedaalde verkoopcijfers op de lokale markt door de uitbraak van het Coronavirus, wordt de snijbloemenoogst in de Gazastrook aan de schapen gevoederd.

Westbank

Op 16 april wordt er een raid uitgevoerd door Israƫlische soldaten op een Corona testcentrum in bezet Oost-Jeruzalem. Het centrum wordt gesloten en vier mensen worden gearresteerd. Er wordt geen uitleg gegeven over waarom het centrum gesloten wordt, Haaretz suggereert dat het centrum bestormd en gesloten werd omdat het samenwerkt met de Palestijnse Autoriteit.
Lees hetĀ volledige artikelĀ hier (Engels).

Sami Mshasha, woordvoerder van UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees) stelt dat de IsraĆ«lische bezettende macht UNRWAā€™s inspanning om een coronavirus uitbraak in bezet Jeruzalem en de vluchtelingenkampen verhindert.Ā Lees meerĀ (Engels).

Een groep extreemrechtse kolonisten (ā€œhilltop youthā€) valt een groep Palestijnen aan met traangas en stenen en sticht brand in twee Palestijnse voertuigen. Sinds de uitbraak van het Coronavirus zijn de aanvallen op Palestijnse burgers door IsraĆ«lische kolonisten merkbaar toegenomen.Ā Lees meerĀ (Engels) en ook ditĀ artikel van Haaretz

Nu geweten is dat het dodelijke Coronavirus verspreid wordt door speekseldruppels, is speeksel een dodelijk wapen geworden, waar IsraĆ«lische kolonisten en het IsraĆ«lische leger gebruik van maken door op Palestijnse burgers te spuwen, op hun deurklinken, autoā€™s etc.Ā Lees meerĀ (Engels).Ā 

Repressie gaat onverminderd verder:

Op 13 en 14 april werden 8 palestijnen gearresteerd door Israƫlische soldaten, ondanks de lockdown.
Lees het volledige artikelĀ (Engels):

Verschillende Palestijnse organisaties die werken rond de rechten van Palestijnse gevangenen hebben hun bezorgdheid geuit. Israƫl arresteerde 357 Palestijnen in maart, waaronder 48 kinderen en 4 vrouwen. Dit ondanks de verspreiding van het Coronavirus en de restricties die de verspreiding met zich meebrengt. Verscheidene organisaties en initiatieven uiten hun bezorgdheid over de veiligheid in Israƫlische gevangenissen en het gezondheidsrisico.
Lees meer

Sinds de start van de corona crisis is het aantal Palestijnen die gevangen zitten in IsraĆ«l gestegen. Defence for Children InternationalĀ voert de druk op IsraĆ«l op om ze vrij te laten.

Solidariteitsinitiatieven

Het Palestinian Forum in Groot-BrittanniĆ« roept internationale instituties en mensenrechtenorganisaties op om IsraĆ«l onder druk te zetten om Palestijnse gevangenen vrij te laten, aangezien hun veiligheid door de Coronavirus uitbraak niet gegarandeerd kan worden.

Andere

De coronavirus pandemie is een geweldige kans voor regeringen en spionagebedrijven om hun grip op het leven van mensen uit te breiden.Een bedrijf dat deze kans wil grijpen, is de beruchte IsraĆ«lische NSO-Groep. Dit bedrijf produceert malware, Pegasus genaamd.De veelgeprezen IsraĆ«lische technologie-industrie heeft nauwe banden met het militaire en inlichtingenapparaat van het land, dat de Palestijnen onder militaire bezetting gebruikt als onwillige caviaā€™s voor systemen die vervolgens op de markt worden gebracht in andere landen.Het lijkt er nu op dat de Europese regeringen bereid zijn de vruchten van deze schandelijke onderdrukkende structuur te omarmen onder het voorwendsel dat ze de pandemie bestrijden. 

Lees meer

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be