IEDER MENS IS GELIJK

Redactioneel: Europa, kies !!

Facebook
Twitter
Email
Print

De nieuwe regering van Israël heeft verklaard dat ze de nederzettingen en Jordaanvallei vanaf 1 juli officieel zal annexeren.

Het is niet de eerste keer dat Israël bezet grondgebied officieel annexeert. Na de zesdaagse oorlog in 1967 annexeerde Israël Oost-Jeruzalem. En in 1981 annexeerde Israël de Golan-hoogten.

Hoe brutaal Israëls opstelling is, wordt duidelijk als we de uitspraken van de vorige minister van defensie Naftali Bennett erbij leggen. Hij spreekt over de bedoelingen van Palestijnse Autoriteit om Zone C illegaal over te nemen. ‘En Europa schiet te hulp met illegale gebouwen in zone C. Dit zullen we niet laten gebeuren’, zegt Bennet. ‘Europa moet zich geen illusies maken: alle illegale constructies worden met de grond gelijk gemaakt. Het is voor Israël een gevecht om de toekomst van het land. Hij klopt met zijn vuist op tafel en zegt: we zijn hier niet bij de Verenigde Naties’.

De beschuldiging dat de Palestijnse Autoriteit illegaal bezig is in Zone C, is een onbeschaamde omkering van de werkelijkheid.

In deze nieuwsbrief vindt u opnieuw een selectie van gebeurtenissen in de bezette gebieden: Vernietigingen van gebouwen. De toename van geweld door kolonisten: brandstichting, aanvallen op huizen en auto’s, fysiek geweld op mensen, vernieling van olijfboomgaarden. De ongegronde aanval van het Israëlische leger op vissers uit Gaza.

Het erge is dat het eigenlijk geen nieuws is. De gruwelen van afgelopen maanden maken deel uit van een doorlopend verhaal dat al decennialang bezig is.

Een van de grootste problemen is straffeloosheid. Terwijl het Israëlische leger erbij staat, plegen joodse kolonisten misdaden. Ze kunnen doen wat ze willen. En er is niemand die de staat Israël zelf ter verantwoording roept. Ook Israël kan doen wat ze wil. Israël weet dat Europa niet zal ingrijpen.

Hoe lang moet dit nog duren?

Het is onwaarschijnlijk dat een proces van binnenuit in Israël verandering zal brengen.
En het is treurig om vast te stellen, maar tot nog toe heeft Europa zich beperkt tot politiek correcte verklaringen. Vorige zomer werden in een paar uur tijd appartementsblokken in de A-zone van Oost-Jeruzalem door het Israëlische leger opgeblazen. Het zouteloze commentaar van Europa was destijds: ‘De voortzetting van dit beleid ondermijnt de leefbaarheid van een tweestatenoplossing en het perspectief op een duurzame vrede’.

Israël zal zich niet laten corrigeren

Als een Israëlische minister van defensie oorlogstaal uitspreekt tegenover de Palestijnse Autoriteit en Europa, dan zullen verklaringen en analyses alleen, ons geen stap dichter brengen bij het doel wat wij voor ogen hebben: een samenleving waarin burgers gelijkwaardig behandeld worden, geweldpleging bestraft wordt en alle etnische groepen in vrijheid vorm kunnen geven aan de toekomst.
Alleen krachtig ingrijpen zal een keerpunt kunnen inluiden. Dat betekent: opschorten van het handelsverdrag dat Europa heeft met Israël en uitsluiting uit projecten van samenwerking op het vlak van wetenschap en technologie.

Als Europa het laat bij verklaringen verliest het alle geloofwaardigheid.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be