IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Militaire technologie toegepast op landbouw

Facebook
Twitter
Email
Print

Who Profits is een organisatie die in 2007 werd opgericht door de Israƫlische Coalition of Women for Peace. Sinds 2010 produceert Who Profits gedocumenteerde rapporten die buitengewoon bruikbaar zijn voor campagnes tegen de Israƫlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

Agribusiness as Usual (het 16de rapport van Who Profits) geeft een gedetailleerd beeld van de verwevenheid van technische landbouwondernemingen met de IsraĆ«lische annexatie van grond.Ā 
IsraĆ«l heeft 7 Research en Development Centra in de bezette gebieden en de Golanhoogte. Omdat deze instituten niet in aanmerking komen voor internationale ondersteuning krijgen ze ā€˜boycot toelagesā€™ van het IsraĆ«lische ministerie voor Wetenschap en Technologie. Het ministerie van Landbouw biedt landbouwtechnische organisaties 20 miljoen IsraĆ«lische Shekel aan subsidies.

Interessant is het hoofdstuk ā€˜het burgerlijke hiernamaals van militaire technologieā€™ ā€“ een ironische titel.
De ā€˜IJzeren Koepelā€™ (Iron Dome) is de naam van een luchtafweersysteem. Het systeem van beeldvorming, classificatie van doelen en berekend ingrijpen heeft een toepassing gevonden in de landbouw bij de detectie van ziekten, gedoseerde watervoorziening, enzovoorts.

Het onbemande vliegtuig Cormorant dat ontwikkeld werd om gewonde soldaten te evacueren kreeg een aangepaste civiele versie die gebruikt wordt om landbouwgrond te besproeien. De Chinese onderneming Adama maakt er gebruik van.

In het rapport wordt veel informatie gegeven over de verschillende ondernemingen: waar ze gevestigd zijn, hun omzet, wie de aandeelhouders zijn en de partners waarmee wordt samengewerkt.
De auteurs concluderen: agritech ondernemingen zijn nauw verbonden met de praktijk van diefstal van land en de systematische achterstelling van de oorspronkelijke bevolking in de bezette gebieden. De nieuwe toepassingen waaraan zij werken geven hen de gelegenheid om hun imago te verbeteren. Voedselzekerheid is een belangrijke nood in de wereldgemeenschap. IsraĆ«lische firmaā€™s bedienen de markt met nieuwe producten. Het effect van handel met deze firmaā€™s is echter dat illegale nederzettingen versterkt worden en het proces van onteigening van Palestijnse grond wordt voortgezet.

https://whoprofits.org/report/agribusiness-as-usual/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be