IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Ahava is Hebreeuws voor liefde, maar is die liefde wel oprecht?

Facebook
Twitter
Email
Print

De zomer staat voor de deur en velen onder ons willen er dan goed uitzien. Daar komt al wel eens een crĆØme of zalfje aan te pas. Het IsraĆ«lische Ahava, bekend van haar huidverzorgingsproducten op basis van modder en mineralen uit de Dode Zee, is erg populair. 

Op haar website omschrijft Ahava de Dode Zee als een adembenemende, mooie en vredige plaats, haar thuis. Ahava is Hebreeuws voor liefde. Het bedrijf werd in 1988 opgericht uit fascinatie voor de Dode Zee. Voor veel Palestijnen is de regio rond de Dode Zee al duizenden jaren hun thuis. Sinds het ontstaan van Israƫl in 1948 wordt hun thuis echter afgenomen en ontzegd. Voor de Palestijnen is het de afgelopen decennia allesbehalve een vredige thuis.

Ahava had haar grootste productie-eenheid tot 2016 in de illegale kolonie Mitzpe Shalem op bezet Palestijns gebied. Deze kolonie werd in 1970 opgericht op etnisch gezuiverd land van het Palestijnse bedoeĆÆnendorpje Ayn Trayba in de Westbank in de bezette Palestijnse gebieden. Ahava heeft, waarschijnlijk door de controverse hierover, besloten om haar productie te verhuizen naar Ein Gedi ongeveer 20 kilometer verderop, net over de groene lijn binnen IsraĆ«l.

De groene lijn is de scheidingslijn tussen Israƫl en Palestina, de zogenaamde wapenstilstandgrenzen, overeengekomen in 1949 tussen Egypte, Israƫl, Jordaniƫ en Syriƫ.

Ahava labelt haar producten als Israƫlisch, maar de grondstoffen in haar producten uit de Dode Zee komen sinds haar oprichting ook uit Palestijns Gebied. Palestijnen hebben geen toegang om zelf hun natuurlijke rijkdommen zoals uit de dode zee te ontginnen. Het Europees hof heeft in 2017 de richtlijn uitgevaardigd dat producten uit illegale nederzettingen correct moeten gelabeld worden, zodat het duidelijk is voor consumenten wat men koopt.

Het is echter geen verplichting en wordt ook nooit door de EU gecontroleerd, waardoor er nooit zekerheid is of IsraĆ«lische producten in illegale nederzettingen worden geproduceerd of niet. Reeds herhaaldelijk werden vervalsingen vastgesteld o.a. door Belgische parlementsleden in 2014. https://www.rtbf.be/auvio/detail_colonies-en-cisjordanie?id=1970384

In 2005 heeft het Palestijns volk opgeroepen om alle producten van IsraĆ«l te boycotten, zolang IsraĆ«l het internationaal recht naast zich neerlegt en de opgelegde apartheid tegenover het Palestijnse volk aanhoudt. Deze oproep tot boycot is een deel van de Boycot Desinvestering en Sancties beweging. De beweging is verankerd in het internationaal recht en de mensenrechten en is een vreedzame manier om tot een oplossing te komen voor de IsraĆ«lisch/Palestijnse kwestie. De beweging is geĆÆnspireerd op de anti-apartheids-campagne destijds tegen Zuid-Afrika, die de motor is geweest voor het beĆ«indigen van die apartheid. (www.bdsmovement.net)

De discussie of producten uit illegale nederzettingen komen of uit een nederzetting enkele meters over de groene lijn binnen Israƫl zouden we eigenlijk niet moeten voeren. Het is een erg Westerse en koloniale manier van denken om de vraag tot boycot vanuit een onderdrukt volk in twijfel te trekken en aan deze vraag van het Palestijnse volk geen gehoor te geven.

De vraag die we ons moeten stellen is waarom er Israƫlische producten tout court te koop zijn in onze winkels. Een andere vraag die daarop aansluit is waarom Europa, waarvan Belgiƫ deel uitmaakt deze producten op haar markt toelaat.

Het antwoord is dat Europa Israƫl helpt om haar economie uit bezetting op te bouwen, uit te breiden en er mee van profiteert. Via gunstige handelsakkoorden heeft Israƫl betere voorwaarden dan andere landen om op onze markt actief te zijn. De drang om handel te drijven met een land dat koloniseert heeft misschien te maken met het eigen diepgewortelde kolonialisme?

Mooi voor de dag komen is dus meer dan verzorgingsproducten gebruiken, het is er zijn voor anderen en elkaar steunen, wat mooi maakt. Het goede doen is gehoor geven aan het Palestijnse volk, aan hun oproep tot boycot en hen te steunen om tot een oplossing te komen voor de Israƫlisch/Palestijnse kwestie.

Het is jammer dat Europa en Belgiƫ, Israƫl blijft steunen. Als grootste handelspartner van Israƫl wereldwijd heeft de EU de sleutel in handen om een oplossing te forceren.

Laten we als burger alvast het goede voorbeeld geven en een krachtig signaal geven door geen Israƫlische producten zoals Ahava te kopen!

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be