IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Stop #Coronaracism #SpreadSolidarity

Facebook
Twitter
Email
Print

De wereldwijde verspreiding van het COVID-19 virus brengt enerzijds veel solidariteit met zich mee, mensen die zich inzetten voor hun medemens die door de actuele situatie een moeilijke tijd doormaakt. Er is echter een keerzijde aan de medaille, we zien wereldwijd een toename van racisme, specifiek gerelateerd aan het virus. In IsraĆ«l bereikt het corona racisme een hoogtepunt een worden Palestijnen geconfronteerd met nog meer mensenrechtenschendingen.Ā  Omdat de Apartheid Vrije Zone campagne zich actief uitspreekt tegen alle vormen van onderdrukking en racisme lanceerden we internationaal een statement tegen corona racisme zodat Apartheid Vrije Zones hun solidariteit kunnen uitdrukken.Ā 

De coronaviruscrisis treft ons, zoals zo vele dingen, niet allemaal even hard. Opnieuw staan klasse, ras en geslacht in wisselwerking met bestaande onderdrukkingsstructuren, waardoor reeds kwetsbare groepen zoals migranten, mensen uit kwetsbare landen, vluchtelingen, daklozen, werklozen of mensen die onder bezetting en apartheid leven in een nog gevaarlijkere situatie worden gebracht.Ā 

Als Apartheid Vrije Zones (AVZ) zetten we ons al lang in voor het verwerpen en aan de kaak stellen van elke vorm van discriminatie of onderdrukking op basis van onder meer geslacht, ras, sociale klasse of religie. Vanwege onze sterke antiracistische inzet willen we de discriminatie aan de kaak stellen waaraan veel als ā€œrasā€ gediscrimineerde mensen worden onderworpen in deze zogenaamde “oorlog” tegen COVID-19.

Decennia van Israƫlische kolonisatie en onderdrukking hebben het Palestijnse gezondheidssysteem gedecimeerd. Voor Palestijnen bereikt Israƫls #CoronaRacisme zijn hoogtepunt. De Israƫlische regering publiceert niet voldoende beschermende maatregelen in het Arabisch, Israƫlische strijdkrachten dumpen Palestijnse arbeiders bij overvolle controleposten, de Israƫlische gevangenisautoriteiten ontzeggen Palestijnse gevangenen gepaste hygiƫnische bescherming en behandeling en Israƫl stelt voorwaarden om COVID-19-gerelateerde medische apparatuur in de reeds gehavende en belegerde Gazastrook toe te laten en eist daarbij politieke toegevingen van de Palestijnen, wat een directe schending van het internationaal recht is.

Op basis van onze inzet voor universele mensenrechten hekelen we het misbruik onder het voorwendsel van veiligheidsredenen en de militarisering van deze gezondheids-, sociale en economische crisis. We zijn niet in oorlog. We zijn geen soldaten. We strijden voor een rechtvaardigere, vrije en gelijke wereld voor alle mensen. We vechten voor overheidsuitgaven die investeren in leven, in de zorg en in universele, hoogwaardige volksgezondheids- en socialezekerheidsstelsels die niemand achterlaten, waar ze ook vandaan komen en welke taal ze ook spreken.
We zijn bezorgd dat we in de uitzonderlijke situatie van de pandemie waarin we leven, te maken hebben met antidemocratische en in sommige gevallen regelrecht autoritaire maatregelen die onze rechten en vrijheden inperken en waarvan we vrezen dat dit uiteindelijk de nieuwe norm kan worden.
IsraĆ«l is een toonaangevende exporteur van doctrines en instrumenten voor repressie, massasurveillance en oorlogsmisdaden, allemaal “in de praktijk getest” op de lichamen van de gevangen Palestijnse bevolking en vervolgens als zodanig gepromoot in Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika, Zuid-AziĆ« en Afrika.

Daarom willen we nu, nu de deuren van onze huizen en de grenzen van onze landen gesloten zijn, nu we in Europa meer geĆÆsoleerd zijn dan ooit tevoren, onze boodschap van solidariteit verspreiden en ervoor zorgen dat deze deze boodschap alle uithoeken van de wereld bereikt.

Zoals 200 AVZ-ruimtes in Italiƫ onlangs hebben aangegeven, blijven wij wel thuis, maar de solidariteit niet. Het zou niet mogen. Vanaf de balkons van onze huizen begroeten we alle gemeenschappen die deze pandemie bestrijden, inclusief de bevolking van Palestina. Geen racisme meer, geen discriminatie meer, geen apartheid meer.

Doe mee met ons AVZ-netwerk en help ons met #SpreadSolidarity. Samen zijn we onoverwinnelijk.

Internationale ondertekenaars

Belgische ondertekenaars

Vrede

vzw T Landhuis

VZW de warmoezeniers

Liga Voor mensenrechten Gent

Queer Pride Gent

FMV

VOKO Gent

AC ‘t Assez Gent

Progress Lawyers Network

ABP

Antwerp For Palestine

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be