IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israël met het ‘meest veganistische leger ter wereld’ misbruikt imago om Palestijnen te onderdrukken.

Facebook
Twitter
Email
Print

De tendens waarbij wereldwijd meer en meer mensen deels of volledig kiezen voor plantaardige voeding is erg positief. Ondertussen is er geen twijfel meer over dat plantaardig eten enorm veel voordelen heeft zowel voor de gezondheid van mens en planeet als voor het dierenwelzijn. 

Ook in Israël is de veganistische keuken de afgelopen decennia enorm populair geworden. Volgens recente enquêtes volgt ongeveer 5% van de Israëliërs een volledig plantaardig dieet, 10 jaar geleden was dit de helft. Het grote aanbod veganistische producten en eetgelegenheden lokt toeristen van over de hele wereld, een troef waar Israël dan ook graag mee uitpakt.

 

Dit lijkt een gedroomd succesverhaal met enkel winnaars maar er is een keerzijde aan dit sprookje… De Israëlische staat promoot strategisch haar veganistisch imago om liberaal en progressief over te komen en zo de aandacht af te leiden van de voortdurende mensenrechtenschendingen tegenover de Palestijnen. De vegan tendens in de samenleving misbruiken om de eigen politieke agenda  uit te voeren noemen we ‘veganwashing’.

Het Israëlische leger (IDF) is ook mee op de vegan kar gesprongen en laat geen kans onbenut om op sociale media bekend te maken hoe trots het is om het meest vegan leger ter wereld te zijn.

Professor Aeyal Gross, Universiteit Tel Aviv:

“In Tel Aviv is het tegenwoordig veel gemakkelijker om voedsel te vinden waarvan de bereiding niet gepaard ging met uitbuiting van dieren, dan om voedsel te vinden waarvan de productie niet heeft geleid tot onderdrukking en het ontzeggen van mensenrechten;”

“Wanneer veganisme een hulpmiddel wordt om het imago van het  IDF of dat van Israël te verbeteren en wanneer er pogingen worden gedaan om het feit te verdoezelen dat het IDF een bezettingsmechanisme hanteert dat mensen hun fundamentele mensenrechten ontzegt, dan wordt veganisme voor propagandadoeleinden gebruikt.”

Ondertussen trekt het vegan imago ook buitenlandse bedrijven aan, zo is er het Canadese bedrijf PlantX dat gespecialiseerd is in het verdelen van veganistische voeding. Het bedrijf is zich internationaal aan het uitbreiden en opende recent een grote detailhandel in Tel Aviv. Hiervoor kon PlantX rekenen op steun van Psagot, een Israëlische inversteringsfirma die ook gelinkt is aan investeringen in de militaire bezetting en uitbreiding van de illegale Israëlische kolonies in Palestijns gebied.

Het is duidelijk dat Israël er alles aan doet om haar apartheid en mensenrechtenschendingen tegenover de Palestijnen te verdoezelen. Het gebruik van de veganwashing tactiek mag dan ook niet verwonderen. De extra inkomsten die vegans van over de hele wereld naar Israël lokken en de vegan producten die Israël produceert zorgen voor extra inkomsten waarmee Israël haar apartheid financiert. Het internationaal collectief Vegans for BDS probeert hierover te sensibiliseren en actie te voeren. Onlangs schreef ze PlantX aan, hier kan je er meer over lezen. 

Eerder schreven we ook dit  artikel over de relatie tussen Garmen Gourmet, bekend van vegetarische en veganisctische producten en Israël 

Palestina Solidariteit vzw is een onafhankelijke vrijwilligers beweging zonder structurele middelen. Dit en veel van onze andere artikels worden door onze vrijwilligers geschreven, onze werking kan steeds een steuntje in de rug gebruiken. Je kan lid worden vanaf €10/ jaar of een gift doen (vanaf € 40 fiscaal aftrekbaar).

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be