IEDER MENS IS GELIJK

Search

Onderzoek naar gevluchte jongeren

Facebook
Twitter
Email
Print

Al Mezan deed onderzoek naar 91 minderjarigen die tussen 2015 en 2019 geprobeerd hebben de Gazastrook te ontvluchten langs het hek aan de grens en door Israƫlische militairen zijn gevangengenomen.

Het rapport begint met de stelling dat de situatie in Gaza een door de mens veroorzaakte catastrofe is. Door de blokkade is de economie ingestort. Het percentage werkelozen is 45%. 68% van de inwoners kampt met voedselonzekerheid. Militaire bombardementen hebben de industrie en handel ernstige schade toegebracht. Vele inwoners zijn getraumatiseerd.

Als oorzaak gaven 59 jongeren de economische situatie aan. 15 Jongeren spraken over geweld thuis als reden. Een andere genoemde reden was groepsdruk (11). Verder werd gesproken over slechte huisvesting en depressie.

65 Jongeren die gearresteerd werden gingen niet meer naar school.

Wat betreft de gevangenneming spraken 27 jongeren over politiehonden, 33 Jongeren spra

ken over geslagen worden, 85 Jongeren vertelden dat ze geblinddoekt werden bij de arrestatie. 16 jongeren werden vastgehouden in stressposities. 15 werden uit de slaap gehouden. 25 werden vernederd en beledigd. 29 Jongeren moesten zich uitkleden.

Na hun vrijlating werden de jongeren door de Palestijnse autoriteiten onder handen genomen, omdat die vreesden dat ze mogelijk hadden besloten samen te werken met Israƫl. In totaal werden 70 jongeren gearresteerd door de Palestijnse veiligheidsdiensten. 22 Jongeren vertelden dat we waren geslagen.

Het rapport eindigt met de aanbeveling dat Israƫl de blokkade van Gaza moet stoppen. Deze is de oorzaak van enorm veel ellende. Verder wordt iedere vorm van marteling afgewezen.

De Palestijnse autoriteiten wordt eveneens op het hart gedrukt om iedere vorm van mishandeling te stoppen. Verder moet men inspanningen doen om de onderwijssituatie te verbeteren en huiselijk geweld te voorkomen.

http://mezan.org/en/uploads/files/1603696499136.pdf

foto credit Palestine Eve Network

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be